spot_img
27.7 C
Vaslui
22-iul.-2024
spot_img

Polițist vasluian, băgat la zdup cinci ani într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție

- Advertisement -
Nicu Mocanu

PEDEAPSĂ… Magistrații Tribunalului Vaslui au decis vineri să-l condamne pe polițistul Nicu Mocanu la 5 ani de închisoare aplicându-i totodată o pedeapsă complementară de interzicerea ocupării funcției de polițist cu atributii de control și sanctionare a contraventiilor. Agentul Mocanu, ajutorul șefului de post din cadrul secției  de poliție Todirești a fost cercetat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni printre care luare de mită, acces ilegal la un sistem informatic, interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice și transfer de date neautorizat de date informatice.

Arestat, în primă fază, preventiv după ce a fost acuzat de șantaj, polițistul a convins instanța de judecată să fie judecat în libertate însă acum se vede nevoit sa se întorcă la pușcărie. Magistrații au decis vineri ca agentul Nicu Mocanu să execute o  pedeapsa de 5 ani. Acesta a intrat în vizorul procurorilor anticorupție, care au reușit să-i probeze activitatea infracțională, întinsă pe mai mulți ani. Conform anchetatorilor, polițistul ar fi accesat mai multe sisteme informatice, fără permisiunea proprietarului, iar datele obținute le-ar fi folosit pentru a șantaja și a lua mită de la un agent economic. Totul a ieșit la iveală după ce concubina lui i-a făcut plângere la procurorii anticorupție. Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vaslui, sub coordonarea procurorului specializat din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.)  – Biroul Teritorial Vaslui, au pus în executare, în data de 6 noiembrie 2019, trei mandate de percheziție domiciliară la sediul postului de poliție Todirești, la domiciliul  agentului de poliție Nicu Mocanu din cadrul acestei instituții, precum și la o persoană fără calitate specială. Dosarul penal a fost înregistrat la D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui, ca urmare a unei sesizări din oficiu din luna aprilie 2019, a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Vaslui, privind suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni de luare de mită de către polițist, acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date informatice. Ca urmare a perchezițiilor desfășurate, în baza probatoriului administrat în cauză de ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.J.A. Vaslui, procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale și ulterior punerea în mișcare a acțiunii penale față de agentul de poliție, reținându-se comiterea infracțiunilor de luare de mită, două infracțiuni de șantaj, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date informatice. În fapt, în anul 2019, în contextul organizării unor acțiuni polițienești, agentul de poliție a pretins și primit o sumă de bani de la un agent economic care a făcut obiectul verificărilor. Totodată, în perioada 2017 – 2018, polițistul a accesat fără drept sisteme informatice protejate prin parole, transferând date și informații confidențiale pe un dispozitiv, pe care ulterior le-a folosit la șantajarea a două părți vătămate în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale.

5 ani de închisoare cu executare. Hotărârea nu este definitivă

Vineri, 10 septembrie 2021, după aproape un an și jumătate de la înregistrarea dosarului în instanță, magistrații Tribunalului Vaslui au luat o primă hotărâre în acest caz. „Inculpatul Mocanu Nicu urmează să execute pedeapsa finală de 5 ani închisoare în regim privativ de libertate. În baza art. 45 alin.1 Cod penal, pe lângă pedeapsa principală, aplică inculpatului Mocanu Nicu pedeapsa complementară a interzicerii pe o durată de 3 (trei) ani a drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, și g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa functia de agent de poliție cu atributii de control și sanctionare a contraventiilor”. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel. (Cristina Bejenaru)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Pe ce gen de specimene umane se bazează politia din România!
    Și când te gândești ca astfel de indivizi dezaxați îi poți vedea, pe strada, în trafic etc. aplicând sancțiuni! Ce discernământ, ce echilibru mental are un astfel se individ, tolerat de șefii DIRECȚI, pentru acțiuni în stradă?
    Șefii DIRECȚI, răspund pentru „lăsarea în libertate” a unor astfel de asa-zis „politisti”, care, în fapt, fac de rusine efortul colegilor de buna-credință și însăși uniforma de politist?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.