2.6 C
Vaslui
31-ian.-2023

Polițiștii „deștepți” iau pensii speciale, scandalos de mari, prin fraudă

- Advertisement -
DEZVĂLUIRE… Mecanismul prin care unii șmecheri din Poliție își măresc pensiile este înglobarea orelor suplimentare în salariul pe ultimele șase luni. Aceste ore sunt distribuite doar cu acordul comandantului. Oare Ioan Marcu Tamaș (foto) știe că la Serviciul Cabinet, doar un polițist din 16, face ore suplimentare?

Ilegalități în Casa Dreptății

SMECHERIE… La Vaslui, polițiștii își fabrică pensiile speciale mai mari ca salariile după o rețetă patentată, în trecut, și de fostul contabil al IPJ Vaslui, acum un tânăr pensionar onorabil. Deși de mult se știa că există un mecanism bine pus la punct prin care polițiștii, mai ales cei din structura de conducere sau șefi de servicii, șmenuiesc statele de plată pentru a obține pensii foarte mari, nimeni din exterior nu a reușit să afle modalitatea prin care aceștia fentează sistemul de pensie. Ziarul Vremea Nouă a intrat în posesia acestor informații, ca urmare a unei sesizări venite, cel mai probabil, de la un ofițer cinstit din interiorul structurii, sătul de actele de corupție din instituția pusă să vegheze la respectarea legii. Timp de două luni am mers pe fir și am așteptat ca cel „pârât” să își „aranjeaze” pensia. Și iată că acest eveniment s-a produs și ne îndreptățește ca astăzi să publicăm această sesizare, chiar dacă nu am primit lămuriri suficiente de la IPJ Vaslui, privind cele semnalate în scrisoare. Răspunsul IPJ Vaslui la solicitarea noastră, după ce le-am comunicat înscrisul, a fost unul lapidar, care a învăluit într-un mister și mai mare cele sesizate. „Aspectele semnalate de dumneavoastră au fost transmise Compartimentului Control Intern. La finalizarea acestora, vor fi dispuse măsurile legale”, ne-a spus purtătorul de cuvând de la IPJ. Și la nivel național s-a declanșat o mega anchetă privind această delapidare a sistemului de pensii.

Într-o țară în care milioane de pensionari trăiesc din pensii de mizerie, după o viață de muncă pe marele șantier al României comuniste, există și o categorie privilegiată care beneficiază de pensii speciale, fie că au fost milițieni, polițiști, procurori, judecători sau securiști. La Vaslui, pensionarii de lux sunt cu sutele și ei provin în mare parte din rândurile polițiștilor sau milițienilor. Unii dintre ei au pensiile mai mari ca salariile pe care le-au avut în timp ce lucrau, grație unei șmecherii, descoperite și la alte IPJ-uri din țară și chiar în structurile centrale al Poliției. Sportul orelor suplimentare lucrate în weekend, mai ales în ultimul an înainte de pensie, este metoda prin care polițiștii își rotunjesc salariile. Acestea sunt plătite cu 75% mai mult față de orele normale de lucru și, adunate, măresc salariul unui ofițer obișnuit, cu aproape 2.000 – 3.000 de lei. Cum pensiile speciale ale polițiștilor nu se calculează conform principiului contributivității, ci doar se face o medie a ultimelor șase luni, iar pensia reprezintă 80% din această valoare, e lesne de înțeles de ce se dă o bătălie pe viață și pe moarte ca pe ultima sută veniturile să se dubleze. În cazul în care intervin aceste ore suplimentare, pensiile urcă de la 6.000 de lei, la 8.000 de lei sau chiar 9.000 de lei în cadrul unui simplu ofițer, ori 14.000 de lei pentru un comandant. O astfel de sesizare a primit-o și ziarul nostru în luna noiembrie 2020, dar până la acest moment nu i-am putut da curs, fiindcă IPJ Vaslui a fentat legea 544, privind liberul acces la informațiile cu caracter public. În această plângere este vorba despre un polițist de la Serviciul Cabinet din cadrul IPJ Vaslui, care a reușit performanța, spun sursele noastre, să facă 800 de ore suplimentare înainte de a se pensiona.

