spot_img
spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
30-mai-2024

Ping-pong cu mașinile de gunoi: achiziționate pe fonduri europene, trase pe dreapta, scoase la vânzare și predate operatorului Goscom

- Advertisement -
PREDARE… Primăria va preda două dintre mașini operatorului Goscom, după ce în anii trecuți a încercat să le vândă, prin licitație publică, fără succes însă.

DIN NOU LA OPERATORUL LOCAL… După opt de ani de la implementarea unui program transfrontalier, în parteneriat cu orașul Cahul din Republica Moldova, prin intermediul căruia autoritățile vasluiene au achiziționat trei mașini de gunoi, instituția condusă de Vasile Pavăl a găsit, într-un final, ce să facă cu aceste autospeciale. Primăria va preda două dintre mașini operatorului Goscom, după ce în anii trecuți a încercat să le vândă, prin licitație publică, fără succes însă.

În urmă cu opt ani, municipiul Vaslui accesa proiectul “Creșterea capacității de management al deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Vaslui și Cahul”, finanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007 – 2013. Valoarea proiectului depășea, la acea vreme, 1,5 milioane euro, din care 1,3 milioane euro a reprezentat finanțarea UE. Prin intermediul acestui proiect, municipiul Vaslui a achiziționat trei autocompactoare foarte performante, 500 de containere, pentru colectarea selectivă a deșeurilor, trei aspiratoare stradale, o mașină de spălat și măturat străzi, precum și o mașină pentru curățat pubele.

Un alt proiect le-a scos din folosință

Timp de trei ani, toate aceste utilaje și echipamente au fost folosite cu succes, până când un alt proiect, “Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui”, implementat de Consiliul Județean Vaslui, a dat planurile primăriei peste cap. Asta după ce operatorul local Goscom a fost nevoit să predea gestiunea serviciului de salubritate către o firmă din Pitești, Financial Urban SRL. Societatea piteșteană a preluat în folosință și o parte din mijloacele mobile și fixe, pubele, containere, puncte de colectare a deșeurilor, utilaje, inclusiv cele 3 autocompactoare achiziționate din parteneriatul cu Cahul. Cu trecerea timpului, obligațiile contractuale prevăzute în contractul de finanțare a proiectului transfrontalier au expirat, iar Primăria Vaslui și-a luat compactoarele înapoi, cu scopul de a le valorifica. O primă licitație, în vederea vânzării celor trei utilaje, a fost planificată pentru data de 18 iulie 2020, însă cum nu s-a prezentat niciun ofertant, nici licitația nu a mai avut loc. Municipalitatea a reluat procedura de vânzare, în luna septembrie a aceluiași an, iar prețurile cerute pe autospeciale au fost cuprinse între 126.000 lei și 144.000 lei, un adevărat chilipir, având în vedere că acestea au fost folosite foarte puțin. Din păcate, și a doua licitație a avut același deznodământ.

Într-un final, vor fi predate operatorului local

Noua conducere a societății Goscom a solicitat, în luna iulie a acestui an, Primăriei Vaslui să îi cedeze două dintre aceste trei compactoare pentru a-și putea desfășura, în bune condiții, activitatea de colectare și transportare a deșeurilor nepericuloase de pe raza municipiului Vaslui. Iată ce scrie în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind darea în administrare a celor două autospeciale, proiect care va fi supus votului consilierilor locali în ședința de Consiliu Local de joi. “Prin adresa nr. *** înregistrară la Primăria Vaslui, S.C. Goscom Vaslui S.A. solicită două autospeciale necesare pentru desfășurarea activității de colectare a deșeurilor de pe raza municipiului Vaslu. Municipiul Vaslui a achiziționat trei autospeciale- mașini de gunoi în cadrul implementării << Creșterea capacității de management al deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Vaslui și Cahul>>. Având în vedere că cele trei autospeciale nu sunt folosite în prezent, propun darea în administrare către SC Goscom SA a două dintre acestea, în scopul desfășurării activității de colectare și transport a deșeurilor nepericuloase pe raza municipiului Vaslui”, se arată în documentul semnat de primarul Vasile Pavăl.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.