Poltistii vasluieni, trimisi pe urmele voievozilor

RECLAMATII TRASNITE LA POLITIE

PLÂNGERI „Sunt urmãritã de masini în tren de diferite persoane…”, „…Avram Iancu, Mihai Viteazu si alte persoane s-au bãgat în afacerile lui Stefan cel Mare”,”…m-au lãsat fãrã identitatea umanã…”. Acestea sunt doar câteva dintre zecile de reclamatii trãsnite care ajung pe masa politistilor vasluieni. Petitiile cu pricina nu fac decât sã stârneascã amuzamentul destinatarilor. În timp ce semnatarii lor asteaptã cu interes un rãspuns la nemultumirile care-i macinã, nãstrusnicele reclamatii sunt clasate.

În primele sase luni ale acestui an, peste 2.000 de vasluieni s-au adresat în scris conducerii Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Vaslui cu diverse probleme. Dintre acestea, în jur de 40 de petitii i-au lãsat cu gura cãscatã pe oamenii legii. Invariabil, „operele” apartineau unor persoane cu evidente afectiuni psihice. Astfel, în urmã cu câteva luni de zile, un vasluian îl sesiza pe seful IPJ despre faptul cã „în locuinta mea este o scurgere de curent electric puternic canalizatã de oarecine care ne vrea distrugerea vietii”, în timp ce un altul a descoperit cine „…este vinovat cã Avram Iancu, Mihai Viteazu si alte persoane s-au bãgat în afacerile lui Stefan cel Mare”. Cuvinte fãrã sens a însiruit pe foaia de hârtie si un alt bãrbat: „dupã moartea ei la care mã puseserã sã o conduc, mã înfãsuraserã si mã puseserã în catafalc pe trupul ei din sicriu. Pe mine m-au scos când au coborât sicriul în groapã, dându-mã în brate la o necunoscutã”. Si în anii trecuti, zeci de vasluieni au reclamat la politie situatii care se petreceau numai în mintea lor, fãrã legãturã cu realitatea.

„Ajutati copiii ceilalti sã nu mai cadã din copaci!”

Iatã câteva pasaje din scrisorile primite de oamenii legii în anii din urmã. „Sunt urmãritã de masini în tren de diferite persoane, fãrã sã deranjez pe nimeni!” sau „vã rog si insist ajutati copiii ceilalti sã nu mai cadã din copaci!”. Un alt vasluian, nemultumit de felul în care era perceput de semenii sãi, scria celor din IPJ cã „îmi cer cel mai elementar drept uman, identitatea mea umanã realã ca orice cetãtean si ajungând sã cer cel putin identitatea mea doar ca simplã fiintã umanã…m-au lãsat fãrã identitatea umanã, lãsându-mã sã le suplinesc si dupã moartea mea, moartea lor din perechea de gemeni”.

„Îndepãrtarea mea din familia cuplului regal?!”

Nu sunt singurii care au ticluit rãvase fãrã cap si fãrã coadã. Unii cred cã au sânge albastru, iar problemele care-i preocupã sunt dintre cele mai „profunde”: „cu ce am meritat eu pentru cã exist ura dezlãntuitã asupra mea de o viatã întreagã, începând cu îndepãrtarea mea din familia cuplului regal?!”. Un alt vasluian a semnalat chiar existenta unui „clan criminal terorist dirijat de o singurã mânã, cea mai apropiatã a lui Bin Laden”. Politistii înteleg din prima cã au de-a face cu persoane fãrã discernãmânt si claseazã respectivele petitii. „Existã situatii în care se dispune clasarea petitiei fãrã efectuarea de verificãri, si anume: dacã este anonimã, nu contine datele de identificare a petentului ori acestea sunt false, din continutul petitiei ori din verificãrile efectuate anterior în institutiile medicala de specialitate rezultã cã petentul suferã de afectiuni psihice de naturã sã-i afecteze discernãmântul”, a spus insp. Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