spot_img
27.7 C
Vaslui
22-iul.-2024
spot_img

Pierderi imense la Reiser Bârlad, însă consilierii locali nu s-au împiedicat de auditul extern și au votat noul buget al instituției

- Advertisement -
PLANURI… Dacă anul trecut, societatea Reiser a obținut venituri de 384.000 lei de pe urma prinderii câinilor fără stăpân din municipiul Bârlad, pentru anul 2024, societatea și-a propus să obțină 985.000 lei de pe urma serviciului de ecarisaj.

LA SECRET… Lipsa opoziției în Consiliul Local Bârlad a dus și la lipsa democrației și a transparenței, astfel că ședința de luni a legislativului a fost organizată într-o totală secretomanie, pentru că trebuia votat un proiect foarte important, despre care nu multă lume trebuia să aibă cunoștință. Vorbim despre aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli ale SC L.D.P. “Reiser” SA Bârlad, o societate cu pierderi imense anul trecut, dar care, în ciuda rezultatelor proaste obținute, se bucură în continuare de susținerea autorităților locale. Asta pentru că banii pompați în această societate provin din taxele și impozitele bârlădenilor, nu din buzunarele primarului sau ale vreunui consilier local.

Atât respect au avut cei din conducerea Reiser față de bârlădeni încât la ședința de luni nici măcar nu au fost prezenți, deși erau direct interesați de votarea bugetului pentru anul 2024. Au lipsit cu toții pentru că în cadrul acelei ședințe a fost prezentat bilanțul economic, dar și rezultatul auditului extern pe anul 2023. La fel ca de fiecare dată când trebuie să treacă prin Consiliul Local proiecte sensibile, aparatul de specialitate al primarului Boroș a anunțat ședința cu puțin timp înainte ca ea să înceapă, nelăsând consilierilor suficient timp să se pregătească. În lipsa primarului Boroș, ședința s-a desfășurat online și a fost condusă de consilierul Carmen Dima.

Reiser, castana fierbinte

Ședința de la începutul acestei săptămâni a avut șase puncte pe ordinea de zi, dintre care patru pentru aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele de investiții Reabilitare, restaurare și consolidare clădire Școala Gimnazială de Artă N. N. Tonitza Bârlad – Corp 1 și Reabilitare și restaurare Liceu M. Eminescu pentru Corpurile C1, C2 și C3. Al cincilea punct pe ordinea de zi l-a reprezentat aprobarea bilanțului contabil și contul de profit și de pierdere al societății LDP “Reiser” Bârlad, iar al șaselea proiect a vizat aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al aceleiași societăți pentru anul 2024. Cum era de așteptat, cele mai multe discuții s-au purtat la proiectele privind societatea Reiser, însă consilierii PSD și PNL au tăcut mâlc, deși cifrele pe anul trecut nu arătau deloc bine. Singurii care au ridicat unele probleme și au atras atenția asupra situației de la Reiser au fost consilierii Ovidiu Ciobotaru de la USR și Bogdan Sârbu, consilier independent. Aceștia trebuiau să primească răspunsuri de la conducerea societății, care luni însă nu a avut nici măcar acel minim de respect să se conecteze la ședința online. Nu a făcut-o pentru că auditul indepedent asupra situațiilor financiare arată un dezastru financiar la societatea Reiser. Documentul a stabilit că în 2023, societatea din subordinea Primăriei Bârlad a avut venituri din exploatare în valoare de 8.222.438 lei, cel mai mare aport avându-l veniturile din serviciile prestate către UAT Bârlad (3.277.623 lei.) Reiser a mai obținut venituri și din ecarisaj (384.990 lei), din serviciile prestate către Motris Company (2.785.130 lei), precum și din serviciile către diverși clienți (1.613.421 lei). Cheltuielile din exploatare în 2023 au fost însă de 9.398.797 lei, rezultatul înregistrat fiind de minus 1.176.359 lei. Veniturile financiare, anul trecut, au fost de 487 lei, pe când cheltuielile financiare au sărit de 4.300 lei. Când s-a tras linia finală, a rezultat că societatea Reiser a avut în anul 2023, pierderi de 1.180.661 lei. Acoperirea acestei pierderi se va face, conform conducerii societății, folosind profitul raportat relevat de exercițiile financiare anterioare sau făcând apel la propriile rezerve ori la prime de capital și capital social.

Un nou buget, mai mic față de anul 2023

Cu rezultatele acestei “performanțe” financiare în față, consilierii locali bârlădeni au fost puși luni să voteze și bugetul pe anul 2024 al societății L.D.P. Reiser. Conform documentului supus votului, veniturile totale previzionate au fost cuantificate la valoare de 8.875.000 lei pentru anul acesta, cu 481.000 lei mai mici față de anul 2023. Conducerea societății își propune să obțină 6,2 milioane lei din prestările de servicii către primăria Bârlad, alte 985.000 lei din gestionarea câinilor fără stăpâni, și 1.69 milioane lei venituri atrase, altele decât cele de la bugetul local. Cât privește cheltuielile pe anul acesta, ele sunt previzionate la valoarea de 8.858.000 lei, din care cheltuieli cu bunuri și servicii – 3.349.000 lei, cheltuieli cu impozite și taxe – 61.000 lei, cheltuieli cu personalul – 4.940.000 lei și alte cheltuieli din exploatare -503.000 lei. În bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2024 s-a previzionat și realizarea a două investiții, și anume achiziționarea unei autoutilitare basculabile în valoare de 375.00 lei și a unui buldoexcavator în valoare de 250.000 lei. Pentru anul 2024, societatea Reiser și-a propus să obțină un profit brut de 17.000 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Cosiliul Local habar nu au ce votează! Primarul ? Atat timp cat nimeni nu-i trage la raspundere, CL, Primarul, politicul care i-au pus acolo, se v-a continua si societatea v-a ajunge in faliment. Cum naiba sa pui unul ca Ticu in functia de director care habar nu are pe ce lume traieste, foloseste angajati pentru interes personal, tovaras vechi cu Buzamat, un besinos ca Starodub, altul care nu stie decat sa profite de societate si care il intereseaza acea indemnizatie de presedinte de CA, peste 7000 lei, Bozianu -asigurari, concedii si indemnizatii atat urmareste si asta.Toate astea sunt cunoscute de Primar, CL, AGA, ce-au facut de jumatate de an de cand buzamat nu mai este? NIMIC! Asteptam tot DNA sa faca acea curatenie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.