spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Pîrtia de la Durău – nu mor caii cînd vor cîinii

- Advertisement -

• CJ nu se lasă si vrea pîrtie unde si-a propus, într-o zonă nesigură din masiv • pentru asta doreste să schimbe componenta si conducerea Consiliului Stiintific, care îi sînt potrivnice • profesorul universitar Ion Iordache sustine principiul „nu mor caii cînd vor cîinii“ • primarul de Ceahlău se întîlneste luni cu mitropolitul, vrînd să stabilească o colaborare prin care refacă o veche pîrtie, functională cîndva, pe terenul Bisericii n

Interese, planuri mărete, legi invocate sau ignorate, o natură care ar putea fi aspru rănită, turisti care nu-s, dar se numără ca venind rîuri-rîuri în statiune si lipsa locurilor de distractie si de petrecere a timpului liber de către acestia, sînt cîteva dintre ingredientele amestecate într-un proiect care se vrea a se realiza în Durău: pîrtia de schi. Trec lunile, anii, iar cei care trebuie să se pună de acord pentru realizarea pîrtiei nu reusesc să se pună de acord pentru ca într-o iarnă nu foarte îndepărtată pîrtia să geamă de schiori. Pînă acum au fost doar schimburi de replici între reprezentantii Consiliului Judetean si cei ai Consiliului Stiintific, primii dornici de a face pîrtia într-o zonă total neagreată de cei din urmă. De curînd, autoritătile judetene au descoperit ac de cojocul opozantilor: au făcut demersuri la Ministerul Mediului pentru a căpăta cadru legal în baza căruia să schimbe componenta Consiliului Stiintific si pe seful acestui for, în spetă profesorul universitar Ion Iordache. Vicepresedintele CJ, Mircea Pintilie, invocă unele precizări din regulamentul de functionare a Consiliului Stiintific, sustinînd că printr-un ordin de ministru mai pot fi inclusi doi membri în Consiliul Stiintific (astfel s-ar schimba optiunea majoritătii), si acelasi document poate permite schimbarea presedintelui, al cărui mandat a expirat de doi ani. „Mandatul actualului presedinte s-a încheiat de acum doi ani, el avînd o valabilitate de 4 ani. (…) Trebuie să reusim să facem acest proiect, care nu va afecta flora si fauna din Parcul National Ceahlău, pentru că dacă vom defrisa 10 hectare de teren, asta va reprezenta un procent de 0,8% din suprafata totală a parcului, si aici includem si schitul de sus. Iar nouă ne permite legislatia europeană să intervenim pe un procent de pînă la 5% din aria parcului“, a spus vicele Pintilie.

Calculele autoritătilor judetene nu bat deloc cu cele ale reprezentantilor Consiliului Stiintific, nici măcar atunci cînd sînt amenintati cu schimbarea. „Nici vorbă să existe posibilitatea schimbării componentei Consiliului Sitintific asa… că vor Pintilie si unii de la Salvamont. Mesajul meu este să nu îsi bată joc de notiunea de «stiiintă», cu care ei nu au nici o treabă. Îi rog să nu profaneze acest termen! Ei vor cu orice pret să scape de mine! Eu nu-s bătut în cuie si nici de neînlocuit, dar cînd le spun că nu se poate face pîrtie unde vor ei, sub Toaca, si cu oprire lîngă o crîsmă, nu vorbesc de nebun! Eu am cărti, am studii făcute acolo, supraveghez zona de pe vremea cînd era «parc natural» si nu «parc national». Îi sfătuiesc prieteneste pe cei de la Consiliul Judetean să scape de povara aceasta – Parcul National Ceahlău – căci e o căciulă prea mare pentru ei. Să ia cei de la Ministerul Mediului administrarea, căci asa ar fi firesc! Plus că în acest an expiră termenul de administrare a parcului de către Consiliul Judetean! Nu pot întelege de ce insistă atît de mult să intre într-o zonă protejată, dacă li se spune de ani de zile că nu le este permis! De ce vor cu orice pret să distrugă ceva…?“, a declarat presedintele Consiliului Stiintific, profesorul universitar Ion Iordache.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.