spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Politistii vasluieni, prezenti în scoli. Mesaj pentru elevi: „Azi absent-mâine delincvent. Reponsabilizeazã-te!”

- Advertisement -

PREVENTIE… Politistii vasluieni desfãsoarã o nouã campanie în scolile din judet. Se numeste „Azi absent-mâine delincvent. Reponsabilizeazã-te!”, iar primele activitãti au avut deja loc la Liceul „Stefan Procopiu”. Elevii au fost informati cu privire la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive, precum si necesitatea implicãrii în prevenirea situatiilor în care acestia pot deveni victime sau autori ai unor infractiuni si combaterea absenteismului scolar. De asemenea, acestora le-au fost transmise recomandãri si sfaturi preventive referitoare la necesitatea respectãrii programului scolar si a conduitei în societate. „Totodatã, s-a actionat în scopul instruirii personalului comercial al agentilor economici cu privire la reglementãrile legale pe care trebuie sã le respecte, în special când au clienti minori, reinstruirea cu privire la interdictia de a comercializa bãuturi alcoolice si tigãri cãtre minori, fiind verificati agentii comerciali din vecinãtatea unitãtii de învamânt”, au transmis politistii vasluieni.

Campania „Azi absent-mâine delincvent. Reponsabilizeazã-te!” se desfãsoarã în perioada septembrie 2022 – martie 2023, timp în care politistii Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui împreunã cu jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Judetean Vaslui, vor derula activitãti specifice, de informare si educativ-preventive, în unitãtile de învãtãmânt din judetul Vaslui. „Asigurarea unui mediu scolar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalitãtii, este o prioritate pentru Politia Românã, mai ales cã siguranta scolarã constituie una dintre principalele conditii pentru existenta unui învãtãmânt preuniversitar de calitate. Absenteismul si abandonul scolar reprezintã primii pasi spre delincventa juvenilã. Delincventa juvenilã este un element al criminalitãtii, cauzele fiind tot mai diversificate, cunoscând totodatã multe forme noi de manifestare. De cele mai multe ori devianta si delincventa aduc atingere unor valori sociale care sunt recunoscute, garantate si apãrate de lege, cele douã având o motivatie de ordin bio-psiho-social. În complexitatea fenomenului, factorii care genereazã si întretin fenomenul delincventei, se numãrã personalitatea copilului, tulburãrile de comportament (fuga de acasã; vagabondaj), carentele de afectivitate, disfunctii ale mediului familial, modele comportamentale negative ale grupului de prieteni, neglijare societalã- sãrãcia (lipsa de acces a copiilor la educatie, viata în conditii care nu permit satisfacerea nevoilor primare, sãrãcia transgenerationalã). Actiunea comunã a institutiilor în strânsã cooperare cu profesorii si implicarea esentialã a pãrintilor, trebuie sã fie legatã de prevenirea si combaterea atitudinilor ce încurajeazã manifestãrile violentei sub toate formele sale, fiind incluse aici si celelalte tendinte negative a vârstei minoritãtii: consumul de alcool si consum de substante psihoactive, traficul de droguri, furturile, toate fiind regãsite în statisticile legate de delincventa juvenilã”, se aeatã într-un comunicat de presã al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui.

Elevii, îndemnati sã evite prietenia persoanelor violente sau conflictuale

Principalele obiective urmãrite sunt: derularea unor activitãti de informare privind rãspunderea legalã a minorilor si consecintele sãvârsirii unor fapte de naturã penalã, bullyingul; identificarea elevilor aflati în situatii de risc (absenteism, respectiv abandon scolar) si desfãsurarea de activitãti specifice; derularea unor activitãti educativ-preventive care sã vizeze dezvoltarea comportamentului asertiv si abilitãtilor non-violente de gestionare a conflictelor în rândul elevilor; desfãsurarea de activitãti atât în unitãti de învãtãmânt cât si în zona adiacentã acesteia. În cadrul întâlnirii elevilor cu politistii, acestia primesc o serie de recomandãri pentru a preveni violenta în scoalã. Iatã câteva dintre acestea: „Fiti atenti atunci când vã alegeti prietenii! Evitati prietenia persoanelor violente sau conflictuale! Nu vã lãsati influentati de ceilalti! Analizati singuri riscurile la care vã expuneti pe baza educatiei primite si a propriei experiente! Dacã vreun coleg sau prieten vã roagã sã faceti ceva cu care voi nu sunteti de acord, refuzati categoric, indiferent de promisiunile sau amenintãrile primite. Spuneti-le prietenilor vostri sã nu rãspundã cu violentã la provocãrile altor grupuri si atrageti-le atentia asupra consecintelor comiterii de fapte antisociale! Când sunteti jigniti sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anuntati profesorii, pãrintii si politia, pentru a fi ajutati. Fiti prudenti în relatiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulati sã comiteti infractiuni sau sã deveniti victima acestora. De asemenea, si cadrele didactice primesc recomandãri, printre care „identificati elevii cu potential violent! Implicati-i în activitãtile scolare sau de timp liber si încercati sã le descoperiti interesele si aptitudinile! Evitati focalizarea doar pe sanctiune si excludere si mai mult pe preventie si sustinere a victimei si a celui violent! Introduceti, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe aceastã problematicã! Derulati programe si activitãti extracurriculare în unitãtile de învãtãmânt: concursuri tematice, prezentãri interactive a unor teme legate de violenta scolarã!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.