Zile fierbinti pentru Uniunea Social-Liberalã
LARMÃ POLITICÃ E agitatie mare în politica româneascã, acolo unde orgoliile politice au dat pe dinafarã în ultimele 24 de ore. Liberalii amenintã cu iesirea de la guvernare, dacã PSD merge pe proiectul Uniunii Social-Democrate, în timp ce liderii PSD sustin cã pot guverna si singuri. „Un singur lucru trebuie sã fie clar si pentru Victor Ponta, si pentru Ilie Sârbu, si pentru Daniel Constantin, si pentru toatã lumea: PNL a fãcut în anumite conditii si a cerut votul românilor pentru USL. Dacã cineva crede cã PNL, cumintel asa, va accepta transformarea USL într-un fel de mosie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare, se însalã”, a spus, ieri, presedintele PNL, Crin Antonescu. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a rãbufnit: „Dacã liberalii vor sã rupã USL, sã o rupã! Strict aritmetic, USD poate asigura guvernarea”. La Vaslui, informatiile legate de criza politicã din USL provoacã îngrijorare în rândul liberalilor. Dacã, asa cum se vehiculeazã, în cursul zilei de luni PSD va face un alt guvern, alãturi de PC, UNPR si minoritãti, atât prefectul judetului, cât si multi dintre directorii de deconcentrate sprijiniti de PNL vor trebui sã plece din functii.
Scandalul a plecat de la semnarea, în cursul zilei de luni, a unui protocol de participare la alegerile europarlamentare între trei partide, sub sigla USD, si a continuat cu discutiile legate de înfiintarea unui post de vicepremier pentru Partidul Conservator. Luni, Partidul Social-Democrat, Partidul Conservator si UNPR au bãtut palma pentru alegerile europarlamentare. Cele trei partide s-au aliat într-o uniune pentru a candida împreunã pentru Parlamentul European, fapt care nu a fost pe placul liberalilor. Ceea ce i-a nemultumit pe liderii PNL a fost faptul cã Uniunea Social-Democratã (USD), constructia politicã pentru euroalegeri, este o alianta electoralã similarã cu USL, din care lipseste însã Partidul National Liberal (PNL). „Avem o aliantã electoralã formata din trei din cele patru partide ale USL, are douã dintre cele trei litere ale USL, dar îsi propune sã aibã 100% din mesajul , actiunea si obiectivele cu care ne-am prezentat în fata oamenilor, din 2011 încoace. Am construit lista de candidati împreunã, iar cei care intrã în bãtãlia electoralã pentru PE sunt oameni care ne fac cinste”, a spus presedintele PSD, Victor Ponta. Scandalul a luat amploare când s-a discutat despre faptul cã Ponta vrea sã înfiinteze un nou post de vicepremier, pentru a multumi si pe colegii din Partidul Conservator. În plus, s-a ajuns în situatia ca persoana nominalizatã de PNL, Klaus Iohannis, nominalizat la functia de ministru al Administratiei si Internelor si cea de vicepremier, sã aibã nevoie de un vot în Parlament pentru a putea ocupa si postul de vicepremier, ceea ce li se pare umilitor liderilor PNL. De altfel, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat oficial, ieri, nominalizãrile în Guvern: Klaus Iohannis – vicepremier si ministru de Interne, Teodor Atanasiu – ministru al Economiei, Eugen Nicolãescu – ministru de Finante, Cristian Busoi – ministru al Sãnãtãtii. Nominalizarea lui Iohannis i-a fãcut pe unii lideri din PSD sã se declare împotriva modalitãtii în care acesta ar avea si postul de vicepremier si cea de ministru de Interne. În plus, pentru cã Ponta nu vrea sã renunte la ideea de a numi un vicepremier de la partidul lui Dan Voiculescu i-a fãcut pe liderii PNL sã anunte cã ies de la guvernare. În cursul zilie de ieri, Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a fost întrebat dacã USD poate sã asigure guvernarea în absenta PNL. „Nu vrem sã excludem PNL, dar dacã e sã vã rãspund strict aritmetic rãspunsul este da. Nu dorim sã ajungem acolo”, a spus Dragnea. Mai multi liberali s-au arãtat nemultumiti de formarea USD, printre care si senatorul PNL Cristian Bodea, care a spus cã „USD este mârlãnie pe fatã, ca si plagiatul chinezilor cu Abibas”. „Noi n-am fost la guvernare în deciziile Guvernului, au fost niste bãieti destepti care au fost atrasi de PSD. Stroe si Chitoiu de aia au fost executati. Chitoiu accepta tot ce spunea Ponta. Cu Iohannis, PSD-ului nu-i convine asa ceva, cu ministri care sã spunã nu”, a comentat senatorul.
Îsi pierde scaunul prefectul Renga, sãptãmâna viitoare?
