spot_imgspot_img
16.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

Politist de frontierã: bãi, m-am sãturat de bani, bãi! (foto)

- Advertisement -

Politistii de la Albita, mânjiti cu gem, cozonac si cognac

BÃIETII VESELI Conform înregistrãrilor fãcute la Vama Albita, politistii de frontierã o duceau într-o permanentã veselie. Câteodatã, tinta glumelor erau chiar cei de la care pretindeau si primeau mitã. “Ha, ha… ia uite… mã pune aista sã beau cafele cu borâta”, râde un politist de un cetãtean care îsi dãduse “de-o cafea”.

LÃCUSTELE De la borcane cu gem, croissante, cozonaci la sticle de coniac sau pur si simplu “o coffe”, politistii de frontierã din Albita s-au lãcomit în timpul turelor în care se aflau în serviciu, de multe ori obligând cei care tranzitau vama sã le dea sume de bani, care porneau de la 10 lei, pentru “o stampilã”, si ajungea la câteva sute de euro, în alte cazuri, mai “grave”. Pe 9 ianuarie, de exemplu, Veronica Sorea nemultumitã de suma de bani primitã de la un cetãtean care ajunsese în vamã îi cere, pur si simplu, sã completeze mita cu “o ciocolatã, un pannetone (cozonac italian, n.r.), ceva… ce ai”. Un alt politist e mare amator de gem. Supãrat pe un cetãtean care tranzita vama si care nu-i dãduse cât ceruse, îi strigã sã aducã o sticlã de coniac. “Repede si degrabã”. La final, îi strigã: “Ai vreun borcan de gem prin masinã? Mâncãm si noi cu ceai, dimineata”. Doi politisti de frontierã s-au dovedit atât de gentlemeni, încât au dat si rest la mitã! Fapta s-a petrecut pe 7 ianuarie, iar protagonisti au fost doi agenti, Ionescu George si Marcel Tãnase. “Nu te sfii!”, îi strigã Ionescu celui care tocmai intrase în vamã, cerându-i pur si simplu o sumã de bani. Omul spune cã nu are mãrunti, la care Maricel Tãnase intervine în mod comic: “Dã-i rest, n-ai? Da’ tu nu vii cu bani de acasã? Bagã-i în buzunar, nu mai umbla asa cu ei”. Banii care se strângeau din mitã erau depusi în uniforme, în diverse buzunare, în tonete sau în cosurile de gunoi. Unii, crezând cã nu vor fi vãzuti de nimeni, stingeau luminile, în tura de noapte, dupã care îsi numãrau sumele primite drept mitã, care se ridicau la câteva sute de euro, de persoanã, pe turã.

“Ai si tu vreo sticlã, acolo, sã cinstim si noi, bãietii?”. Este doar unul dintre nenumãratele dialoguri ilegale care au avut loc în zona Politiei de Frontierã din Vama Albita, acolo unde erau controlate masinile care intrau în România, din R. Moldova, Ucraina sau Rusia. În perioada noiembrie 2010-ianuarie 2011, camerele montate de DGA în diverse locatii din vamã au înregistrat gesturi si dialoguri fãrã echivoc. Politistii de frontierã nu se temeau de nimic si de nimeni, cereau si primeau mitã cu multã dezinvolturã, iar la finalul turei îsi împãrteau sumele de bani primite de la cei care tranzitau vama. “Banii primiti cu titlu de mitã sunt ascunsi pânã la iesirea din turã, fie în buzunarele interioare ale uniformei sau în mânecã, fie în autoturismele personale aflate în parcare, fie sunt situatii în care le ascund în tonetã, în diferite locatii (deasupra usii, în cosul de gunoi, sertare etc)”, se aratã în rechizitoriul DNA, înaintat Curtii de Apel Bucuresti. Cercetãrile au mai arãtat cã anumiti politisti aveau rol de colectori ai sumelor primite ca mitã: “fie strâng sumele de bani primite cu titlu de mitã de la ceilalti colegi de turã, fie colecteazã aceste sume, trecând pe la fiecare tonetã, pentru a fi împãrtiti ulterior”. Într-una din înregistrãri, pe 6 ianuarie, comisarul Corban, seful Politiei de Frontierã din Albita, scoate din buzunare diferite mai multe teancuri de bani, “de regulã, euro, pe care le aranjeazã, le numãrã si le reintroduce într-un singur buzunar sau în portofel”. Pe 12 ianuarie, la ora 3.53, doi politisti – agentii Decebal Bejan si Laura Andreea Popa – intrã într-o cabinã, sting lumina si încep sã-si numere banii primiti cu titlu de mitã, pe care-i aranjeazã. Bejan, îngrijorat, îi cere colegei sale sã se uite în stânga si în dreapta, pentru a nu fi surprinsi. Pe 9 ianuarie, la ora 6.24, doi politisti de frontierã discutã cum vor împãrti banii din mitã: “O parte sunt banii lui Butelie si i-am dat si lui Bejan”, iar dupã ce constatã cã s-au strâns “2 milioane 50”, decid cã “45 de lei sã ne rãmânã nouã”.

