spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Poetul Petrus Andrei va fi „Cetãtean de Onoare al Bârladului”

- Advertisement -

RECUNOASTERE… În semn de recunoastere a contributiei profesorului Petru I. Andrei la dezvoltarea imaginii Municipiului Bârlad, atât în tarã, cât si strãinãtate, acesta a fost propus „Cetãtean de Onoare al Municipiului Bârlad. Evenimentul va avea loc la Primãria Bârlad, pe 31 mai a.c., când are loc sedinta ordinarã a CLM. Petrus Andrei este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacãu, din 2011. A scris 39 de cãrti, din care 36 de volume de poezie si trei de Criticã Literarã. Ultima carte, a 39-a, a apãrut de curând urmând sã fie lansatã la „Zilele Culturale ale Bârladului” în luna iunie a.c. Este prezent în peste 40 de antologii si tradus în limbile englezã, germanã, francezã, italianã, spaniolã (cel mai mult) si greacã.

CV.-PETRUS-ANDREI-ultim

Poetul Petrus Andrei si-a legat definitiv numele de municipiul Bârlad prin opera produsã în ultimii douãzeci de ani, materializatã prin zeci de volume de poezie si prozã, pe deplin recunoscute de critici literari de marcã. Totodatã, CV-ul impresionant al poetului Petrus Andrei vorbeste de la sine despre realizãrile sale, precum si de activitatea exceptionalã si sustinutã în domeniul didactic. În urma solicitãrii a mai multor membri ai Asociatiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad de a face demersuri în vederea recunoasterii meritelor deosebite ale profesorului Andrei I. Petru, (Petrus Andrei – numele de poet) se va pune în discutie, în sedinta Consiliului Local din 31 mai a.c., propunerea de a fi declarat „Cetãtean de Onoare al Municipiului Bârlad”. „Profesorul Andrei I. Petru este un exemplu de bun român, iubitor de neam si tarã. Având în vedere faptul cã prof. Andrei I. Petru este membru al Asociatiei noastre din anul 2013, este unul dintre acei oameni care s-a remarcat ca lider neobosit al multor activitãti întreprinse, îl sustinem pentru a fi numit cetãtean de onoare al orasului Bârlad si suntem alãturi de toate autoritãtile cultural educationale implicate în acest demers. Cu toatã consideratia, magistrat pensionar Mihai Nicolae, presedintele Asociatiei „Elena Cuza” din Bârlad.

Andrei I. Petru s-a nãscut în 1946, în iunie, în satul Bãrc, comuna Români, judetul Neamt. Este scriitor contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacãu. Urmeazã cariera didacticã de profesor de Limba si literatura românã la Liceul din comuna Puiesti , judet Vaslui, în perioada 1970 – 2010, fiind si director al Liceului Puiesti între anii 1976-1982. Profesorul Petrus Andrei a avut gradele didactice II si I; Distinctia „Gheorghe Lazãr” cls. I si Diploma de excelentã. Este redactor la revistele „Plumb”, „Viata noastrã” si „Liter-Club”. De asemenea, este „Cetãtean de onoare al comunei Puiesti din anul 2007″ si „Cetãtean de onoare al comunei Români – Neamt „ din 2011. În comuna natalã, Români, judetul Neamt, s-au inaugurat biblioteca „Petrus Andrei” si Cãminul Cultural „Petrus Andrei”

PREMII

2001-Trofeul si premiul fundatiei „Arena talentelor” Bucuresti; Trofeul Festivalului MIHAI EMINESCU – Bucuresti;

2005– Premiul al II-lea la Festivalul de Creatie „Mihai Eminescu”, editia a Vl-a; Premiul special al juriului – Concursul de poezie „George Cosbuc”- Bistrita;

2006– Diploma „Gheorghe Lazãr -clasa I” ;

2009– Premiul „Ion Creangã” al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iasi-editia a XVI-a.

2010– Diploma de Excelentã;

2011– Premiul I- Festivalul National de poezie, prozã, eseuri, picturã si fotografie „Dor de dor”- Ipotesti-15 iunie;

2015– Premiul Literar International „Naji Naaman”,, pentru creativitate; Premiul „Meridianul Cultural Românesc”- Vaslui; Diploma de merit „Noul Literator”- Craiova.

2016– Premiul „Fãnus Neagu” la „Festivalul International de creatie literarã «Titel Constantinescu», Editia a IX-a, Râmnicu Sãrat; Premiul USR- Filiala Bacãu; Premiul I – pentru criticã literarã la Festivalul National de Creatie „Vrancea Literarã”; Premiul I- pentru poezie umoristicã la concursul „Al. O. Pãstorel”, Editia a IV-a, Iasi; Premiul al ILI-lea, poezie umoristicã si Premiul al II-lea fabulã la Festivalul „Umor pe sapte coline”, Iasi,

2017– Premiul I – pentru poezie la Festivalul National de Creatie „Vrancea Literarã”; „Diploma de excelentã” a revistei „Asachi”; Diploma de excelentã” a Universitãtii „Danubius”; „Marele Premiu” la Festivalul national de receptare criticã a poeziei Mircea Scarlat, editia I, Roman, 2; Laureat al sãptãmânalului „Literatura si Arta” pe anul 2017- la sectiunea Criticã literarã, Chisinãu;

2018 – Premiul I la Festivalul National „Garabet Ibrãileanu”, Roman la sectiunea Concurs de aforisme; Mentiune la Concursul de literaturã satirico-umoristicã, sectiunea manuscris, din cadrul Festivalului umorului CONSTANTIN TÃNASE- Vaslui; Premiul special pentru creatii dedicate Centenarului Unirii la Festivalul International al Aforismului pentru Românii de pretutindeni; Marele Premiu la concursul de creatie literarã „Treptele devenirii noastre” organizat de Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale prin Biblioteca judeteanã Vaslui;

2020 – Premiul Special pentru Istorie si Criticã literarã „Alexandru Piru” – Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Bacãu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Felicitări, maestre, pentru noua izbândă!
    Felicitări, oficialităților bârlădene, pentru gândul bun de a desemna ca cetățean de onoare al municipiului pe una dintre personalitățile complexe, enciclopedice, carismatice ale acestor meleaguri.
    Petruș Andrei nu este numai un poet original, de mare talent, recunoscut pe plan național, ori publicist de calibru, a fost un dascăl apreciat, un inimos și competent director de școală, dar este și un soț iubitor, un familist convins, în tripla sa calitate de părinte, bunic și străbunic ( deși este tânăr la propriu), cu asupra de măsură este un mare patriot, un român adevărat ( nu întâmplător este născut în comuna nemțeană Români, iar bunicul său, căzut la datorie în Marele Război al Întregirii, este înscris ca erou al neamului pe plăcile comemorative ale Mausoleului de la Mărășești) afabil întotdeauna, dar și spirit justițiar, dublat de o caldă generozitate. Un Om între Oameni! La mulți ani frumoși și sănătoși, maestre!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.