Poetul bârlădean George Irava, aniversat la 85 de ani! (FOTO)

LA MULȚI ANI… Cunoscutul poet, prozator și ziarist bârlădean George Irava a împlinit onorabila vârstă de 85 de ani, miercuri, 7 aprilie. La ceas aniversar, primarul Dumitru Boroș, conducerea Bibliotecii Municipale „Stroe Belloescu” și criticul Gruia Novac l-au omagiat pe sărbătorit.

George Irava este cunoscut ca poet, eseist, critic literar. S-a născut la Bârlad pe data de 7 aprilie 1936. Școala generală a absolvit-o în orașul natal, liceul la Iași, iar la București a urmat cursurile Facultății de Ziaristică. S-a afirmat mai întâi prin intermediul publicațiilor locale „Păreri Tutovene” și „Rulmentul” unde a ocupat funcția de redactor-șef, iar mai apoi a publicat din creațiile sale în alte reviste de literatură națională. Poetul are până în prezent publicate mai multe volume de versuri, volumul de debut fiind „Despre tați și despre mame” – 1980; „Cardiografia răului”, „Destinul pronumelui”, „Cărțile numărătorii”, „Tinerețea lui Făt -Frumos”, „Se uită lacom o liniște”, „Jurnalul unei luni de miere”, „Meditații transparente”, „Ce rămâne din tot dorul”, „Șapte drepturi”, „Drumul robilor”. De asemenea, este autorul mai multor volume de eseuri. Talentul scriitorului bârlădean a fost răsplătit cu Premiul pentru Poezie al Casei de Cultură Mihai Eminescu din București – 1985; Premiul pentru Poezie la Festivalul de Poezie de la Pitești – 1987; Premiul pentru Poezie la Festivalul și Concursul de Creație Poetică – Huși 1998; Premiul pentru Poezie la Concursul Național de Poezie, Proză, Epigramă, Teatru și Reportaj Literar – Botoșani 2011.

George Irava

„Pentru mine și activitatea mea de până acum, cele mai importante diplome sunt cele care au venit din partea cititorilor mei. Știu că domnul primar este un aprig consumator de poezie și, chiar dacă aș putea fi bănuit de lipsă de modestie, vorbesc de poezia de calitate. Dacă și poezile mele se încadrează printre preferințele domniei sale, sunt cu atât mai onorat! Totodată, prezența la aniversarea mea a celui mai bun prieten, Gruia Novac, este o surpriză care vine să îmi competeze cadoul perfect al acestei zile. Ca o povață, vreau să se știe că eu totdeauna mi-am ghidat viața după niște idei esențiale, și anume ideea de prieteni, care nu trebuie să lipsească din viața nimănui și care trebuie să fie cât mai mulți și ideea de reîntregire de sine. Lumea ar muri dacă nu ar căuta să se reîntregească mereu prin trei piloni esențiali: dragostea față de Dumnezeu, de țară și de mamă. Acesta este crezul pe care eu l-am slujit întotdeauna!”, a spus, vizibil emoționat, poetul George Irava.

„La mulți ani prietenului meu foarte bun!”

Valoarea lucrărilor care poartă semnătura lui George Irava a fost evidențiată, pe scurt, dar într-o manieră completă, așa cum a obișnuit, de către criticul Gruia Novac.

„Eu sunt onorat să îi fiu astăzi alături prietenului meu foarte bun, George Irava. Lăsând la o parte, pentru o clipă, modestia, pot spune că sunt socotit a fi biograful domniei sale. Nu sunt singurul, dar sunt printre puținii care îi cunosc atât de bine poezia, încât aș putea vorbi ore întregi despre aceasta și despre cele 30 de cărți pe care le-a tipărit până în ziua aceasta. Pe scurt, însă, domnia sa este omul care s-a ocupat mereu de cuvânt, în așa fel încât doar cei aleși au reușit să i-l deslușească, să i-l înțeleagă. El este omul care dintotdeauna a fost în dialog, în primul rând cu sine și apoi cu ceilalți. A dialogat enorm de mult și astăzi, iată, îl aniversăm așa cum se cuvine! Îi doresc multă sănătate, în continuare și un sincer La mulți ani!”, a spus profesorul Gruia Novac.

„Am fost părtaș, astăzi, la o clipă prinsă în veșnicie, la care au participat doi oameni deosebiți, care au marcat profund cultura bârlădeană. Îi mulțumesc domnului profesor Gruia Novac pentru fereastra deschisă spre universul poeziei domnului profesor George Irava, pe care am avut onoarea să îl am dascăl în anii de liceu. Prețuirea și respectul pe care li-l port amândurora sunt lucruri greu de împărtășit în cuvinte. La mulți ANI și multă sănătate, George Irava!”, a spus primarul Dumitru Boroș.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