“Aici toatã lumea mãnâncã”

Din raportul anchetatorilor, rezultã cã mita era un fenomen generalizat în rândul politistilor de frontierã de la Vama Albita. “Dupã plecarea din cabina destinatã controlului documentelor, l-am întrebat pe agentul sef Carp Gheorghe dacã nu este riscant sã luãm bani în prezenta sefului de turã, dar acesta m-a linistit spunându-mi” aici toatã lumea mãnâncã”, se aratã într-o declaratie a ofiterului sub acoperire.

Procurorii DNA acuzã faptul cã mita se lua în mod organizat în Vama Albita!

“Investigatiile efectuate si concretizate în materiale înregistrate audio-video aratã cã politistii de frontierã ce primesc, pretind sau acceptã mitã nu comit acte de coruptie în mod individual, ci existã o evidentã întelegere prealabilã între toti participantii la activitãtile infractionale, existând o metodologie stabilitã între acestia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mitã sau împãrtirea acestor sume. Investigatiile efectuate au stabilit cã politistii de frontierã de la PTF Albita au constituit un grup infractional organizat. Membrii acestei grupãri infractionale au actionat coordonat, structurat pe fiecare turã de lucru, fiecare dintre cei implicati infractional asumându-si anumite sarcini, astfel încât aportul individual al fiecãruia sã se coreleze cu actiunile celorlalti, scopul urmãrit fiind comiterea infractiunilor de coruptie. Structura grupului infractional organizat, modul de operare utilizat si particularitãtile specifice zonei de frontierã (unde accesul persoanelor si, implicit, al organelor judiciare este anevoios si dificil de realizat în conditii de confidentialitate necesare desfãsurãrii unei anchete, datoritã restrictiilor de deplasare), le-au permis functionarilor si celorlalti membri care s-au integrat în gruparea criminalã sã exercite acte materiale cu frecventã aproape zilnicã, activitatea infractionalã fiind extinsã la nivelul fiecãreia dintre turele care fãceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei. Cercetãrile au stabilit cã, cel putin, între colegii de pe aceeasi turã regulile “nescrise” stabilite în prealabil, cu privire la activitatea infractionalã derulatã de acestia, functioneazã eficient si fiecare îsi cunoaste “rolul” si “atributiile” ce îi revin. Astfel, îndeplinirea diferitelor “roluri” infractionale ale politistilor de frontierã din PTF Albita înseamnã:

– fie strângerea mitei de cãtre o persoanã si împãrtirea ulterioarã;

– fie numãrarea banilor strânsi de fiecare în parte si împãrtirea, directionarea ulterioarã a sumelor de bani cãtre colegii de turã;

– fie sprijinul oferit colegilor pentru a determina cetãtenii care tranziteazã frontiera sã ofere mita pretinsã;

– fie împãrtirea sarcinilor infractionale (ex.: unul aduce pasapoartele si altul extrage-colecteazã sumele de bani din pasapoarte);

– fie ascunderea sumelor de bani într-un autoturism sau locatia din tonetã (deasupra usii, cos de gunoi, sertar etc.). (…)