Ore suplimentare cu duiumul, însă activitatea infracțională a crescut la Vaslui

Serviciul Cabinet este inima unui inspectorat județean de poliție. Aici vin documentele clasificate, apelurile la 112 și toate hârtiile care ajung la structura de conducere a unui inspectorat de poliție. La Vaslui, șeful acestei structuri este comisarul șef, Petru Vasilescu. În departament sunt în jur de 16 angajați. Iată ce sesizare primim la redacție, în luna noiembrie, anul trecut. „Haideți să vă arăt cum se favorizează în bătaie de joc și în defavoarea celorlalți (n.r. alți ofițeri din structura), care prestează aceeași muncă, dar care nici măcar nu au voie să viseze, să lucreze, în vreo sărbătoare legală sau zile de weekend. În speță, cms sef VASILESCU (n.r. șeful Serviciului Cabinet), care nu mai are teamă de nimeni se pare, nici chiar de Dumnezeu, sau măcar de angajații care ar trebui să ducă o pâine mai dulce acasă la copii, îi umfla planificarea serviciilor, cățelului de curte ag. șef. adj GHIURȚU HORIA, într-un mod mai mult decât ordinar. Face sistematic lucrul ăsta de mai bine de 9 luni și nu vede nimeni!? Motivul? Salariu de pașă, cât a inspectorul șef. Fiind vorba de plata orelor suplimentare din weekend și obținerea unei pensii pe măsură. În condițiile în care cei din operativ muncesc de le „sar capacele”. Vasilescu comite o serie întreagă de infracțiuni fără ca nimeni să se sesizeze (abuz în serviciu, favorizare, etc). Poate chiar obținerea de foloase necuvenite, că doar nu se expune degeaba. Ce ziceți?

Mai mult, psiholoaga unității, tot o apropiată a „personajului” Vasilescu, beneficiază de avantajele legii privind familia monoparentală (adică nu are cu cine lăsa copilul în timpul programului de lucru și primește compensații bănești), dar solicită să vină la serviciu în zilele de sâmbătă și duminică, la grupa operativă (…). Păi când ești om serios? Când spui că nu ai cu cine să lași copilul și iei bani sau când lași copilul „singur” și vii după bani!? Planificarea liberelor pentru GHIURȚU Horia este strigătoare la cer! Exemplu: în luna noiembrie toate sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale:1,7,8,14,15,21,22,28,29,30 și 01 decembrie. Septembrie și octombrie la fel, se poate verifica. Inadmisibil în condițiile în care pe planificare sunt 15 persoane, cel puțin. Informația se poate obține de la CJCCI Vaslui (n.r. Centru Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției), chiar își dau coate și se miră toți de tupeul și ilegalitățile lui Vasilescu. La un calcul scurt: 8 luni x 8 zile x 12 ore/zi = aproximativ 800 ore. Incredibil câți bani a luat în defavoarea celorlalți colegi”, se arată în sesizarea trimisă.

IPJ Vaslui a pus „inteligent” batista pe țambal, trimițându-ne la „Controlul Intern”

