Piata Traian are un nou regulament de functionare

Aprobat in sedinta Consiliului Local

REGULI Odatã cu redeschiderea Pietei Traian, care va avea loc la jumãtatea lunii octombrie, municipalitatea doreste sã impunã reguli stricte pentru comercianti. Astfel, în sedinta Consiliului Local al municipiului Vaslui de miercuri, 29 septembrie, s-a votat regulamentul de functionare al pietei. Practic, comerciantii vor trebui sã respecte mai multe reguli, inclusiv de pãstrare a curãteniei, iar în noua locatie nu se vor mai putea vinde produse nealimentare. Intentia declaratã a municipalitãtii este aceea ca în piatã sã aibã acces doar adevãratii producãtori, care sã vândã doar en-detail, iar cei care vor sã cumpere cantitãti mai mari, vor trebui sã meargã ori în piata de gros – în actualul Obor, ori în viitoarea locatie, la iesirea din oras spre Rediu, lângã calea feratã – fostele depozite Leguvas si actualul Dixman.

Piata agroalimentarã Traian este o constructie nouã, realizatã prin modernizarea si extinderea vechii piete, pe un teren în suprafatã de 9100 mp. Conform dorintei municipalitãtii, produsele nealimentare nu vor mai fi comercializate în noua piatã, iar comerciantii vor trebui sã respecte niste reguli stricte în ceea ce priveste igiena alimentarã, si, mai mult de atât, nu vor mai putea închiria mai multe tonete, iar cantitatea de marfã expusã este limitatã cantitativ. „Pentru cei care doresc sã vândã sau sã cumpere en-gros, existã deja piata de gros, în incinta oborului de animale, unde deja au ocazia sã o facã, si, începând de anul viitor, comerciantii vor avea la dispozitie o locatie în acest scop, locatie aflatã la iesirea din Vaslui spre Zona Industrialã, unde erau depozitele Leguvas”, au declarat în reprezentantii municipalitãtii în cadrul sedintei Consiliului Local de miercuri, 29 septembrie. Practic, noua piatã din zona Traian va fi structuratã în mai multe zone de comercializare, fiecare cu un anumit profil: zona de carne si zona de pestevor fi separate de celelalte zone, si vor fi formate din boxe individuale de vânzare carne si magazine de produse semipreparate din carne, toate dispunând de aprovizionare separatã, zonã de transare, camere frigorifice, vestiar cu grup sanitar si utilitãti necesare. Zona de lactate va fi si ea bine delimitatã, si va consta dintr-un spatiu comun, destinat micilor producãtori, prevãzut cu vitrine frigorifice, vestiar, utilitãti necesare si un spatiu individual cu destinatie de comercializare produse lactate dotat cu vestiar si grup sanitar. Ouãle vor fi si ele comercializate într-un spatiu separat, prevãzut cu vestiar si utilitãti necesare. Zona de vânzare la tonete, amplasatã limitrof fluxurilor de circulatie, reprezintã zona unde utilizatorii pietei pot vinde urmãtoarele produse: legume, fructe, citrice, produse apicole, cereale si produse rezultate din mãcinis, ciuperci, bors natural, verdeturi si seminte pentru rãsaduri. Acesta va cuprinde o zonã pentru producãtorii agricoli – zona A cu 36 de tonete si o alta pentru comercianti – zona B care va avea nu mai putin de 80 de tonete. Partea din piatã destinatã magazinelor alimentare va fi pozitionatã la accesul principal în piatã, si constã în spatii individuale cu destinatii diferite, care vor asigura în bune conditii comercializarea produselor agroalimentare stabilite în regulament. În sfârsit, zona de flori este formatã din spatii cu destinatia de florãrie, cu grup sanitar si vestiar propriu.

Zonã specialã pentru pãsãri vii

Pe lângã toate aceste zone bine delimitate, vor mai fi si alte o zonã de vânzare pãsãri vii, separat de locatiile unde se vând alte produse, dar si un coorp administrativ, care va contine inclusiv un birou al Politiei Comunitare, laboratorul de analize al Directiei sanitar Veterinare si pentru Protectia Alimentelor. Trebuie spus cã, prin Regulamentul aprobat de Consiliul Local, toti comerciantii vor trebui sã poarte halate sau salopete indivizualizate, inclusiv cu sigla Primãriei si ecusoane de identificare, iar aprovizionarea cu marfã a magazinelor si tarabelor este restrictionatã la anumite ore. Programul de functionare al pietei a fost si el aprobat, astfel, pentru perioada 1 mai – 30 septembrie, programul este, luni- vineri între orele 06.00 – 20.00; sâmbãta si duminica programul fiind între orele 06.00 – 14.00, pentru sãrbãtorile legale, programul special va fi anuntat. Pentru perioada rece, respectiv între 1 octombrie – 30 aprilie, programul va fi cu o orã mai scurt. În zilele urmãtoare, comerciantii care vor dori sã-si vânda marfa în noua Piatã Traian vor trebui sã încheie noile contracte cu Primãria, angajându-se cã vor respecta noul Regulament de functionare. Astfel de mãsuri se voe lua si în celelalte piete agroalimentare din Vaslui, dupã renovarea acestora, astfel încât cetãtenii municipiului sã aibã parte de un comert civilizat si, de ce nu, poate asa vor fi eliminati speculantii din piete, iar preturile vor fi mai accesibile pentru noi toti.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