Din probele existente la dosar, rezultã fãrã dubiu faptul cã toti învinuitii/inculpatii cunosteau activitatea infractionalã a colegilor lor, colaborând sub aspect infractional si împãrtind cu acestia banii primiti cu titlu de mitã în exercitarea atributiilor de serviciu, precum si faptul cã nu exista riscul de a fi supusi unui eventual control în ceea ce priveste sumele de bani aflate asupra lor. Mai mult, aceste sume de bani erau periodic colectate de cãtre sefii de turã si împãrtite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscutã si toleratã de cãtre seful PTF Albita, Corban Viorel. Acesta din urmã, folosindu-se de functia de conducere pe care o detinea, proteja activitatea infractionalã desfãsuratã de lucrãtorii de politie în PTF Albita, primind în schimbul acestei protectii diferite sume de bani cu titlu de mitã, de la subalternii din fiecare turã de serviciu” – rechizitoriul DNA, înaintat la Curtea de Apel Bucuresti, pentru motivarea arestãrii politistilor de frontierã de la Albita

CUM PROCEDA FIECARE POLITIST DE FRONTIERÃ

1. CORBAN DANIEL CRISTIAN – comisar de politie, PTF Albita (trei acte materiale, în perioada 6-12 ianuarie a.c.)

“Metoda infractionalã cea mai uzitatã de cms. Corban Daniel Cristian este aceea de a primi de la subordonati, de regulã la începutul zilei de lucru, partea de bani care i se cuvenea”. Sunt înregistrãri audio-video în care comisarul scoate din buzunare diferite mai multe teancuri de bani, de regulã euro, pe care le aranjeazã, le numãrã si le reintroduce într-un singur buzunar ori în portofel. La data de 12.01.2011, la ora 8.42, primeste printr-un gest mascat de strângere de mânã un teanc de bani, dupã care exclamã: “Corban Daniel Cristian:… nu-i problemã, Gabi, rezolvãm…”.

2. BALAHURÃ IOAN – agent principal de politie (14 acte materiale, în zilele de 9, 10 si 24 ianuarie a.c.)

“Metoda infractionalã cea mai uzitatã de Balahurã Ioan este aceea de a extrage bancnotele primite ca mitã din pasapoartele pe care le verificã. Dupã extragerea bancnotelor din pasaport (de regulã, “tariful” este cunoscut de cei care oferã mitã), acestea sunt pãstrate în buzunarele de la veston”. În data de 6 ianuarie a.c., la ora 6.50, Balahurã Ioan îi dã un teanc de bani lui Grigorescu Vlad, dupã care cei doi împart bani. În ziua de 9 ianuarie, agentul este surprins de camerele video luând mitã de trei ori, în douã situatii mita fiind datã doar pentru simplul fapt al controlãrii documentelor de cãlãtorie sau transport. În cel de-al treilea caz de luare de mitã, gestul tipic e dublat de o solicitare expresã de mitã, pe fondul descoperirii unei nereguli privind lipsa inspectiei tehnice auto. O neregulã mai mare impune o mitã mai mare. Dupã ce primeste ceva de “o cafea”, tonul ferm devine subit amical, întelegãtor. Politistul îi spune celui care i-a dat mita ce trebuie sã spunã, în cazul în care este oprit în trafic de Politia Rutierã, dupã care mai cere “de o cafea”.

Balahurã Ioan: Pãi, dã-o-n mã-sa încolo de treabã! Ce sã-ti fac acum?

Interlocutor: Mai na, de o cafea!

Balahurã Ioan: Ha, ha… ia uite… mã pune aista sã beau cafele cu borâta… Eu îti garantez sutã-n-mie, nici nu se uitã, la rutierã.

Interlocutor: Bine! Bine! Bine!

Balahurã Ioan: Cã o ieu si eu, ti-am dat drumul….. Deci, mai dai de o cafea. Nu? (aplicã stampila pe pasaport)”.

În ziua de 24 ianuarie, este prins de echipamentele de supraveghere în timp ce ia mitã, de cinci ori. Într-unul din cazuri, pe lângã mitã cere imperativ si produse din masina venitã la control.

Balahurã Ioan: Si, unde duci sucurile astea?…

Fârã Liviu: Parmalat de acesta, cum îi zice!?

Balahurã Ioan: Din fructe! Si nu putem sã vedem cum aratã una?

Interlocutor: De dat, nu pot sã dau nimic!

Balahurã Ioan: Pãi nu, cã luãm noi, nu trebuie sã dai tu.

La sfârsitul turei, Balahurã Ioan face bilantul: “Slãbut în seara asta”. Era ora 7.44.