Ziarul nostru a încercat verificarea acestor date, însă a fost aproape imposibil. Răspunsul IPJ Vaslui a fost unul standard, pe care polițiștii îl folosesc la orice sesizare de acest gen: „aspectele semnalate de dumneavoastră au fost transmise Compartimentului Control Intern. La finalizarea acestora, vor fi dispuse măsurile legale”. Adică am fost dați cu var, spus mai pe românește, în cel mai profesionist mod. Între timp, cele semnalate de sursa noastră s-au confirmat. Stimabilul polițist se pregătește să iasă la pensie, iar, surpriză, acesta va primi o sumă lunară, mai mare decât salariul. Acesta este și motivul pentru care am decis publicarea acestei sesizări, fiindcă iată că se verifică. Tot din interior, surse bine informate, ne spun că mulți polițiști fac ore suplimentare, dar sunt răsplătiți cu zile libere, nicidecum nu primesc bani suplimentari. Aceste derogări se fac numai cu aprobarea comandantului, care cu bună știință avizează ca un poliștist să vină să lucreze în weekend pe bani mai mulți. Iată cum peștele de la cap se împute. În cazul de față, suntem foarte curioși cum comandantul de la Vaslui a aprobat doar pentru o singură persoană aceste privilegii, în condițiile în care mai sunt încă 15 polițiști în departament. Oare or fi refuzat să vină să lucreze în plus pentru un venit suplimentsar majorat cu 75%?

Șeful IPJ Vaslui, un „indisciplinat” mutat politic de la Arad, nu a fost nicio zi la serviciu

CONSTATARE… La Vaslui, șeful IPJ-ului este un polițist din Arad, probabil mutat aici disciplinar. Vremea Nouă a făcut solicitări în dese rânduri pentru a obține un inteviu de la acesta, însă nu a putut fi găsit. Surse din IPJ Vaslui spun că acesta, de când a fost detașat, a fost permanent, ba în concediu medical, ba în concediu de odihnă. La comanda inspectoratului este pus provizoriu Robert Donosă, fostul șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, ajuns, după plecarea forțată la pensie a lui Maximiuc, comandant adjunct. Nu știm dacă acesta sau comandatul, Ioan Marcu Tamaș, a avizat aceste ore suplimentare pentru polițistul de la Serviciu Cabinet, dar probabil când ancheta de la nivel național va ajunge și la Vaslui, se va face lumină și în acest caz.

(Lucian TIMOFTICIUC)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

 1. Mi se face rău când citesc despre asemenea hoții! Și mai vin unii din vârfurile „politice” (ca să nu zic „mafiote”!) și spun că „ pensia este un drept câștigat, care nu poate fi tăiat”. Adică hoțul rămâne cu prada, chiar dacă „legile cu dedicație” care stau la baza ORICĂREI pensii speciale sunt ele însele „legi furate” dreptății sociale și spiritului Constituții.

 2. Din 1990 si pana astazi s-a dorit ca Politia Romana sa fie umilita,prost platita si tratata cu lipsa de respect! Motive:- din punct de vedere electoral este o masa de manevra neinsemnata numeric,din punct de vedere al activitatii este organul constatator al tuturor faptelor penale si daca va fi trata asa ,va fi servila decidentilor politici.
  Va nemultumeste o pensie de 4500 ron a unui poitist care timp de 25-30 de ani a luptat cu hotii: -sistemului,din interiorul sau si cu hotii marunti.
  Oare ce pensie incaseaza un parlamentar pentru un mandat de 4 ani? Dar unul pentru un mandat de 8 ani? Acest parlamentar poate nu a avut niciodata o initiativa legislativa,nu a luat niciodata cuvantul in plen si nu a facut nimic pentru Romania!
  Din 1990 si pana astazi am fost invrajbiti unii impotriva altora pentru ca decidentii politici sa ne poata conduce dupa bunul lor plac .
  Stim cu totii in ce ne-am bagat atunci cand am hotarat sa ne facem politisti !
  Cunosteam privatiunile , o parte dintre ele de cand am satisfacut stagiul militar iar restul din momentul in care am intrat in Politia Romana, dar ca si medicii, ca si asistentii medicali an fost oricand pregatiti sa intervenim pentru salvarea vietii,proprietatii si a bunurilor cetatetilor Romaniei ! Unii au platit cu viata, altii inca traim, eu mai am doar un singur plaman din 2 si multe probleme de sanatate dupa ce am fost impuscat.Dumneavoastra,cetatenii de rand ai acestei tari, dumneavoastra medici,asistenti medicali,dumneavoastra domnilor profesori si invatatori,dumneavoastra domnilor parlamentari, cum ar trebui sa va simtiti atunci cand ramaneti cu un litru de sange in organism si mai aveti nevoie de 4 litri pentru a trai?
  O pensie de serviciu nu este un privilegiu! Este singura forma de respect prin care dumneavoastra domnilor parlamentari ati decis sa ne continuam viata , sau mai bine spus prin care sa ne putem incepe viata aceea scurta care ne-a mai ramas !
  „Facem artificii sa ne marim pensia?”
  Acordati-ne salarii decente si transparente a caror baza de calcul sa poata fi folosita la stabilirea unei pensii de serviciu decente !
  Faceti sa dispara diferentele dintre aceleasi clase sociale si acordati-ne aceleasi drepturi.
  In speranta ca pestele e cu capul in ghiata, coada acestuia nu se mai impute ! Spor !

