spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Poeta Daniela Oatu a fost primitã în Uniunea Scriitorilor din România

- Advertisement -

RECUNOASTERE… Poeta vasluianã Daniela Oatu a fost primitã ca membrã cu drepturi depline, pe 27 noiembrie, în Uniunea Scriitorilor din România. Este un mare succes al autoarei si o confirmare a valorii poeziei pe care o cultivã. Nãscutã pe 16 aprilie 1967 în Lupeni, judetul Hunedoara, Daniela Oatu este absolventã a Facultãtii de Filologie, sectia românã-francezã, a Universitãtii Al. I. Cuza din Iasi. Debuteazã publicistic în revista Ateneu din Bacãu (1983), iar editorial cu volumul de poezii Eternitate fragilã, Editura Cronica, Iasi, 2003. Creatia sa literarã cuprinde volume de poezie, publicisticã si criticã literarã: Eternitate fragilã, Fantasmele Versului Rãu, Editura Timpul, 2017,Confesiuni de catifea, Editura Sympoesium, 2019, Anotimpurile Himerei, Editura Timpul, 2019, O epocã, un critic, un destin, Editura 24: ORE, 2020, Fata de rouã, Editura Timpul, 2020 , Jumãtate amurg, Editura 24: ORE, 2020. Toate cãrtile au apãrut la edituri iesene, în excelente conditii grafice.

Daniela Oatu este prezentã în antologii din tarã: Florilegiu poetic vasluian; Un dictionar al scriitorilor români contemporani (vol.VI), Colectia Opera Omnia, coordonator Ioan Holban; Credo (antologie de poezie religioasã), Agora, Poeti în Arenã, Cuvântul care uneste, Poezia iubirii, Editura Betta, Bucuresti, 2019; Romeo si Julieta la Mizil etc. De-a lungul timpului, poeta Daniela Oatu a primit numeroase premii literare dintre care mentionãm selectiv: Premiul special de poezie „Nichita Stãnescu”, Timisoara, 1987; Laureatã a Concursului National de poezie ,,Dacica, Deva , 1988; Premiul II, Concursul de poezie si prozã ,,Romulus Guga,Târgu-Mures ,1988; Laureatã a Concursului National de poezie, Baia Mare, 1989; Premiul pentru debut -volumul de poezie „Eternitate fragilã, Salonul de carte; Premiul II, Festivalul International de poezie, prozã scurtã si dramaturgie ,,Memoria slovelor, Râmnicu Vâlcea, 2016; Premiul I, Festivalul International de poezie religioasã ,,Credo Târgu- Mures;Premiul special „Mihai Eminescu„, Concursul National de poezie Radu Cârneci, Bucuresti, 2018; Premiul I pentru cartea de poezie „Fantasmele Versului Rãu , Festivalul International de creatie „Vrancea literarã”, 2018 ; Premiul Editurii 24: ORE pentru volumul de poezieJumãtate amurg”, Zilele Recoltei Editoriale Iasi, 2020. Colaboreazã cu poeme si eseuri în revistele Ramuri, Convorbiri literare Poezia, Neuma, Luceafãrul, Cronica, Ateneu, Expres cultural, Oglinda literarã, Tomis, Baaadul literar, Arheu, Academia Bârlãdeanã, Ecouri literare, OltArt,Memoria slovelor, Algoritm literar, Onyx, Confluente literare etc.

„Daniela Oatu, un poet cu totul remarcabil”

Creatia liricã a Danielei Oatu s-a bucurat de atentia unor importanti critici literari, editori si eseisti nu doar din aria moldavã ci si din centre culturale semnificative din tarã: Ioan Holban, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi, Constantin Dram, Emanuela Ilie, Marius Chelaru, Emilian Marcu (Iasi), Adrian Costache, Vasile Poenaru (Bucuresti), Mircea Mot (Brasov), C. Voinescu (Slatina), Sergiu Adam, Marius Manta (Bacãu), George Stoian (Slobozia), Theodor Codreanu, Lina Codreanu (Husi), Simion Bogdãnescu, Gruia Novac (Bârlad), I.Gh. Pricop (Duda), Petrus Andrei (Puiesti), Gheorghe Capsa, Ioan Baban, Dumitru Apostolache (Vaslui) etc. Iatã câteva opinii critice relevante: „Daniela Oatu are o relatie specialã cu cititorul poeziei sale din volumul de debut, Eternitate fragilã (2003), ca si din a doua sa carte, Fantasmele Versului Rãu (Editura Timpul, 2017); cititorul e interlocutorul, fratele, seamãnul, cons­tructorul si relansatorul poemului, îngerul de vis-à-vis si cel alãturi de care vorbeste si tace, scrie despre sine si lume, abordea­zã teme „mari”, dar puncteazã si notatii într-un jurnal liric al stã­rilor, sentimentelor, nelinistilor fiintei interioare(…) În scoica poemului din Fantasmele Versului Rãu e o lume cu strãzi si semafoare fixate pe culoarea rosie a interzicerii trecerii „dincolo”, structuratã pe dimensiuni­le unui scenariu mitologic de uz propriu, în care miturile îsi scriu memoria…); într-un alt veac, pe o terasã din galaxie se va regãsi, nu mã îndoiesc, Daniela Oatu, un poet cu totul remarcabil.(Ioan Holban, Când ceasul aratã o vesnicie fãrã un sfert); „ Dupã al Doilea Rãzboi Mondial, femeile au început sã scrie masiv literaturã. Dintre ele, s-au ivit în ultimele decenii poete exceptionale. Pe teritoriul actualului judet Vaslui, eu unul, n-am întâlnit decât douã voci care au produs chiar poezie: Carmen Rosaura Anghelus, fiica regretatului poet Ion Alex. Anghelus si Daniela Oatu, care pãseste pragul consacrãrii editoriale prin volumul Eternitate fragilã. „(Theodor Codreanu, Poezia ca surâs al Giocondei).

