Poate fi “monstrul din Husi” criminalul în serie care a terorizat judetul acum 13 ani

SUSPICIUNI … Procurorii vasluieni nu au rãmas indiferenti la vestea cã huseanul Cãtãlin Dorinel Ciolpan, 40 de ani, este principalul suspect în douã violuri urmate de crime, în Germania si Austria. Numai în anul 2000 existând patru crime cu autor necunoscut, sãvârsite asupra unor femei luate “la ocazie”, omorâte si abandonate în pãdure, anchetatorii au început sã îsi punã întrebãri. Cel putin unul dintre cazuri, cel al Mioarei Anuta Manea (29 de ani), are asemãnãri izbitoare cu modul în care au sfârsit cele douã femei, despre care anchetatorii germani spun cã au fost omorâte de Ciolpan, în 2014, respectiv 2016. Mioara Manea a fost ucisã în 2004. Ea luase o “ocazie” de la iesirea din Vaslui, pentru a ajunge la Siscani, la pãrinti. Sapte zile mai târziu, pe 27 mai 2004, femeia a fost gãsitã moartã într-o pãdure a cantonului silvic Tãtãrãni, cu fata desfiguratã. Procurorii au stabilit ca victima fusese violatã, exact ca victimele lui Ciolpan. Poate fi doar o coincidentã faptul cã Ciolpan, cât a fost în Husi, a fost mai mult timp implicat în comertul cu lemne, pe care le cãra din pãdure, cu o “Dacia Papuc”, însã anchetatorii vasluieni sunt decisi sã ia legãtura cu omologii din Germania, pentru mai multe informatii. Oricum, în ipoteza în care suspiciunea ar avea temei, va fi foarte greu de obtinut vreo mãrturisire din partea lui Ciolpan, de vreme ce el, si cu probele ADN indubitabile în fatã, neagã tot.

Procurorii vasluieni se aratã interesati de cazul huseanului acuzat cã a violat si apoi a ucis cu sânge rece douã femei, una în Austria si alta în Germania, strivindu-le capul cu o barã de metal, de la camionul cu care circula pe drumurile Europei. Profilul unui posibil ucigas în serie a readus în atentie cele patru cazuri de femei ucise în perioada 2000 – 2004, pe raza judetului Vaslui. Victimele erau luate “la ocazie”, apoi erau gãsite moarte, în locuri izolate, împãdurite. Cazul cu cele mai multe asemãnãri cu felul în care si-au aflat sfârsitul cele douã femei, prezumtive victime ale lui Cãtãlin Ciolpan, este cel al Mioarei Anuta Manea. Tânãra de 27 de ani plecase din Vaslui, spre satul pãrintilor, Siscani. Era 20 mai, iar a doua zi urma sã fie ziua Sfintilor “Constantin si Elena”, ziua mamei sale. Mioara a luat o masinã de ocazie, la iesirea din Vaslui. A fost gãsitã moartã, sapte zile mai târziu, în pãdurea de la Tãtãrãni. Era dezbrãcatã de o parte din haine si îi lipsea poseta, cu o sumã de bani si actele personale. Anchetatorii au spus cã a fost violatã, înainte de a fi strânsã de gât. La acea vreme, singurele lucruri certe erau cã femeia fusese lovitã puternic în zona nasului, avea fata desfiguratã si cauza mortii a fost sugrumarea cu o mânã. S-a presupus atunci varianta cã femeia ar fi vãzut cã trece de intersectia cu Siscanii, a început sã se agite si sã tipe si a fost lovitã. Dupã ce a omorât-o, criminalul a târât-o de picioare si a ascuns cadavrul. La plecare, acesta a luat geanta cu 50.000 de lei vechi, actele si haina Mioarei, care nu au mai fost gãsite nici astãzi. Comisarul Constantin Bãrbieru, cel care s-a ocupat de caz alãturi de procurorul criminalist Ovidiu Berinde, spunea cã Mioara Manea ar fi fost omorâtã de acelasi bãrbat care, în urmã cu patru ani, mai fãcuse trei victime, în decurs de trei luni: o preoteasã de 29 de ani din Cretesti, o femeie de 46 de ani din Rãchitoasa, judetul Bacãu, si o alta de 30 de ani din Vinderei. Din ultimele douã nu au fost gãsite decât scheletele, astfel cã anchetatorii nu au reusit sã stabileascã dacã a fost vorba de o agresiune sexualã înainte de crimã. Asemãnarea cazurilor din Germania si Austria cu cel al Mioarei Manea i-a pus serios pe gânduri pe procurori. “Este, într-adevãr, vorba despre zona Husi, locul de domiciliu al suspectului din Germania, dar trebuie stabilite si alte elemente: dacã acesta avea permis de conducere la 22 – 23 de ani ai sãi de atunci, dacã avea masinã, unde se afla etc. Deocamdatã, nu cunoastem continutul dosarului decât din prezentarea sa în presã si nu e suficient. Se poate stabili o legãturã cu colegii germani pe aceastã cauzã, pentru a încerca rezolvarea unui caz rãmas cu A.N. de atâtia ani”, au spus surse din Politia Vaslui.