 3. In Romania pensia minima de stat este cca 160 E, iar cea maxima este de cca 17000 E, raportul dintre ele e 1/106.
  In Spania, de exemplu, pensia minima de stat este cca 650 E, iar cea maxima este de cca 2600 E, raportul dintre ele e de 1/4 (pentru convingere, accesați linkul de mai jos).

  Ei aici e problema! Si trebuie rezolvata!
  Daca pensia minima, de exemplu, va fi de 2000 de lei, atunci cea maxima sa nu depășească 10 000 lei.
  Asta se întâmpla cu pensiile de stat in orice tara civilizata.
  Se merge pe ideea ca bătrânii au, in general, aceleași necesitați.

  Nu mai putem plati din bani pe care nu-i avem si-i împrumutăm atatia speciali si bugetari cu pensii si salarii foarte mari.

  https://www.oecd.org/els/public-pensions/PAG2019-country-profile-Spain.pdf

 4. Aceasta practica se foloseste in toata Romania la Inspecctoratele de Politie.Lingai de politisti cumpara functii inainte de pensionare cu 6 luni, salarii de merit,salarii de excelenta, prime, ore suplimentare. De aceea trabuie facuta o lege a pensiilor corecta dupa contribuitate. Eu am iesit la pensie in 2009 cu gradul de Colonel dupa 35 de ani de activitate si am pensia jumatate cat un agent de politie cu o vechime de 20 de ani.Ministrul de interne trabuie sa ia la purificat fiecare Inspectorat pentru depistarea acestor ticalosi.

 5. Și la IPJ CONSTANȚA sa vedeți ce na văzut nimeni salarii de merit pe banda rulanta ore de weekend ptr smecherii care au ieșit sau vor fi în continuare în pragul pensiei ȘI DEGEABA CIINII LATRĂ URSU MERGE ȘI MULTE ALTELE

 6. Mergeți într-o vizită și la IPJ CONSTANȚA sa vedeți ce na văzut nimeni salarii de merit pe banda rulanta ore de weekend ptr smecherii care au ieșit sau vor ieși la pensie atit ofițeri cit și subofițeri DAR TOATE ASTEA DEGEABA CIINII LATRĂ URSU MERGE SUNTEM STAT ÎN STAT

 7. Informatiile pe care le prezentati sunt valabile si in alte judete. La Olt se practica la fel, sambete si duminici lucrate pentru a umfla artificial salariul, iar un procent foarte mare din viitorii pensionari primesc salariul de excelenta nemeritat. Si apoi sar in sus multi din MAI, cand sunt numite pensii speciale. Pai, chiar daca nu sunt denumite in lege asa, modul in care sunt obținute le face speciale !

