spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
28-apr.-2024

Planul de 30 milioane de euro

- Advertisement -

Moment important pentru buzunarul oricarui contribuabil iesean. Municipalitatea a incheiat vineri negocierile pentru contractarea unui nou credit. Banca ce va credita Primaria cu 30 milioane euro pentru urmatorii 20 de ani este una locala: BRD. Creditul anterior contractat de Primarie, tot pe 20 de ani, in valoare de 50 milioane euro, a fost acordat de banca franco-belgiana Dexia. Dobinda pare una avantajoasa: 2,5% plus Euribor 3M. Noul credit va fi folosit la cofinantarea viitoarelor santiere ale proiectelor europene. Indirect, si in medie, fiecare iesean va plati cite 2.200 de lei in contul creditelor contractate de Primarie pina in 203. „Ziarul de Iasi” va prezinta pe larg, cit mai concret posibil, destinatia banilor si va va tine la curent pas cu pas cu cheltuirea lor.

Cit vor avea iesenii de platit in urmatorii 20 de ani

Municipalitatea a ales vineri banca de la care va imprumuta 30 de milioane de euro. BRD Groupe Societe Generale va credita bugetul local pentru finantarea proiectelor europene ale Primariei. Iesenii vor trebui sa ramburseze creditul pina in anul 2031. In primii trei ani se vor achita doar dobinzi, urmind ca partea de principal sa fie rambursata in rate trimestriale din anul al patrulea. La finalul contractului se estimeaza costuri totale suplimentare de aproximativ 12 milioane de euro. Practic, municipalitatea imprumuta acum 30 de milioane de euro si plateste bancii in total in jur de 42 de milioane de euro.

„S-a obtinut cel mai ieftin credit din aceasta perioada”

Din cele patru oferte depuse, dupa negocieri s-a ales drept cistigatoare oferta bancii BRD. „Au depus oferte bancile Raiffeisen Bank, BRD, BCR, CEC. Initial, s-au oferit dobinzi cuprinse intre 3,75% si 6% plus Euribor. S-a negociat insa cu fiecare banca si s-a obtinut, cred, cel mai ieftin credit din aceasta perioada. S-a ajuns ca dobinda sa fie de 2,5% plus Euribor 3M (la trei luni, n.r.), adica un total de sub 4%, la valorile actuale”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. El a mai spus ca, dupa oferta BRD, pe locul doi s-a situat oferta CEC, pe trei oferta BCR si pe patru oferta Raiffeisen. Prin comparatie, dobinzile la ultima varianta a programului Prima Casa pentru populatie pornesc de la 3,75% plus Euribor 3M. Trebuie insa precizat ca, in acest moment, datorita crizei financiare mondiale, Euribor este jos, situat in jurul valorii de 1,5%, dar ca acesta ar putea sa urce in urmatorii ani. Inaintea crizei, de exemplu, in vara anului 2008, Euribor a fost peste 4%, ajungind chiar aproape de 5%. „Nu avem nici comisioane foarte mari de platit. Comisionul de gestiune a fost propus initial la valori de 0,75% – 0,85%. Dupa negocieri a ajuns la 0,1%. Felicit comisia de negociere si consultantul pentru aceste conditii obtinute la negocieri”, a explicat Nichita.

Cum vor fi folositi banii din credit

Edilul sustine ca municipalitatea are posibilitatea de a emite oricind obligatiuni municipale pentru a achita creditul, daca dobinzile de la obligatiuni vor fi mai mici. Pentru toate aceste conditii obtinute pentru acest ultim credit al Primariei, firma VMB Partners va primi o suma de 80.000 de euro. Aceeasi societate a oferit consultanta Primariei si la creditul Dexia. Atunci s-a imprumutat o suma de 200 de milioane de lei, echivalentul a aproape 50 de milioane de euro. „Avem obligatia de a cofinanta proiectele europene. Acest credit ne ofera posibilitatea de a plati imediat facturile emise de constructori. Noi vom recupera banii de la Uniunea Europeana in termenele stabilite, dar constructorii nu vor avea motive sa nu respecte graficele de lucrari. Vom putea cheltui banii in trei ani de la semnarea contractului, cit este si perioada de gratie. In primii trei ani vom plati doar dobinzi. Apoi, vom putea utiliza acesti bani de doua ori. Dupa ce ii vom recupera de la Uniunea Europeana, ne vom putea sustine programul propriu de investitii”, a completat Nichita. Creditul BRD va fi utilizat de municipalitate doar pentru a gestiona proiectele europene. Concret, Primaria va achita lucrarile realizate pe proiecte europene cu bani din credit si va recupera apoi sumele de la Uniunea Europeana, de la Guvern. Astfel, municipalitatea va asigura plata lucrarilor de la proiectul de amenajare a bazei de agrement de la Ciric, a lucrarilor de la pasajul Octav Bancila, a celor de la pasajul subteran de la Fundatie. Centrul Tehnologic Regional, modernizarea strazilor din zona centrala sau modernizarea strazii Nicolina sint alte proiecte care au deja semnate contracte de finantare. Alte proiecte sint la faza de analiza sau realizare a documentatiei. Municipalitatea poate obtine pina la 111 de milioane de euro fonduri nerambursabile pe axa I din cadrul Programului Operational Regional.

Vom plati 700 de milioane de lei in 20 de ani

Cu acest ultim imprumut, municipalitatea va atinge gradul maxim de indatorare in anul 2013, cu un procent de 23,9% din veniturile proprii. Chiar si asa, este un procent sub nivelul maxim permis de lege: 30% din venituri. In acel an de virf, 2013, va trebui alocata o suma de 68,7 milioane de lei pentru plata ratelor, a dobinzilor creditelor contractate sau garantate de bugetul local. In urmatorii 20 de ani, municipalitatea va plati catre banci o suma totala de peste 700 de milioane de lei. Gradul de indatorare se calculeaza in functie de veniturile proprii incasate in ultimii trei ani fiscali incheiati. Media ultimilor trei ani la Primarie este de aproape 287 de milioane de lei.  Municipalitatea are afectat gradul de indatorare de creditul de 15 milioane de euro contractat pentru modernizarea sinelor de tramvai, de garantarea creditului de 20 de milioane de euro contractat de CET, de garantarea contractului de achizitie in leasing a autobuzelor MAZ.  Cele doua transe de obligatiuni cu valoare totala de 200 de milioane de lei, creditul Bancpost pentru CET in valoare de 7,9 milioane de euro, dar si contractele privind concesionarea iluminatului public afecteaza la rindul lor gradul de indatorare al municipiului. Creditele contractate pentru proiectele europene nu afecteaza gradul de indatorare.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.