24 C
Vaslui
03-iul.-2022

Popov scoate apartamente la vânzare într-o clădire de birouri, construită fără autorizație, și îi atrage pe vasluieni cu locuri pentru grătare

ȘMECHER…“Direct dezvoltator ! Birouri de vânzare, cu posibilitate de schimbare destinație în locuință după aprobarea Planului Urbanistic General al mun. Vaslui (data aproximativă aprobare 30.09.2022)”. Așa arată anunțul postat, zilele trecute, pe site-ul lajumate.ro, prin care dezvoltatorul imobiliar Nicolae Popov speră să se descotorosească cât mai repede de apartamentele recent amenajate într-o fostă fabrică de înghețată, situată pe strada Ceramicii din Vaslui. Aceste apartamente au apărut aproape peste noapte, construite fără niciun fel de autorizație, însă se pare că dezvoltatorul imobiliar nu se împiedică de aceste mici detalii. Degeaba l-a amendat Inspectoratul de Stat în Construcții, degeaba i s-a pus în vedere că toată șandramaua ridicată fără respectarea legii trebuie dărâmată cât mai repede, Popov știe un singur lucru, și anume că vasluienii sunt mari vânători de chilipiruri atunci când vine vorba de achiziționarea unei locuințe. Iar dacă la scara blocului le mai amenajezi și un spațiu pentru grătare, succesul afacerii e aproape garantat.

Pe lângă foișor, Popov le mai promite noilor proprietari locuri de parcare, locuri de joacă pentru copii și multe alte investiții făcute să ia ochii. Ce nu vor reuși să vadă clienții la noua clădire pe care Popov a lipit-o de fosta fabrică de înghețată este structura ei de rezistență, care, potrivit unor martori, nu respectă nici cele mai elementare reguli cu privire la siguranța construcțiilor. Noua clădire în care se află apartamentele nu are autorizație de construcție, motiv pentru care Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Vaslui l-a și amendat pe Popov. Ba mai mult, instituția de control i-a pus în vedere acestuia să dărâme tot ce a construit ilegal și să readucă imobilul la forma inițială. “În urma întocmirii Notei de Constatare de către reprezentantul Compartimentului Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Vaslui și SC Dolce-Frig SRL (,,,) , custode Nicolae Popov, s-a dispus sistarea oricăror activități de construire și desființarea lucrărilor executate neautorizat, aducerea imobilului la forma inițială conform art. 28, alin. 1 și 2 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 90 de zile de la data comunicării. Conform art. 26, alin 1, lit. a din legea sus menționată, SC Dolce-Frig SRL a fost sancționată pentru lucrări executate fără autorizație de construire cu o amendă de 10.000 lei. În conformitate cu prevederile articolului 27, alin. 1 din legea 50/1990 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, primarii și organele de control din cadrul autorităților administrației publice locale au obligația să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții în cadrul unităților lor administrativ-teritoriale și, în funcție de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancțiuni sau să se adreseze instanțelor judecătorești și organelor de urmărire penală, după caz”, se arată în răspunsul dat de IJC Vaslui.