 8. Buna seara. Intr-o oarecare masura aveti dreptate.
  Acest lucru se obisnuieste la inspectoratele de politie.
  Insa ar trebui sa faceti diferenta intre cei care lucreaza in operativ si au sute de ore neplatite si cei la care faceti referire, respectiv cabinet, resurse umane, financiar, administrativ, care de cele mai multe ori au functii si salarii mai bune ca cei din operativ, lucru care se poate verifica foarte usor. Cat despre faptul ca suntem pensionarii de lux, gresiti. De cate ori ati plecat de langa familie fara sa stiti cand va veti reintoarce sau daca o sa va mai intoarceti ?? De cate ori ati stat in frig, zapada, vant, ploaie, ger, arsita cate 10-12 ore ?? De multe ori fara sa mananci sau sa te duci la o toaleta civilizata ?? De cate iri v-ati pus viata in pericol ca altii sa doarma linistiti ??
  Asa ca incercati sa faceti o diferenta corecta.

 9. Ba Anonimous Vasilescu, taci dreacu din gura. Te-au prins astia si acum ti-e fricuta ca de la ziar ajunge direct la DGA soparla voastra? Auzi, dai in judecata. Zat!

 10. In primul rand majoritatea informatiilor pe care le prezentati nu sunt adevarate. Totodata discreditati o persoana care are studii in domeniu(nu ca majoritatea angajatilor din politie de la momentul actual) si care este foarte bun in ceea ce face. In al doilea rand denigrati o persoana care va poate da foarte usor in judecata pentru felul in care ii patati imaginea, atat pe autorul Timofticiuc, cat si pe cea care scurge informatii(uneori neadevarate) din interiorul structurii (ar trebui citit un regulament intern si respectat macar minimul din el). Intelegem cu totii ca vreti sa il tarati in noroi, dar sa stiti ca tarati intreaga structura, draga doamna. Sa stiti cu totii ca Cel de Sus va vede si pe voi, cei care de fapt ‘nu aveti frica’ nici de El!

  • Dacă ati fi avut argumente temeinice, v-ati fi postat cu identitate ca să vă fi asumat cele afirmate! Cu siguranță se va alege cu un dosar penal, și sper sa fie concediat până va ieși la pensie, ca să fie un exemplu pentru ceilalți sarlatani cu grade! Lepra comunista efectiv prinsă în flagrant. Orice inspectorat județean , acolo unde își are sediul ” Serviciul cabinet( S. M. O. C. P. – Serviciul Management Organizatoric Și Comunicare cu Publicul! )” are un sistem de supraveghere video! Furtul din banul public al acestui JEGOS, poate fi demascat imediat prin două metode :
   1. Confruntarea orelor plătite ca fiind „suplimentare” cu imaginile în care hotul de comisar ar trebui să fie prezent la sediul instituției ( poate să fenteze doar câteva din ele, pe motiv că ar fi la permanență și ca poate fi luat de la domiciliu de către șoferul de serviciu pentru a merge în control în diferite locații) și,
   2. Atentie: Traseul telefonului unui infractor poate fi reconstituit cu până la un an anterior astfel că, coroborarea traseului telefonului acestui mincinos cu imaginile video de pe camerele prezente în acest traseu(camerele mall-urilor, stațiilor peco, cafenelelor, instituțiilor bancare, etc) ar trebui să fie suficiente pentru demascarea cretinului care nu este singurul în sistem în aceiași fapta ! As pleda pentru „Constituirea intr-un grup infracțional” sau poate chiar pentru ” Subminarea economiei naționale ” , dacă stăm să ne gândim la furtisagurile retroactive!
   SRI-ul ar trebui să se auto sesizeze și să fie demarată o anchetă transparenta și ferma! Ne arată Occidentul cu degetul și eu unul m-am saturat! Rusinee bai cretinilor! Ajunge!
   A comentat un fost lucrător din Serviciul Cabinet! 😉

   • Foarte mare adevăr ,ceea ce a fost publicat de întâmplă la toate IPJ ,să vedeți la Gorj câți subofițeri de la poliții orășenești au pensii mai mari decât salariile unor ofițeri activi absolvenți de academie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.