O fatã duioasã si alta monstruoasã!

De reamintit cã vineri, 2 iunie, Politia din Germania a anuntat cã a arestat principalul suspect în cazul tinerei de 27 de ani, violatã si ucisã în pãdurea din Endingen, Germania. A fost un adevãrat soc atunci când s-a aflat cã ucigasul este român, domiciliat în municipiul Husi, cãsãtorit si tatã a trei copii. Anchetatorii au dovedit cu probe clare legãtura dintre Ciolpan si femeia ucisã în pãdurea din Endingen. ADN-ul lui Dorinel Cãtãlin Ciolpan (stabilit în probele de salivã) este unul si acelasi cu ADN-ul descoperit pe cadavrul femeii, spun anchetatorii. Socul a fost cu atât mai mare cu cât, la compararea probelor ADN dintr-un alt caz de femeie violatã si ucisã în exact acelasi mod (cu capul strivit de o barã metalicã de la un camion), anchetatorii au constatat cã au de-a face cu unul si acelasi autor, nu doar cu acelasi mod de operare. Prima crimã atribuitã huseanului Ciolpan, spun politistii, s-a petrecut în ianuarie 2014, victimã fiind o frantuzoaicã, aflatã la studii în Austria. Altfel, Cãtãlin Ciolpan, cel putin în mediul virtual, si-a dat silinta sã parã un sot model, cu o imagine înduiosãtoare. Are multe poze cu copilasii sãi în brate, alãturi de sotie si în momente familiale fericite. Nimic nu indicã vreun moment faptul cã cealaltã fatã a barbatului era, de fapt, a unui monstru.

Procurorul criminalist Alice Ruja a intrat pe fir

VIGILENTÃ…Cunoscut ca un procuror foarte scrupulos, care mai are la activ câteva cazuri complicate de crimã descoperite dupã o lungã perioadã de timp, Alice Ruja s-a sesizat din presã despre cazul huseanului retinut în Germania pentru crime în serie si încearcã sã vadã dacã existã vreo legãturã cu criminalul nostru în serie, care are la activ patru crime. “Ca mod de operare se aseamãnã cu crima petrecutã în 2004, în urma cãreia si-a pierdut viata Mioara Manea. Voi verifica ce fãcea acest bãrbat în acea perioadã pentru a stabili dacã poate fi considerat suspect sau nu. Despre celelalte trei cazuri, nu cred cã existã asemãnãri, mai ales cã atunci a fost vorba de tâlhãrie si crimã, iar în aceste cazuri de viol urmat de crimã”, spune procurorul criminalist Alice Ruja.

VEDETI SI : Portretul huseanului care a îngrozit Europa. Victimele sale erau mai întâi violate si apoi ucise
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