spot_imgspot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Ponta vrea suspendarea lui Băsescu, PNL şi PC susţin demersul PSD

- Advertisement -

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, joi, că va propune demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu în cazul în care şeful statului va promulga Legea pensiilor, în forma fraudată adoptată de Roberta Anastase. Reacţiile la anunţul lui Ponta nu au întârziat să apară. Liderii partidelor de Opoziţie au anunţat deja că vor susţine acest demers. De cealaltă parte, reprezentanţii partidelor aflate la Putere susţin că demersul nu va avea succes şi că nu îşi are rostul în această perioadă.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că, dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga Legea pensiilor în forma fraudată adoptată de Roberta Anastase, va demara procedura de suspendare a şefului statului din această funcţie.

„Dacă Traian Băsescu va promugla Legea pensiilor, adoptată prin fraudă de Roberta Anastase, le voi solicita parlamentarilor PSD, PNL, PC, UDMR şi minorităţilor naţionale începerea procedurii de suspendare a preşedintelui din funcţie”, a anunţat Victor Ponta.

Liderul PSD susţine că, prin promulgarea acestui act normativ, preşedintele Băsescu nu va face altceva decât să legitimeze frauda care s-a produs în Parlament. Victor Ponta a mai precizat că va declanşa procedura de suspendare în aceeaşi zi în care preşedintele va promulga această Lege, întrucât în acel moment vor fi întrunite toate condiţiile pentru o asemenea acţiune.

Victor Ponta: Vom demara suspendarea preşedintelui

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că partidul pe care îl conduce nu a avut şi nu are vreo ezitare în a suspenda un preşedinte „vădit iresponsabil”. Liderul liberal spune că, într-adevăr, promulgarea unei legi fraudate reprezintă un motiv de suspendare a şefului statului.

„Nu PNL a avut vreodată sau are o ezitare sau vreo jenă să suspende un preşedinte vădit iresponsabil pe toate planurile şi într-adevăr promulgarea de către preşedinte a unei legi adoptate prin furt dovedit public este un motiv de suspendare”, a declarat Crin Antonescu.

„Nu e nevoie ca domnul Ponta să insiste la PNL. Mă bucur că PSD, care a avut nişte oscilaţii sau nişte ezitări în această privinţă, a ajuns la concluzia că, dacă e nevoie, Traian Băsescu trebuie suspendat. Nu e niciun fel de problemă la PNL, ştiţi bine acest lucru, îl ştie şi domnul Ponta”, a adăugat liderul PNL.

La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat că partidul în fruntea căruia se află va susţine eventualul demers de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

„În opinia noastră, a conservatorilor, preşedintele Traian Băsescu nu mai exercită demult funcţia prevăzută de Constituţie, şi anume aceea de mediator între puterile statului. (…) Apreciez concluzia la care au ajuns cele două mari partide de Opoziţie din România, că suspendarea preşedintelui este singurul demers corect care poate duce la înlăturarea unei guvernări dezastruase în România”, a anunţat liderul Partidului Conservator.

Ideea suspendării preşedintelui este susţinută şi de către liderul onorific al PSD, Ion Iliescu. Fostul preşedinte al României vede propunerea ca o decizie foarte bine justificată, având în vedere acţiunile lui Traian Băsescu din ultima perioadă.

Ion iliescu îl critică pe şeful statului, spunând că actuala conducere a ţării nu aduce nimic bun în rândul românilor. Acesta mai aduce în discuţie şi disputa pe tema Legii pensiilor, spunând că a trecut într-un mod necorespunzător prin Parlament, acesta fiind motivaţia principală a suspendării lui Traian Băsescu.

Iliescu aminteşte totodată de anul 1993, când Opoziţia a încercat să-l suspende pe el din funcţia de conducere a statului, spunând însă că, în cazul său, motivul ar fi fost „artificial”.

De partea cealaltă, reprezentanţii partidelor aflate la Putere resping ideea lansată de Victor Ponta. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, l-a atacat dur pe liderul social-democrat, despre care a spus că este un politician imatur. Videanu este de părere că demersul de suspendare a preşedintelui nu se va bucura de succes.

Videanu: Ponta este un om politic imatur

„Victor Ponta este un om politic imatur şi iresponsabil. Atitudinea revoluţionară de tipul Che Guevara a domnului Ponta îl face ca în lipsa unor soluţii reale pentru români să facă astfel de propuneri care nu ar însemna nici mai mult nici mai puţin o criză politică în care România ar intra. Nu cred că astăzi România are nevoie de o criză politică”, a declarat Adriean Videanu.

Deputatul UDMR, Petru Lakatoş, susţine, de asemeena, că declanşarea procedurilor de suspendare a şefului statului din funcţie ar da naştere unei situaţii de instabilitate.

„Trebuie foarte bine analizate lucrurile şi privit şi celălalt aspect. Ce urmează după? O situaţie de instabilitate cred că nu stă în interesul nimănui din ţară la acest moment”, a declarat Petru Lakatoş.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.