3. ALISTAR CLAUDIU CÃTÃLIN – agent principal de politie (20 de acte materiale, în perioada 6-12 ianuarie a.c.)

“Metoda infractionalã cea mai uzitatã de Alistar Claudiu Cãtãlin este aceea de a extrage bancnotele primite ca mitã din pasapoartele pe care le verificã. Dupã extragerea bacnotelor din pasaport, acestea sunt pãstrate în buzunarele de la veston”. De regulã, tariful este cunoscut de cei care oferã mitã – 10 RON pentru situatiile obisnuite. În cazul în care sunt descoperite situatii mai grave, fie cã este vorba de actele verificate sau marfa transportatã, cuantumul mitei pretinse creste vãzând cu ochii. Pe 6 ianuarie, îi pretinde unui cetãtean sã punã în pasaport 20 de euro, conlucrând sub aspect infractional cu colegul sãu de turã, Tãtaru Traian, cãruia i se dãdea parte din mita fãcutã în timpul serviciului. Pe 10 ianuarie, echipamentele de supraveghere îi surprind pe Alistar si Tãtaru nemultumiti de mita primitã de la un cetãtean, cãruia îi reproseazã suma oferitã, iar acesta rãspunde: “…am pus 5… m-ati întors sã dau 20, da?”. Cei doi politisti sunt surprinsi în aceeasi zi în timp ce se ceartã cu un cetãtean care trece prin vamã si cãruia îi iau 300 de ruble.

4. POPA CÃTÃLIN – agent sef adjunct de politie (18 acte materiale, în perioada 5 -11 ianuarie a.c.)

“Metoda infractionalã cea mai uzitatã de Popa Cãtãlin este aceea de a extrage bancnotele primite ca mitã din pasapoartele pe care le verificã. Dupã extragerea bancnotelor din pasaport, le introduce în buzunarul hainei”. “Tariful” lui Popa este de 10 RON, pentru o simplã verificare a documentelor, au constatat ofiterii DGA, fiind foarte cunoscut de cei care tranziteazã vama. Pe 5 ianuarie, camerele de supraveghere îl surprind pe politist în timp ce se ceartã cu o persoanã care vrea sã tranziteze vama si care-i oferise mitã 20 RON, în timp ce, pe 11 februarie, acesta face scandal si pretinde de la un cetãtean 30 de euro, desi acesta spune cã nu are decât 20 de euro la el! În aceeasi zi, Popa îsi ceartã un coleg cãruia-i reproseazã cã “10 euro pentru un autocar este putin”. Pe 11 ianuarie, Popa, care primise mai multe sume de bani drept mitã, îi oferã zece euro lui Ivan Nicusor Hristu, arãtând cã luarea de mitã este un obicei traditional în Albita: “Ia, cã esti flãmând”. Totodatã, îl sfãtuieste sã nu dea din mita sa colegilor de la control intern, anticoruptie.

5. NECHITA ANDREI-ALIN – agent de politie (17 acte materiale, în perioada 26 noiembrie 2010 – 12 ianuarie a.c.)

Ca si în celelalte cazuri, Nechita a fost identificat în timp ce extrãgea bancnotele primite ca mitã din pasapoartele pe care le verifica. Cei care treceau prin Albita îi lãsau în pasapoarte “tariful”, relevant fiind un dialog avut pe 6 ianuarie, la 1.51, când politistul îi explicã unui cetãtean cã, de fiecare datã când trec prin PTF Albita, trebuie sã lase “de un coffee”, mai precis, “10 lei de stampilã”, dupã care omul se conformeazã si lasã de un “coffee în pasaport”. Nechita extrage linistit bancnota si o bagã în buzunarul hainei.

6. BÃLTATU IORDAN – agent principal de politie (64 de acte materiale, în perioada 22 noiembrie 2010 – 10 ianuarie 2011)

Aceeasi metodã infractionalã: extrage bancnotele primite ca mitã, din pasapoartele pe care le verificã, dupã care le pune în buzunarul hainei. Banii strânsi într-o turã sunt împãrtiti cu colegii sãi, cum este cazul lui Ionescu George. Pe 10 ianuarie, Bãltatu este înregistrat de echipamentele de supraveghere în timp ce-si numãrã “prada”, dupã o turã, în jurul orei 5.12. Numãrãtoarea banilor se face în întuneric, crezând cã nu va fi vãzut de nimeni. În turele din 8, 9 si 10 ianuarie, primeste bani proveniti din mitã de la mai multi colegi. Pe 8 ianuarie, discutã cu un coleg, Ionescu, despre activitatea infractionalã a unui alt coleg, pe nume Lãdaru George Valentin.

