spot_img
17.4 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Politisti banuiti ca furau gazolina de la Petrom, cot la cot cu hotii (VIDEO)

- Advertisement -

Mai multi angajati ai Petrom, localnici, dar politisti au fost retinuti intr-un dosar al DGA Vrancea u se pare ca si un agent de politie de la Adjud acoperea furturile de combustibil din zona Burcioaia u procurorii din Bacau si Vrancea au facut zeci de perchezitii in mai multe case din zona si au confiscat peste patru tone de gazolina si motorina u autoritatile vrincene au dat amanunte despre ancheta abia seara tirziu, in conditiile in care de la Bacau s-a aflat ca printre retinuti s-ar numara si un politist vrincean.

Zeci de persoane retinute, printre care si politisti banuiti de complicitate cu infractorii, descinderi in miez de noapte si dube cu mascati pline cu suspecti adusi la sediile Parchetelor de pe linga Tribunalul Vrancea si de pe linga Tribunalul Bacau. Este doar o parte din filmul evenimentelor derulate incepind cu noaptea de marti spre miercuri si continuat ieri de politistii de la Directia Generala Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Vrancea si Bacau, sub coordonarea procurorilor vrinceni si bacauani. Aanchetatorii din Bacau au oferit primele date despre acest caz. 13 urmariti penal la Bacau si peste 30 de suspecti la Focsani, este primul bilant oferit publicitatii. Actiunea s-a desfasurat in baza unor informatii oferite de serviciile de informatii, iar in urma acesteia au fost confiscate aproape patru tone de motorina si gazolina.

Peste 50 de suspecti au fost retinuti si adusi la audieri. Actiunea a fost organizata de procurorii vrinceni in colaborare cu cei din Bacau. Existau informatii certe ca unii politisti din ambele judete ajuta hotii sa fure gazolina din depozitele Petrom de la Burcioaia, in apropiere de Adjud. Pina la urma, circa 50 de persoane banuite ca fac parte din grupul infractional au fost retinute si duse la Focsani si Bacau. La instrumentarea dosarului, Directia Generala Anticoruptie a beneficiat de sprijinul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. La Bacau, 13 persoane, printre care patru politisti, au fost puse sub învinuire pentru savirsirea mai multor infractiuni, precum dare si luare de mita, furt de produse petroliere si favorizarea infractorului. În urma perchezitiilor, au fost indisponibilizate în vederea confiscarii aproape patru tone de produse petroliere (gazolina, motorina). Dosarul a fost constituit ca urmare a informatiilor furnizate de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna. “Nu stiu foarte multe, din ce am auzit si eu, au ajuns mai multi politisti noaptea trecuta si au intrat in mai multe locuinte la Burcioaia. Din cite am inteles, cautau persoane care furau din depozitele de gazolina de la exploatarile aflate in zona. Aici sint patru sonde de unde se exploateaza atit petrol cit si gaze si tot acolo se afla si depozitele de produse. O parte din acestea pleaca pe conducta, alta parte este transportata cu cisterne”, ne-a precizat Gelu Diaconu, viceprimarul Adjudului. Efectivele de mascati, care au asigurat buna derulare a actiunii, impreuna cu lucratorii de la anticoruptie au descins in cartierul adjudean Burcioaia in jurul orelor 3.30 ale diminetii de ieri, potrivit edilului. Dupa o desfasurare rapida de forte, cei vizati au fost saltati din asternuturi si luati pentru a da explicatii pentru multiple furturi de gazolina din depozitele apartinind societatii Petrom, care detine in zona mai multe exploatari de petrol si gaze. Conform unor surse din apropierea anchetatorilor, echipele de “desant” au descoperit si probe compromitatoare, precum recipiente cu produse petroliere. Aceleasi surse spun ca ar fi vorba de tone de gazolina pe care grupul infractional a sustras-o in decurs de citeva luni cu scopul de a o vinde pe piata neagra, avind in vedere ca acest produs este o forma intermediara de prelucrare a petrolului si poate fi folosit in amestec cu benzina ca si combustibil. Oficialii companiei Petrom au promis ca azi vor furniza mai multe informatii, insa au lasat sa se inteleaga ca exista un prejudiciu consistent ca urmare a activitatilor infractionale derulate la depozitele de gazolina din apropierea municipiului de pe Trotus.

Intre retinuti este si un politist adjudean

Procurorii de la Bacau ne-au confirmat ca s-a inceput deja urmarirea penala impotriva unora dintre cei adusi pentru audieri. “Ancheta este in curs de derulare, iar la momentul acesta va pot spune ca s-a inceput urmarirea penala impotriva a 13 persoane, dintre care patru sint subofiteri de politie, unul fiind din Vrancea. Din informatiile obtinute pina in prezent, e vorba de un prejudiciu de circa patru tone de combustibil. Politistul vrincean retinut se numeste Dabija sau Obreja”, ne-a declarat procurorul Oliver Felix Banila, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Bacau. In evidentele Politiei vrincene exista doar agentul de politie Jan Dabija, angajat al Politiei municipiului Adjud. Numai ca, in lipsa unor informatii oficiale, nimeni nu poate confirma daca intradevar acesta este cel retinut. Pe linga acesta, si procurorii vrinceni audiau la ora inchiderii editiei persoane suspecte. “Au fost retinute in vederea continuarii cercetarilor zece persoane, printre care nu se numara politisti sau jandarmi. In majoritate sint angajati de la aceste puncte de lucru si alti localnici. Acestia sustrageau condensat de gaz, cunoscut sub denumirea de gazolina, care era folosit drept combustibil auto. Miine dimineata (n.r. azi) procurorul care coordoneaza ancheta va decide care dintre cei retinuti vor fi prezentati cu propunere de arestare preventiva in fata instantei”, a precizat aseara tirziu procurorul Paul Mihaila, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea. Dintre acestia, unii ar putea primi mandat de retinere, urmind ca, cel mai probabil azi, unii dintre ei sa fie prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva. Si seful Politiei ne-a confirmat ca au existat mai multe descinderi si retineri, dar s-a ferit sa dea nume. “Nu ar fi corect sa oferim noi date despre o ancheta a Parchetului. Noi am sprijinit doar actiunea procurorilor. Este posibil sa fie retinuti si politisti in acest dosar”, ne-a spus Ionel Popescu. Seful Politiei municipiului Adjud, comisarul Ionel Bitca, ne-a spus ca nu stie nimic despre cele petrecute. Acesta ne-a precizat ca furturile de gazolina nu reprezinta un fenomen in zona Adjdului, desi ieri s-au facut zeci de retineri.

Ultimul furt descoperit in 2010

Reprezentantii Garzii de Mediu Vrancea spun ca in zona Burcioaia au fost numeroase probleme, de cele mai multe ori din cauza hotilor care perforau conductele Petrom. “De mai multe ori au fost probleme in aceasta zona in ceea ce priveste protectia mediului, iar noi am aplicat fie amenzi fie avertismente in functie de gravitatea faptei. Oricum, cel ce detine conducta are obligatia de a o monitoriza in permanenta si fara indoiala in cazul unei poluari nu exista scuza, poluatorul este tras la raspundere”, ne-a spus Aurel Cristian, seful Garzii de Mediu. Ultimul furt de combustibil din conducta de la Burcioaia dateaza din mai 2010, cind politistii de la Adjud au descoperit un grup de persoane care extrageau condensate de sonda, un produs secundar de la gazele naturale. Recentul furtul de gazolina corelat cu pretul benzinei, care pare sa nu se mai opreasca din crestere, sugereaza faptul ca in pretul platit pe combustibil soferii suporta si pierderile firmelor de profil.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.