spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
25-mai-2024

Polonia, condamnată la plata unei amenzi de un milion de euro pe zi pentru Comisia Europeană în dosarul reformei justiţiei

- Advertisement -

Polonia a fost condamnată miercuri să plătească Bruxellesului o amendă cominatorie de un milion de euro pe zi, din cauză că nu a pus capăt activităţii Camerei Cisciplinare a Curţii Supreme, o instituţie-cheie în cadrul unei controversate reforme a sistemului judiciar polonez, a anunţat justiţia europeană, relatează AFP.

Această sancţiune financiară a fost cerută la 7 septembrie de către Comisia Europeană (CE), căreia este necesar să-i fie plătită această sumă. Hotărârea intervine într-un contencios grav între CE şi Polonia pe tema statului de drept şi independenţei justiţiei poloneze. Şeful Guvernului conservator naţionalist polonez Mateusz Morawiecki s-a angajat să abolească Camera Disciplinară, a cărei desfiinţare a fost anunţată de către Varşovia în august dar care continuă să funcţioneze. Acest organ este acuzat de CE de subminarea autonomiei magistraţilor. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dispus la 14 iulie ca Polonia să oprească „de îndată” activitatea acestei Camere. Varşovia nu a respectat această hotărâre, iar CE a reclamat CJUE să-i impună sancţiuni, apreciind că „sistemele judiciare ale UE trebuie să fie independente şi echitabile”.

Citeste mai mult: adev.ro/r1mz25

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.