spot_img
spot_img
0.6 C
Vaslui
03-dec.-2024
spot_img

Piscina cu 66 de sezoane, premiatã pentru cel mai bun documentar si regizor! (FOTO)

- Advertisement -

ANI DE ISTORIE … Duminicã, 24 Noiembrie, ora 11.30, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, bârlãdenii sunt invitati sã vizioneze filmul „66 de sezoane”, în regia lui Peter Kerekes, produs în anul 2003, fiind produs în Slovacia, Republica Cehã. Filmul, care este de fapt o coproductie  Slovacia – Cehia, urmãreste 66 de sezoane din viata piscinei din orasul slovac Kosice, inauguratã în 1936, si tot atîtia ani din istoria Europei Centrale. Acest mozaic al istoriei Slovaciei dintre anii 1936 si 2002 este alcãtuit din povesti reale ale oamenilor, care, în fond, sunt ei însisi istorie. Accesul este gratuit, organizator national fiind Asociatia One World Romania, iar organizatorul local este Dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Filmul regizorului Peter Kerekes a fost recompensat cu premii pentru cel mai bun documentar si cel mai bun regizor la festivalurile de la Jihlava (Cehia), Tel Aviv (Israel), Budapesta (Ungaria), Praga (Cehia) si Pamplona (Spania). Péter Kerekes este regizor, producãtor si profesor la Academia de Artele Spectacolului din Bratislava. În inima Košicei interbelice, Piscina Municipalã devine un martor tãcut al tumultului istoriei din Europa Centralã. Într-un mozaic vibrant, regizorul Peter Kerekes dezvãluie 66 de sezoane de amintiri, aducând la viatã trecutul prin imagini de arhivã si reconstituiri cinematografice. În 1936 a fost inauguratã Piscina Municipalã din Košice, al doilea cel mai mare oras din Slovacia. Aceasta era mai mult decât un simplu loc de scãldat – era un organism viu, pulsând cu viatã proprie. Întreaga metropolã se oglindea în aceastã micã oazã acvaticã. Cehi, germani, maghiari, slovaci, tineri sau bãtrâni, cu totii se bucurau de relaxare si de faptul cã se puteau lãsa purtati de curentul apei. În acea perioadã, istoria aducea cu sine numeroase rãsturnãri, influentînd si viata piscinei, dar mai ales destinul celor care o frecventau. Prin evenimentele întâmplate între 1936 si 2002, debutul regizoral al lui Kerekes surprinde 66 de sezoane din viata piscinei din Košice si tot atîtia ani din istoria Europei Centrale. Acest mozaic al istoriei Slovaciei este alcãtuit doar din povestile oamenilor care, în fond, sunt ei însisi istorie.

Premii si festivaluri

Acest documentar a primit multe premii în perioada 2003 – 2005. În 2003 a primit premiul pentru „Cel mai bun documentar european” la Festivalul International de Film Documentar Jihlava, Republica Cehã. În 2004 a primit trei premii. Primul premiu a venit din Israel, „Premiul pentru cel mai bun regizor” la Festivalul International de Film Documentar Docaviv. A urmat Marele Premiu Mediawave, în Ungaria si „Premiul pentru cel mai bun film documentar” la Praga, în cadrul Premiilor Criticii Cehe. În anul 2005 a mai primit în Spania: „Premiul pentru cel mai bun regizor” la Festivalul International de Film Documentar Navarra Punto de Vista. Cel premiat este Péter Kerekes, regizor de film, producãtor si profesor la Academia de Artele Spectacolului din Bratislava (VSMU) si la programul de masterat DocNomads din Budapesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.