spot_imgspot_img
6.5 C
Vaslui
04-mart.-2024

Polițiștii și specialiștii CPECA, activități preventiv-educative la grădiniță și bibliotecă (FOTO)

- Advertisement -

ACȚIUNI… Polițiștii vasluieni și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 17 Vaslui și la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” din municipiul Vaslui. Întâlnirea polițiștilor cu cei 15 preșcolari și cele 5 cadre didactice s-a produs în cadrul atelierului de vară „Vacanță în siguranță” organizat de Grădinița cu Program Prelungit nr. 17 Vaslui. Cei mici au fost dornici să vadă îndeaproape autospeciala de poliție și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Totodată, le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă. Au fost abordate și aspecte referitoare la măsurile preventive pe care preșcolarii trebuie să le urmeze acasă, la grădiniță și pe stradă. Pe parcursul activității, cei mici au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învâțând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație. Polițiștii au prezentat pe parcursul întâlnirii și un set de reguli de circulație, pentru prevenirea accidentelor rutiere. Spre exemplu, deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice se efectuează doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care toate acestea nu sunt prezente, deplasarea va fi făcută pe partea stângă a străzii, cât mai aproape de marginea acesteia. Un alt exemplu oferit copiilor a fost traversarea străzii, care se efectuează doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificația „Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la colțul străzii, în ambele cazuri după o temeinică și prealabilă asigurare.

Mesajele preventive, îmbinate cu jocuri

La Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, întâlnirea săptămânală a polițiștilor și a specialiștilor antidrog, devenită deja tradiție, a avut în cadrul programului „Biblioteca în vacanță”, derulat de instituția de cultură pe toată perioada vacanței. Cei peste 30 de copii și tineri prezenți la activitate au fost informați cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive. Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni. Tinerii au putut afla prevederile legislative ce reglementează substanțele interzise și instituțiile cărora le putem solicita sprijin în vederea acordării serviciilor de consiliere și asistență pentru persoanele consumatoare de droguri. Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Activitățile vor continua pe toată perioada sezonului estival

De asemenea, în cadrul activității au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni. Domeniul de prevenire abordat a fost prevenirea delincvenței juvenile și prevenirea victimizării minorilor. Recomandările oferite copiilor: Să nu deschidă ușa nimănui dacă sunt singuri acasă și să nu spună nimănui când părinții lipsesc de acasă; Să nu ia medicamentele decât în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți. Dacă se simt rău trebuie să îi sune pe părinți; Să nu iasă din casă fără știrea părinților sau a tutorelui; Trebuie să aibă grijă când interacționează cu persoane străine! Nu trebuie să primească niciodată de la acestea atenții sau dulciuri; Să nu dea persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre ei sau familia lor. Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier, siguranța minorilor și consumului de droguri vor fi continuate pe toată perioada sezonului estival.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.