Primăria Vaslui spune că și procurorii au dispus sistarea lucrărilor

 Într-o informare trimisă, zilele trecute, redacției ziarului Vremea Nouă, Primăria Vaslui a spus că în cazul construcțiilor lui Popov a fost sesizat inclusiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, care a dispus, de asemenea, sistarea lucrărilor. “Dezvoltatorul imobiliar menționat în articol este în atenția Primăriei municipiului Vaslui din anul 2016, când Biroul Urbanism a efectuat controale în teren și a dispus sistarea lucrărilor la construcția de case în Zona Industrială, str. Metalurgiei, nr. 2, solicitându-i-se începerea demersurilor pentru intrarea în legalitate. Concomitent cu elevația de noi structuri pentru locuit, dezvoltatorul a desfășurat activități de transformare a unor structuri existente în locuințe individuale și colective. Toate aceste inițiative s-au derulat fără deținerea unei autorizații de construire, fapt care i-a fost adus la cunoștință în numeroase rânduri prin notele de constatare încheiate de inspectorii Biroului Urbanism din cadrul Primăriei mun. Vaslui, luate la cunoștință de către dezvoltatorul imobiliar. Totodată, procesele verbale de constatare a contravenției (construirea fără autorizație) au fost însușite de către acesta, care a și achitat fără a contesta sumele impuse ca amenzi, fapt care, în opinia noastră, echivalează cu recunoașterea contravenției. Între anii 2016 – 2018, au fost convocate două întâlniri cu dezvoltatorul, ocazie cu care comisia și-a oferit tot sprijinul pentru îndrumarea acestuia, astfel încât activitățile ulterioare să întrunească toate condițiile legale. În acest sens, există minute ale întâlnirilor de lucru, din care reiese că dezvoltatorul a luat la cunoștință care sunt obligațiile și pașii de urmat pentru intrarea în legalitate, dar a ales să nu dea curs acestora. În anul 2018, ca urmare a continuării lucrărilor, Primăria municipiului Vaslui a fost nevoită să înainteze plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, această instituție dispunând și ea sistarea lucrărilor. Cu toate acestea, lucrările de construire, respectiv transformare a clădirilor de birouri în locuințe, au continuat. Nici până în prezent dezvoltatorul nu a depus la Primăria municipiului Vaslui documentele pentru obținerea autorizației de construire pentru imobilele menționate în articol.”

În așteptarea noului PUG, Popov își vinde apartamentele ca birouri

 ADAPTARE…Cele opt case și două blocuri ale lui Popov nu pot fi vândute ca locuințe pentru că în Planul Urbanistic General, zona respectivă figurează doar cu birouri. Cum amenzile și somațiile primite de la instituțiile de control nu l-au împiedicat pe dezvoltatorul imobiliar să construiască după cum l-a tăiat capul, nici PUG-ul nu pare să-i dea prea mari bătăi de cap, astfel că toate acele apartamente din noua clădire sunt vândute azi ca birouri. Pentru a scăpa cât mai repede de ele, Popov le promite clienților că odată cu noul PUG vor putea schimba destinația birourilor în locuințe și înaintează chiar și un termen aproximativ când acest lucru s-ar putea întâmpla: 30 septembrie 2022.

 Parcări, locuri de joacă pentru copii și spații pentru grătare

Până atunci, proprietarul blocului se laudă cu punctele forte ale clădirii sale, după cum se vede în anunțul postat pe site-ul lajumate.ro: “etaj unu, predare la cheie cu materiale noi după preferințele dumneavoastră, țevi îngropate, geam la baie, compartimentare aerisită, zonă cu potențial de creștere a prețurilor având în vedere cartierul de 24 de ANL-uri în construcție, extinderea infrastructurii de transport în comun cu autobuzul și troleibuzul pânâ în zonă, modernizarea străzilor din Zona Industrială, etc. Dezvoltatorul s-a gândit la toate inconvenientele de zi cu zi, cu care dumneavoastră vă confruntați, punând accent pe funcționalitatea și comoditatea viitorului proprietar. Prin urmare, veți beneficia de:
– Loc de parcare 11.5 mp (proprietar pe loc)
– Spațiu amenajat pentru grătar – 8 posturi și foișor;
– Loc de joacă amenajat pentru copii”

Cereți informații și fotografii din toate etapele de construcție și amenajare

 ATENȚIE… Dată fiind dimensiunea blocului, proprietarul lui ar trebui să aibă un dosar gros privind executarea lucrării. Iar atât timp cât Popov cere bani pentru apartamentele pe care le scoate la vânzare, clienții ar face bine să solicite informații și poze din toate etapele de construcție și amenajare. Pe baza lor vor ști exact ce instalații termice, sanitare și electrice are blocul, pe unde au fost puse, câte bare (și de ce diametru) sunt în stâlpii de rezistență, inclusiv ce fel de tablă s-a folosit pentru acoperiș, dar și care sunt căile de acces de la strada principală până la bloc.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here