spot_img
15.6 C
Vaslui
04-iun.-2023

Politistii de frontierã si vamesii anchetati de DNA rãmân fãrã locuri de muncã!

spot_imgspot_img
- Advertisement -

CERERE RESPINSÃ… Politistii de frontierã si vamesii retinuti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie rãmân în continuare fãrã serviciu dupã ce magistratii Curtii de Apel Iasi au respins contestatiile formulate de cãtre acestia. Astfel, suspectii sunt nevoiti sã stea acasã, în conditiile în care magistratii le-au interzis sã-si continue munca pânã la o decizie definitivã a instantei. Reamintim faptul cã, în urmã cu mai bine de o sãptãmânã, procurorii anticoruptie au descins în vãmile de pe granita de Est a României si Vama Bors. În urma descinderilor, 8 persoane au fost retinute si au ajuns în fata judecãtorilor Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivã. Numai cã, de data aceasta, magistratii au respins propunerea si au decis controlul judiciar pentru o perioadã de 60 de zile.

Ghinion pentru politistii de frontierã si vamesii suspecti în noul dosar de coruptie instrumentat de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie. Si asta dupã ce Curtea de Apel Iasi a respins contestatiile formulate împotriva deciziei Tribunalului, dar instanta ieseanã a respins-o. Astfel, întregul lot de suspecti rãmân fãrã o sursã de venit dupã ce judecãtorii au decis sã nu le mai permitã sã-si exercite functia, pânã la o sentintã definitivã. Sãptãmâna trecutã, dupã o actiune desfãsuratã de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie în vãmile din estul tãrii plus Vama Bors, cei 8 vamesi si politisti de frontierã retinuti au ajuns în fata judecãtorilor de drepturi si libertãti de la Tribunalul Vaslui. În urma descinderilor, procurorii anticoruptie au decis retinerea a 8 persoane, vamesi si politisti de frontierã si au pus sub control judiciar alte 15 persoane printre care si doi vasluinei din Vama Albita. De asemenea, conform declaratiilor reprezentantilor Directiei Nationale Anticoruptie, cercetãrile sunt extinse si asupra altor persoane a cãror implicare nu a necesitat o mãsurã preventivã. «Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iasi au dispus punerea în miscare a actiunii penale si luarea unor mãsuri preventive, începând cu datã de 17 ianuarie 2023, fatã de un numãr de 23 lucrãtori vamali si agenti ai politiei de frontierã, dupã cum urmeazã:

– a fost dispusã mãsura retinerii fatã de opt persoane (patru lucrãtori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Sculeni si patru agenti de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Bors);

– a fost dispusã mãsura controlului judiciar fatã de 15 persoane (cinci agenti de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Iasi – Sculeni, un agent de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Oancea, doi agenti de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Stânca, doi lucrãtori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Albita, doi lucrãtori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Sculeni, doi lucrãtori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Oancea si un lucrãtor vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Stânca).

În sarcina celor 23 de inculpati a fost retinutã comiterea unor infractiuni de luare de mitã si trafic de influentã, comise în formã simplã si continuatã. În ordonantele procurorilor se aratã cã, în cauzã, existã date si probe care contureazã urmãtoarea stare de fapt: În perioada 2021-2022, inculpatii mentionati mai sus, lucrãtori vamali si politisti de frontierã, în mod repetat, ar fi pretins si primit sume de bani cuprinse între 20 si 250 euro, de la persoane care efectuau activitãti de transport cãlãtori sau de mãrfuri dinspre Republica Moldova în tãri ale Uniunii Europene si invers. În schimbul banilor primiti cu titlu de mitã, inculpatii si-ar fi încãlcat atributiile de serviciu în sensul cã ar fi favorizat trecerea persoanelor si/sau coletelor respective fãrã a dispune mãsurile legale pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la transportul anumitor cantitãti de mãrfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de sedere în Uniunea Europeanã de cãtre cetãteni extra-comunitari. În cauzã se desfãsoarã acte de urmãrire penalã si fatã de alte persoane. Inculpatilor li s-au adus la cunostintã calitatea procesualã si acuzatiile, în conformitate cu legislatia în vigoare. La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpati au fost prezentati Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivã pentru 30 de zile. Activitãtile descrise au fost desfãsurate în cadrul unei actiuni în coordonare cu autoritãti judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agentia Uniunii Europene pentru cooperare judiciarã în materie penalã). Detalii despre activitãtile desfãsurate pe teritoriul Republicii Moldova. Facem precizarea cã punerea în miscare a actiunii penale este o etapã a procesului penal reglementatã de Codul de procedurã penalã, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situatie, sã înfrângã principiul prezumtiei de nevinovãtie”, se aratã în comunicatul emis de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.