spot_img
spot_imgspot_img
24.9 C
Vaslui
25-mai-2024

Politistii din dosarul “Albita 1” scapã de interdictii: au voie sã poarte armã si sã plece din tarã!

- Advertisement -

DECIZII La sfârsitul sãptãmânii trecute, instanta Curtii de Apel Iasi a dispus, pentru alti cinci politisti de frontierã, încetarea mãsurii preventive care le interzicea pãrãsirea tãrii, fãrã încuviintarea instantei. Dupã 3 ani de respectat aceastã interdictie, Lãdaru George Valentin, Popa Cãtãlin, Gavrilitã Marius Florin, Paveliuc Ciprian Emil si Carp Gheorghe sunt liberi sã plece când vor peste hotare. La fel poate face si Fortu Rares Ionut, asupra cãruia s-a pronuntat instanta pe 25 iunie 2014. De asemenea, anterior, Curtea de Apel Iasi a decis ridicarea obligatiei de a nu folosi si de a nu purta nicio categorie de arme, pe durata exercitãrii atributiilor de serviciu, si pentru politistii de frontierã Claudiu Alistar si Cristi Racovitã.

DECIZII Nici dupã trei ani de când au fost trimisi în judecatã politistii din frontierã din dosarul “Albita 1”, instanta nu a reusit sã stabileascã dacã acestia se fac sau nu vinovati de constituirea unui grup infractional la frontierã si de luare de mitã. În plus, nu doar cã lucrurile sunt departe de a se clarifica în dosar în sensul stabilit de procurorii DNA, dar, rând pe rând, politistii în cauzã “recupereazã” de la judecãtori fie dreptul de a purta armã în timpul serviciului, fie acela de a pãrãsi tara. Curtea de Apel Iasi, unde se desfãsoarã procesul penal, le-a redat, pe 14 august, la cinci dintre politisti, dreptul de a pãrãsi oricând tara. Anterior, s-a decis pentru alti polisisti si încetarea mãsurii preventive care le interzicea dreptul de a purta armã în timpul serviciului. Trebuie spus cã unul cei 47 de politisti de frontierã aflati initial în dosar, Petcu Romicã, a decedat în luna martie a acestui an.

“Slavã Domnului, avem legi în tara asta care ne apãrã, dacã nu putem fi dovediti ca rãufãcãtori!”

De reamintit cã în ianuarie 2011, în urma unei descinderi spectaculoase în Vama Albita, procurorii DNA au “sãltat” 47 de politisti de frontierã, pe care i-au acuzat de grup infractional organizat si de luare de mitã. Procurorii au avut probe video, înregistrãri ambientale, ba chiar au avut infiltrat la Albita si un agent secret, pus sã culeagã dovezi contra politistilor corupti. Numai cã, surprizã!, agentul secret, la un chef cu colegii de serviciu, dupã ce s-a îmbãtat critã, s-a deconspirat, compromitând toatã ancheta. Politistii însã, în urma descinderii din ianuarie 2011, au ajuns dupã gratii pentru o perioadã, apoi dosarul, odatã prezentat în instantã, nu a avut un parcurs prea… bun: a fost retrimis pe masa procurorilor pentru refacerea urmãririi penale. Judecãtorii au fost nemultumiti de modul în care au lucrat anchetatorii la strângerea probelor. Unele dovezi au fost considerate neelocvente, iar prejudiciul generat de presupusa activitate infractionalã nu a fost stabilit corespunzãtor. De aceea, avocatii politistilor sunt atât de optimisti: “Urmãtorul termen este pe 18 septembrie 2014. Sigur cã, tinând cont de evolutia procesului si de ceea ce se gãseste la dosar, mizãm pe celeritatea si pe obiectivitatea instantei de judecatã. Sperãm într-o achitare, perfect justificatã de lipsa de probe concrete, care sã stabileascã o vinovãtie pentru politistii de frontierã. Dacã se acuzã un om cã a luat mitã 10 euro, în timpul îndeplinirii atributiilor de serviciu – dãm un exemplu, apoi procurorul trebuie sã prezinte dovada de netãgãduit cã anume asa s-a întâmplat! Dar în acest dosar nu s-a procedat asa. S-a estimat, s-a bãnuit, s-a presupus, iar maniera aceasta nu este una care sã ducã la condamnarea unor oameni, credem noi. Slavã Domnului, avem legi în tara asta care ne apãrã, dacã nu putem fi dovediti ca rãufãcãtori!”, au opinat avocatii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.