Podu Verde din Bârlad va fi reabilitat, dar votul consilierilor i-a dat palpitații primarului Boroș!

PERICULOS… Podu Verde din Bârlad a fost la un pas să nu fie aprobat pentru reabilitare! Doi consilieri liberali au comis o gafă uriașă!

PODUL POLITIC… Podu Verde, construit în Bârlad în anul 1847 și aflat pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) din România, a fost propus a fi declasat, întrucât este foarte degradat și reprezintă un pericol pentru participanții la trafic. Primarul Boroș a propus reabilitarea acestuia și în martie 2018, dar s-au opus atunci consilierii PSD, dar și pe 23 aprilie a.c., când s-a trezit că doi consilieri liberali votează…. împotrivă. Acum, la ședința extraordinară a CLM Bârlad de miercuri, unde s-a discutat bugetul Bârladului, s-a repus pe ordinea de zi și proiectul cu declasificarea Podului Verde. În sfârșit, cei doi consilieri liberali au fost atenți și au votat „pentru” astfel că Podu Verde va putea fi reabilitat.

Podu Verde din Bârlad este clasificat ca Monument Istoric clasa B, el făcând parte din patrimoniul național. Datând din timpuri străvechi, podul care traversează pârâul Valea Seacă sau Cacaina cum i se mai spune, a fost transformat din pod de lemn în pod de piatră din anul 1847. Acesta are și acum însemnele județului Tutova – peștii, care vor deveni mai apoi simbolurile stemei orașului Bârlad. Podul este foarte degradat din cauza traficului greu, pentru că în lipsa șoselei de centură acesta este deviat pe două mari artere: B-dul Epureanu – strada Nicolae Bălcescu de la Nord la Sud de oraș și pe Vasile Pârvan pentru traficul greu de la Sud la Nord. Podu Verde suportă din ce în ce mai greu traficul greu și pentru că primarul Dumitru Boroș vrea să-l reabiliteze, să-l consolideze și să-l lărgească acesta a venit pentru a treia oară cu o propunere pentrul CLM Bârlad. Trebuie spus că podul monument istoric, a fost proiectat în 1847 ca să reziste la traficul de căruțe și a mașinilor de epocă, nici vorbă de TIR-uri sau camioane pline cu zeci de tone de marfă! Acum se circulă pe acesta cu maxim 20-30 Km/h.

„Având în vedere faptul ca imobilul identificat în lista monumentelor istorice la poziția nr. 198, Cod LMI VS II-m-B-06735, denumire Podu Verde, situat în str. Hamangiu Constantin nr. 26, Bârlad a fost construit și proiectat pentru încărcări și valori ale traficului corespunzătoare perioadei în care a fost edificat, a faptului că normativele specifice au suferit modificări semnificative care scot din zona de siguranță traficul care se realizează pe acest pod, precum și necesitatea măririi lățimii si capacității portante a podului și a faptului că podul se află într-o stare avanasată de degradare, propunem spre aprobare Consiliului Local declanșarea procedurii de declasare din lista monumentelor istorice a imobilului menționat, în vederea realizării unei expertize tehnice care să decidă o soluție de consolidare sau dacă este cazul chiar de reconstruire a podului.”, a precizat primarul Dumitru Boroș, în raportul proiectului propus spre aprobare consilierilor locali.

Votul consilierilor din data de 23 aprilie, când a fost ședința ordinară, a dus la respingerea acestui proiect, pentru că cei din PSD au votat împotrivă, propunând fel de fel de amendamente, respinse de consilierii PNL și USR PLUS. Proiectul putea să treacă lejer, doar cu voturile celor din PNL și USR PLIUS, dar surpriză, liberalii Luna și Groza, au votat împotrivă, iar proiectul, foarte important pentru siguranța circulației din acea zonă, a picat! Când au realizat că proiectul n-a trecut, liberalii s-au înfuriat, iar cei doi consilieri, care au motivat că au crezut că votează vreun amendament la proiect, nu acesta în sine, așa cum a fost el făcut de inițiator și-au pus cenușă în cap! Primarul Dumitru Boroș a solicitat ieri încă o dată votul în CLM Bârlad, pentru a propune declasificarea Podului Verde, la Ministerul Culturii, de data aceasta el fiind aprobat.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