spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Poliția a mers în cinci școli bârlădene, în cadrul proiectului „STOP violenței” (FOTO)

- Advertisement -
OBIECTIV… Siguranța școlară constituie una dintre principalele condiții pentru existența unui învățământ preuniversitar de calitate

COMBATEREA DELICVENȚEI JUVENILE… Zilele trecute, polițiștii Biroului Siguranță școlară și cei ai Poliției Municipiului Bârlad au derulat activități de informare și educativ-preventive, în cinci unități de învățământ de pe raza municipiului Bârlad, sub sloganul “Ia atitudine, spune STOP violenței!”. În data de 18 octombrie a.c., polițiștii s-au întâlnit cu peste 400 de elevi de învățământul gimnazial din cele cinci unități de învățământ. Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv, este prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru Poliția Română, mai ales că siguranța școlară constituie una dintre principalele condiții pentru existența unui învățământ preuniversitar de calitate. În acest context, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile în incinta unităților de învățământ preuniversitar și zona adiacentă, constituie o preocupare prioritară la nivelul instituțiilor statului român având atribuții legale în materie, autorități centrale și locale, poliție și jandarmerie, situații de urgență, toate urmărind prin demersurile lor să vină în sprijinul școlii, părinților și elevilor. Principalii parteneri implicați în acest proces permanent, activ și în continuă modelare sunt elevii, părinții, școlile, poliția, precum și alți parteneri, fiecăruia dintre aceștia revenindu-i un rol specific, cu atribuții bine determinate, drepturi, îndatoriri și responsabilități în crearea și îmbunătățirea condițiilor specifice de realizare a unui climat optim de siguranță școlară.

La momentul actual, principalele teme ce preocupă societatea sunt reflectate și au efecte directe și indirecte asupra siguranței în școală. Exemplele sunt numeroase, de la alcool și substanțe interzise, la violență și delincvență juvenilă și, în unele cazuri discriminare. Activitățile campaniei urmăresc creșterea nivelului de siguranță a elevilor din unitățile de învățământ de la nivelul județului Vaslui și totodată eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice (bullying) care se manifestă în unitățile de învățământ preuniversitar. În data de 18 octombrie 2022, polițiștii Biroul Siguranță școlară și cei ai Biroului de Ordine Publică Bârlad s-au întâlnit cu peste 400 de elevi de învățământul gimnazial din cinci unități de învățământ bârlădene. Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv, este prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului. Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței!

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli 

  • – Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii! Evitați prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!
  • – Nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe!
  • – Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite;
  • – Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale!
  • – Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați;
  • – Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora!

Recomandări pentru cadrele didactice

  • – Identificați elevii cu potențial violent! Implicați-i în activitățile școlare sau de timp liber și încercați să le descoperiți interesele și aptitudinile!
  • – Evitați focalizarea doar pe sancțiune și excludere și mai mult pe prevenție și susținere a victimei și a celui violent!
  • – Introduceți, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!
  • – Derulați programe și activități extracurriculare în unitățile de învățământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violența școlară!

Recomandări pentru părinți: 

  • – Comunicați cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înțeles și personalitatea lui trebuie respectată;
  • – Discutați la sfârșitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut! Uneori copii nu vor să spună dacă au probleme la școală. Începeți prin a-1 întreba dacă la școală a văzut pe cineva hărțuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranță. Fiți atenți la unul sau mai multe din următoarele semne: scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte!
  • – Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observați că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenți ! Discutați deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră și dacă această situație se confirmă, sesizați imedia poliția!
  • – Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavostră!
  • – Fiți fermi cu minorul, dar nu agresivi, violența nu este nicidecum o modalitate de soluționare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică!
  • – Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii copiilor dumneavostră! Asigurați în familie un climat afectiv de bună înțelegere!
  •  – Controlați-vă limbajul și comportamentul în prezența copiilor! Aceștia vă vor imita, iar dacă vor avea o atitudine agresivă față de ceilalți, vor primi un răspuns cel puțin la fel de agresiv. țineți minte: exemplul dumneavoastră personal impresionează mai mult decât sfaturile pe care le dați!
  • – Atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavostră, motivați-1 pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă!
  • – Alegeți comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relația copil-părinți!
  • – Fiți permanent atenți la modul în care copiii dumneavoastră folosesc internetul acasă și la școală. Vorbiți cu ei despre ceea ce fac atunci când navighează pe internet, ce site-uri vizitează, cu cine corespondează prin email, cu cine corespondează prin e-mail sau pe rețelele de socializare!
  • – Când situația pare a scăpa de sub control, adresați-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvemamentale, asociații de tineret) – Aceștia vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor!
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.