„Autoarea struneste cuvântul cu pricepere de filolog, e stãpânã deplinã pe uneltele poetice”

Alte câteva opinii despre creatia poetei Daniela Oatu: „Fantasmele Versului Rãu rãmâne volumul semnificativ al unui poet care, abordând realul sub semnul lecturii, al cititorului si al livrescului în ultimã instantã, îsi îngãduie libertatea de a-l reface, cu mult rafinament, printr-un joc poetic bine temperat, sub semnul gratuitãtii limbajului.(Mircea Mot, Fantasmele Versului Rãu), „Pe deplin modernã si postmodernã prin întoarcerea la poveste, la spiritul celor o mie si una de nopti consonante perfect cu traditia româneascã folcloricã(…) În Fata de rouã Daniela Oatu si-a gãsit chipul-fântânã, maturizându-se pentru cele viitoare”.( Theodor Codreanu, Povestea Fetei de rouã); „Frapantã este la autoarea Anotim­purilor Himerei capacitatea de a-si reinventa poezia, cu fiecare carte nouã, cãutând temelor „vechi” orizonturi noi, dezvoltãri, adesea, surprinzãtoare. Daniela Oatu e o poetã la maturitatea expresiei sale lirice, în deplina stãpânire a mijloacelor prin care poemele, ca niste poze ale îndoielilor zilnice, capãtã o detentã metafizicã, îmbrãcând cenusiul teluricu­lui cu albastrul înaltului; iar albastrul, cum spune Nicolae Steinhardt, nu e o culoare, e si el o liniste. (Ioan Holban, În caleasca Himerei spre o lume dantescã); „Poetã ce cultivã notatiile delicate intersectate cu irizãri venind din neasteptate sinuozitãti, pe care numai artistul adevãrat le descoperã, Daniela Oatu, prin volumul cu titlu incitant Jumãtate amurg re-confirmã parcursul ascendent pe care se aflã. (Constantin Dram, Jumãtate amurg!); Cu o structurã ce trimite deliberat la trinitate, Anotimpurile Himerei este un volum de texte poetice selectate cu stiinta secretã a facerii versului, în descendenta unor acumulãri culturale de evidentã calitate. Incontestabil, cartea scrisã de Daniela Oatu este bine articulatã, trimitînd spre o lecturã ca atare, relevând atuurile unui poet adevãrat, într-o cãutare neistovitã a vesniciei.”(Constantin Dram, Ceasornicarul înmoaie degetele în vesnicie); „Daniela Oatu îsi asazã poemele din Fata de rouã în ramã de poveste, cãci „usa povestii se deschide singurã si povestea ne va mântui”.Poeta îsi asumã rol de Sheherezadã întru depãnarea ideilor si supravietuire prin cuvânt, ale cãrui transfigurãri estetice nasc emotii. Firele lirice ale acestei cãrti trec printr-o urzealã miticã, de povesti universale si autohtone, de basme despre tineretea cea fãrã de bãtrânete, de unde si impresia cã „poemele se macinã singure”, vin din timp si se duc în timp, misia autoarei fiind de a le opri pentru câteva clipe în prezent. Autoarea struneste cuvântul cu pricepere de filolog, e stãpânã deplinã pe uneltele poetice, conturând, la intersectia dintre real si imaginar, dintre subiectiv si obiectiv, dintre concret si abstract, un spatiu liric original cu mireasmã de poveste.”(C.Voinescu,Fata de rouã un spatiu liric original, cu mireasmã de poveste)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.