Bãltatu Iordan: Bãi, tu ai lucrat cu Lãdaru?

Ionescu George: Nu.

B.I.: Ei, deci acu’, cu Lãdaru, cum o fost traficul de astãzi trebuie sã ai pe putin 200 de euro, pe putin.

I.G: Bãi, esti nebun?

B.I.: (…) Ti-am zis ce am fãcut atunci, într-o searã cu el. Bãi, m-am plictisit de bani, bãi! (…) Serios, ce face gagiul…”

La un moment dat, Ionescu primeste ca mitã o bancnotã, pe care i-o dã lui Bãltatu Iordan: “Bã, dar esti culmea… Unde-i mai pun?” Fapte de aceste gen sunt multe, în cazul lui Bãltatu, având în vedere cã acesta obisnuia sã facã tot felul de gesturi, fãrã sã se teamã de colegi. Într-o înregistrare, dupã ce primeste 50 de lei, îi spune celui care tocmai i-a dat mitã: “Doamne, ãstia-s de aur la casa omului. (…) Mersi, nu trebuia (…) Ce bucurie mi-ai fãcut de sãrbãtori, acu’”. Într-un alt caz, cere o sumã, care i se pare micã, asa cã spune sã i se dea mai multi bani, dupã care exclamã: “Si matale, parcã ai început sã-ti dai drumul”. Pe 7 ianuarie, la ora 7.10, negociazã cu un cetãtean moldovean sã-i dea 10 euro si, pentru cã omul nu dorea, intervine un alt politist de frontierã, care-l amenintã pe cel care dorea sã intre în tarã cã nu “va trece frontiera de stat a României”.

7. Agent principal de politie GÎRTU RADU-DANIEL

25 de acte materiale (5, 6, 7, 10 si 11 ianuarie 2011)

Potrivit documentului emis de DNA, si Gîrtu Radu-Daniel obisnuia sã ia spagã direct din pasapoartele prezentate la control de cãtre persoanele care tranzitau frontiera. Pãstra banii însusiti în mod ilegal, în buzunarul de la veston. Din înregistrãrile audio-video efectuate în zilele de 5, 6, 10 si 11 ianuarie, rezultã clar cã Gîrtu colabora sub aspect infractional cu colegii de turã Vlad Asimine, Lucian Dieac si Marcu Gelu Gabriel, în prezenta cãrora scoate banii din pasapoarte. De la Marcu, a primit pe parcursul unei turi împreunã diferite sume de bani provenite din mitã.

8. Agent principal de politie GRIGORESCU VLAD

24 de acte materiale (1/2 februarie 2011, 18 decembrie 2010)

Si Grigorescu Vlad folosea metoda cea mai simplã de a face bani în ture: pasaportul. De regulã, “tariful” era cunoscut de cei care treceau prin vamã. E vorba de sume cuprinse între 5 si 10 lei pentru situatiile obisnuite. În cazul unor situatii speciale, lipsa unor documente, nereguli privind viza sau marfã de contrabandã în cantitãti mai mari, tariful crestea direct proportional cu “riscul” la care se expunea politistul de frontierã. De exemplu, pe 2 decembrie 2011, în intervalul orar 1.23-1.32, Grigorescu observã cã asigurarea de rãspundere civilã auto internationalã prezentatã de soferul unui camion este expiratã si intrã în cabina camionului unde primeste o sumã de bani. Aceste aspecte rezultã din procesul-verbal din data de 2 decembrie întocmit de investigatorul sub acoperire, care îsi desfãsura în acel moment activitatea împreunã cu Grigorescu. Din înregistrãrile audio-video din data de 6 ianuarie 2011, rezultã cã bãrbatul a împãrtit banii frãteste cu colegii de turã, în intervalul orar 6.50-6.56, în tonetã, cu lumina stinsã. “Grigorescu Vlad si Balahura Ioan numãrã banii strânsi prin activitatea infractionalã si îi împart între ei”.

Balahura Ioan: Tine-i pe ãstia, asa!

Grigorescu Vlad: Euroii sunt mici…30 de toti.

B.I.: Dã-mi 10…si leusteni?