Conform unor surse din interiorul Uniunii Social Liberale, luni sau marti, PSD, alãturi de partenerii din UNPR, Partidul Conservator si sprijiniti de minoritãti, ar putea încerca sã facã un nou Guvern. Liberalii ar putea fi exclusi de la masa puterii, dacã nu acceptã un post de vicepremier pentru PC. Ce-ar însemna asta, la Vaslui? Un cutremur administrativ de proportii. În fruntea Prefecturii este un prefect sustinut de PNL, Radu Renga, cel care coordoneazã o serie de directori de deconcentrate sustinuti de acelasi partid. Cu totii, în eventualitatea în care Guvernul se rupe, ar putea pierde posturile, în maxim douã-trei sãptãmâni. Flacãra este mare si pentru vicepresedintele PNL de la Consiliul Judetean, Corneliu Bichinet, care s-ar putea trezi aruncat afarã din biroul sãu din Palatul Administrativ tocmai de cãtre colegii din USL (sã fie, oare, timpul ca PC-ul condus de Alin Trifu sã-si numeascã propriul vicepresedinte la CJ?, se întreabã unii politicieni locali). Deputatul Sergiu Vizitiu, presedintele organizatiei judetene UNPR, nu crede cã liberalii vor pleca de la putere, însã dupã ziua de luni vor apãrea si clarificãri pe aceastã temã politicã. „Deocamdatã, Uniunea Social-Liberalã existã, avem protocoale clare si obiective la guvernare. De luni, cred, se vor normaliza lucrurile si cu numirile de persoane, se intrã în linie dreaptã. Eu cred cã liberalii nu vor pleca de la guvernare, dacã vreti pãrerea mea. USL existã, protocolul de asemenea, iar dl. Crin Antonescu este candidatul USL la presedintie, sunt lucruri stiute de acum. Cât priveste Uniunea Social Democratã, cred cã lucrurile sunt privite în mod fals, pentru cã a fost creatã aceastã Uniune nu urmãrind alte interese ascunse, ci doar pentru a permite celor trei partide care compun USD sã aibã o listã comunã la alegerile europarlamentare. Erau trei partide, cu trei sigle, ceea ce ar fi creat confuzie în rândul electoratului”, explicã deputatul Vizitiu.
Liberalii vasluieni sunt nervosi: „Noi ne-am respectat întelegerile!”
Deputatul Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, spune cã liberalii nu îsi doresc iesirea de la guvernare, însã cer partenerilor lor, în special celor de la PSD, sã-si respecte întelegerile. „Noi am propus oameni pentru vicepremier si ministere. Nu vrem ceva în plus sau sã exceadã întelegerii noastre. As vrea sã precizez cã nu suntem de acord cu ideea numirii unui vicepremier din partea PC, lucru care pare sã fie punctul sensibil al discutiilor de acum. Nu dorim ruperea USL, vrem doar ca obiectivele pe care le-am propus în alegeri, electoratului nostru, sã fie duse la îndeplinire, în mod corect. Avem o abordare corectã a lucrurilor si cerem acelasi lucru si de la partenerii nostri”, a explicat liderul judetean al PNL. Liberalii vor avea multe discutii, pânã luni, timp în care vor trebui sã gãseascã o solutie la actuala crizã politicã. Este clar cã PNL nu este multumit de faptul cã PSD, alãturi de conservatori si cei de la Uniunea Nationalã pentru Progresul României, a pus bazele USD. De altfel, Klaus Iohannis a transmis, la începutul sãptãmânii, înainte de reluarea negocierilor USL pentru noii ministri, cã liberalii nu sunt prea încântati de formarea USD. „Mie mi se pare un semnal puternic de care vom tine cont în negocieri. USL-ul nu cred cã suferã, dar relatia da, cred cã suferã. Dacã s-a fãcut o aliantã de 4 formatiuni politice si 3 dintre ele si-au fãcut alianta lor proprie, nu cred cã cineva poate sã spunã „Pãi, si ce dacã?”. E un semnal cã ei vor altceva decât noi”.
Opinia lui Bichinet: „Crearea USD-ului era de asteptat!”
„PNL a fãcut în urmã cu doi ani o întelegere concretã cu PSD si PC. Astfel a luat nastere USL, aliantã cu care s-au obtinut succese atât la alegerile locale cât si la alegerile parlamentare. Pentru mine, ca om în administratie, prioritare sunt problemele economice ale tãrii si judetului nostru. Faptul cã PC a plecat de lângã PNL (ACD), mai aproape de PSD nu mirã pe nimeni deoarece mai întâi fusese lângã PSD si apoi s-a apropiat de PNL. UNPR este izvorât din PSD, prin cei plecati, nemultumiti, etc. Crearea USD-ului era de asteptat dar nu de dorit de USL, deoarece se poate semãna copnfuzie în rândul electoratului deja scârbit de aproape întreaga clasã politicã.. USL merge înainte, Ponta este prim-ministru iar Antonescu va fi candidatul aceste aliante pentru functia supremã în stat. În rest, în tarã domneste o fericire generalã…”, a declarat Corneliu Bichinet