spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Poliția militară vrea puteri sporite asupra populației în timpul stării de alertă sau a stării de urgență

- Advertisement -

PROIECT… Ministerul Apărării Naționale a înaintat spre dezbatere publică un proiect legislativ care, dacă va primi aviz pozitiv în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, va conferi puteri și mai mari Poliției Militare în timpul stării de urgență sau de alertă. Astfel, militarii care vor fi scoși pe străzi vor putea sancționa cetățenii, lucru pe care în prezent îl pot face doar polițiștii.

Nemulțumiți că militarii nu au putut acționa la întreaga lor capacitate în timpul măsurilor legate de starea de urgență, mai marii Armatei Române s-au gândit să promoveze un proiect legislativ care, dacă va fi adoptat, va aduce o extindere a jurisdicției ofițerilor de poliție militari către civili în situații excepționale. Jurisdicția Poliției Militare se va aplica pe timp de pace sau în situație de normalitate numai personalului MApN sau altor persoane aflate pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricționate, la bordul navelor sau aeronavelor aparținând Ministerului Apărării Naționale și dacă vizează protecția instituției militare și securitatea personalului și a bunurilor acesteia. În situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, jurisdicția poliției militare se poate extinde, în condițiile legii, și asupra populației civile, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege privind atribuțiile, organizarea și funcționarea Poliției Militare. Această modificare legislativă vine după ce MApN a constatat că, în timpul situației de urgență declarate din cauza pandemiei cu noul coronavirus, militarii, implicit și cei din Poliția Militară, au fost mobilizați să intervină în spațiul public pentru menținerea ordinii fără a avea, însă, o reglementare în acet sens. „Un aspect care a generat dificultăți în activitatea Poliției Militare pe durata decretării stării de urgență și de alertă pe teritoriul României este reprezentat de lipsa prevederilor legislative cu privire la atribuțiile instituției în astfel de situații”, se arată în expunerea de motive a documentului.

Oamenii se tem de o dictatură militară 

Proiectul a primit numeroase critici chiar în ziua în care a fost înaintat spre dezbatere publică. Mulți români se tem că puterile sporite ale militarilor ar putea conduce spre o dictatură a armatei. „Este exact cireașa care lipsea de pe tort. Economia e praf, dar noi luam în continuare măsuri care să ducă la cât mai multă represiune pentru populație și protecție pentru așa zisele elite care ne conduc. Văd că populația nu are nicio reacție și forțează cât vor. De ce nu ar lua astfel de măsuri dacă noi ne dăm acordul tacit la tot ce ne impun. În curând o să înceapă să ne placă, pentru că dormim pe noi, dar dormim în mare pagubă”, a comentat o persoană. „Cei care ne conduc acționează după sindromul broaștei fierte. Toate măsurile care vor conduce, într-un final, spre o nouă dictatură mondială, se iau treptat, în ani, așa fel încât să nu simțim, să nu ne revoltăm. Ghinionul elitelor este că în țările dezvoltate oamenii s-au trezit, iar zilele acestea vedem revolte în aproape toată Europa. În Olanda au ieșit oamenii în stradă, în Franța, în Germania, în Italia, toți protestează împotriva noii normalități. Oamenii s-au săturat ca drepturile să le fie călcate în picioare. Noi nu avem treabă cu ce se petrece în jurul nostru și rupem televizoarele uitându-ne la „Survivor” și „Las Fierbinți”. În aceste condiții, e firesc ca Armata să-și sporească puterile, e firesc ca statul român să investească sute de milioane de euro în dotarea Jandarmeriei”, a comentat un alt vasluian.

„Acțiunile polițiștilor militari nu se vor extinde asupra populației civile pe timp de pace” 

Miile de mesaje critice la adresa acestui proiect au ajuns și în atenția Ministerului Apărării Naționale, care prin intermediul unui comunicat a ținut să precizeze că „acțiunile polițiștilor militari nu se vor extinde asupra populației civile pe timp de pace”. „Pentru prima oară de la înființarea, în 1990, a primelor structuri de poliție militară, specialiștii acestei arme vor avea o lege care să le stabilească foarte clar misiunile. Acțiunile polițiștilor militari nu se vor extinde asupra populației civile pe timp de pace sau în situație de normalitate, conform proiectului legislativ aflat în dezbatere publică pe pagina Ministerului Apărării Naționale. Vizat va fi doar personalul Ministerului Apărării Naționale și alte persoane care se vor afla pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricționate. Numai la solicitarea autorităților, pe perioada stărilor de urgență și alertă, specialiștii noștri vor putea sprijini structurile sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională. În proiectul legislativ sunt cuprinse și reglementate activități importante din sarcina polițiștilor militari, pe timpul executării misiunilor în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în scopul obținerii unui nivel de interoperabilitate cât mai ridicat în cadrul NATO. În ceea ce privește modul de acțiune pe teritoriul național, activitatea polițiștilor militari pe domeniul public va fi, în continuare, limitată la executarea unor misiuni de pază a unităților militare sau la însoțirea unor coloane cu tehnică militară ale militarilor români sau străini care participă la activități comune pe teritoriul României”, este mesajul MApN.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Dictatura Militara.Ministerul Apararii nu mai au fonduri si au iesit la amendat.Foarte frumos.Sa va fereasca domnul de o revolta.Republica politista Romania este condusa de straini.Presedintele este strain.Camera deputatilor este condusa de straini.D.s.u. este condus de straini.Ce vrem mai mult?

  2. Poliție militară = 1mașină cu girofar galben și 2 amețiți: un șofer și unul cu stegulețe care îndruma coloanele la o intersecție,sa nu se rătăcească ! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.