G.V.: Oricum, ãstia de 500 nu-i pun la socotealã.

B.I.: Care?

G.V.: Ãstia 500 ai tãi, care i-ai fãcut, cã aceia, na, partea leului.

B.I.: Sunt 10 euro si vreo 300 de mii, nu? Cã altceva nu a iesit.

G.V.: Fãrã acei 500?

B.I.: Fãrã, pãi, aceia scade-o cã aceea este partea leului (…). Pãi, 10 si cât…leusteni…sã deie si el pe acolo, pe acolo.

G.V.: Am 30…io trebui si lui ceva…

B.I.: Îi dai câte un baston de cãciulã?

G.V.: Mai mult?

B.I.: Pãi, dacã-i douã milioane (…) douã trei sute…

G.V.: Si dacã dai pe din douã, 28 ar veni.

B.I.: Da…ar veni împãrtit la trei.

G.V.: Pot sã-i dau si douã milioane.

B.I.: Da, cã e bun asa, dã-i.

G.V.: Aici cred cã trebuie un milion si ceva (…) Sã-ti dau jumate.

B.I.: Da de ce mi-i dai, cã ti-am zis?

G.V.: Au rãmas cinci sute de mii.

B.I.: Pune-I acolo la “Fondul Libertatea”.

Din înregistrãrile anchetatorilor, reiese cã tot pe 6 ianuarie 2011, ora 6.59, în timp ce în tonetã se aflau Grigorescu si Balahura a intrat un politist neidentificat, se stinge lumina. Grigorescu scoate banii din jachetã, numãrã o parte din ei, îi predã politistului a cãrui identitate nu este cunoscutã, iar restul banilor îi introduce în hainã, dialogul dintre cei trei fiind urmãtorul:

Politist neidentificat: Dati-mi, bã, aici!

B.I.: Fãrã virgulã.

G.I.: Sã trãiti!

Politist neidentificat: Îi primesc, mã, vin si altii.

G.V.: Doamne ajutã!

“În cazul a opt acte materiale, se observã pe înregistrãrile video suficiente elemente de identificare care permit stabilirea faptului cã Grigorescu Vlad îsi însuseste bancnote. Din încasãrile serii, Grigorescu Vlad predã si investigatorului sub acoperire o sumã de bani: <<Ia de aici! Cincizeci de lei!” se precizeazã în referatul DNA. Investigatorul sub acoperire a relatat, referitor la acest episod, cã, “în timpul serviciului, am purtat o discutie cu sus-numitul, în care acesta a afirmat cã a fost primul coleg care mi-a dat o sumã de bani la terminarea serviciului, desi ceilalti colegi de turã i-au cerut sã mai astepte pentru a mã cunoaste mai bine”.

9. Agent principal de politie TÃNASÃ CONSTANTIN

15 acte materiale (24 noiembrie 2010)

Tãnasã foloseste aceeasi metodã ca si colegii lui. “Metoda infractionalã cea mai uzitatã de Tãnasã Constantin este aceea de a extrage bancnotele primite cu titlu de mitã din pasapoartele persoanelor care tranziteazã frontiera si pe care le implementeazã în baza de date. Dupã extragerea bancnotelor din pasaport, (…) acestea sunt pãstrate în buzunarele de la veston”.

10. Agent de politie CORNEA DÃNUT-MIREL

38 de acte materiale (27/28 noiembrie 2010, 17 decembrie 2010, 6 ianuarie 2011).

Momentele audio-video surprinse în ziua de 6 ianuarie 2011 aratã cã agentul colabora sub aspect infractional cu colegul de turã, Asoltanei Ionei, în prezenta cãruia primeste mitã în mai multe rânduri. Pretinde si acceptã si produse/ marfã transportatã. Astfel, pe 17 decembrie, cere cognac: “Hai, adu încoace (…) repede si degrabã!” sau borcane cu gem, pe 6 ianuarie 2011: “Ai vreun borcan prin masinã? …Mâncãm si noi cu ceai dimineata!”.

11. Agent de politie FORTU RARES-IONUT

6 acte materiale (10 ianuarie 2011, 12 ianuarie 2011)

Mitã în pasaport. Asa proceda si Fortu pe turele sale. Din înregistrãrile audio-video efectuate în ziua de 10 ianuarie, reiese colaborarea dintre Fortu si colegul de turã, Lãdaru George Valentin, acestuia din urmã oferindu-i-se în mod direct parte din mita primitã anterior de Fortu Rares.

12. Agent sef de politie TÃTARU TRAIAN

19 acte materiale (6 ianuarie 2011, 10 ianuarie 2011)

În ziua de 6 ianuarie 2011, ora 9.36, prin excesul de zel de care dã dovadã în activitatea de verificare a documentelor de trecere a frontierei, îl determinã pe cetãtean sã îi ofere o bancnotã, între ei având loc si o negociere – 10 sau 20 de euro. În aceeasi zi, la ora 16.14, descoperind în pasaportul unei doamne o neregulã (lipsa unei stampile pentru tranzitarea României), îi sugereazã acesteia cã îi va aplica stampila de “interdictie” conform legii, însã doamna îi oferã o sumã de bani. Tãtaru acceptã si nu aplicã interdictia, desi legea îl obligã, iar la ora 16.42, îi explicã unui cetãtean sistemul de “contributii”, iar cetãteanul se conformeazã si pune în pasaport o sumã de bani. De altfel, Tãtaru este extrem de exigent în privinta cuantumului sumei pe care o primeste ca mitã, acesta nefiind multumit cã unii dintre colegii sãi se multumesc cu sume mici, de 5 sau 10 lei, “de-o cafea sau de-o ciorbã” – cum se epxrimã acestia. Pe 6 ianuarie, Tãtaru a fost în turã cu Alistar Claudiu Cãtãlin. Ei discutã despre modalitãtile de a lua mitã si împart sumele primite.

13. Agent de politie PASCAL MARIUS-ADRIAN

15 acte materiale (6,7,9,10 ianuarie 2011)

Pe 7 si 10 ianuarie, Pascal face echipã cu Tãrãgan Ionut si Florea Corneliu. Din dialogurile înregistrate, rezultã cã acestia împart mita sau se sprijinã reciproc în actiunile de determinare a cetãtenilor sã le ofere mitã. De exemplu, pe 23 februarie 2011, dupã ce Pascal scoate dintr-un pasaport suma de bani primitã drept mitã, i-o dã lui Tãrãgan, evidentiindu-se astfel cã între ei existã o întelegere prealabilã cu privire la modul de comitere al infractiunilor si de împãrtire a rezultatului acestor activitãti infractionale.

14. Agent de politie MARDARE OCTAVIAN

23 de acte materiale (5,7, 8,9 ianuarie 2011)

În zilele de 5, 7 si 8 ianuarie 2011, Mardare a fost în turã cu Popa Cãtãlin, Nechita Andrei Alin si Racovitã Ciprian Cristi. Pe 5 ianuarie, ora 14.32, Mardare discutã cu Racovitã despre suma de 50 (euro sau Ron), pe care trebuie sã o dea drept mitã un cetãtean care trece prin punctul de frontierã, iar la ora 14.51, Racovitã îl întreabã pe Mardare “cât ti-a dat?”, iar acesta rãspunde “10 lei”. Douã zile mai târziu, discutã detaliat cu Popa despre împãrtirea banilor obtinuti în tura respectivã. Pe 8 ianuarie, Mardare si Nechita sunt foarte grijulii cu banii luati de la cãlãtori, Nechita spunându-i colegului sã nu tinã banii la vedere.

15. agent sef de politie PORUMBOIU PETRUT

4 acte materiale (7,8,9 ianuarie 2011)

Si Porumboiu îndeasã spãgile în buzunarele de la veston, dupã ce scoate bancnotele din pasapoartele verificate. Dialog relevant asupra activitãtii si colaborãrii infractionale, este cel din 7 ianuarie 2011, ora 16.12, dintre Porumboiu si Mazdrag, primul ajutându-l pe Mazdrag sã schimbe suma de 50 de euro primitã ca mitã.

Lista celor 13 politisti de frontierã fericiti, judecati în libertate

Nitã Alin Constantin

Ivan Nicusor Hristu

Tãnase Maricel

Gheteu Liviu

Popa Laura Andreea

Mãciucã Ionel

Asimine Andrei

Baba Vlad

Popa C. Cãtãlin

Dumitrasc Marius Costel

Surdu Mihai

Trifan Aurelian

Sorea Veronica

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

38 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.