2.3 C
Vaslui
30-nov.-2022

Porcul neautorizat face cât un Logan superdotat

- Advertisement -

Înmatricularea porcului nu costã mai mult de 10 lei

LA VÂNZARE Din 1 noiembrie, crescãtorii de porci îsi pot vinde animalele vii în târgurile special autorizate, asta doar pânã la primãvarã, dupã 15 mai 2012, conform prevederilor legale porcii vii din judet nu mai pot fi comercializati. Tãranii care îsi vor scoate la vânzare animalele trebuie sã fie foarte atenti la legislatia în vigoare pentru cã amenzile pentru nerespectarea ei se ridicã la sume exorbitatente, între 20.000 si 30.000 de lei.

Obiceiul vasluienilor de a câstiga un ban din comertul cu animale crescute pe lângã casã este strict reglementat de anul trecut de un ordin emis de Autoritatea Nationalã Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor, care traseazã reguli stricte cu privire la miscarea si comercializarea suinelor (porcilor) vii pe teritoriul României. Activitãtile de miscare si comercializare a porcinelor vii trebuie însotite permanent de un certificat de sãnãtate si de un formular de miscare eliberate doar de unul din medicii veterinari de liberã practicã, împuternicit de Directia Sanitar Veterinarã, de asemenea si mijloacele de transport a animalelor au nevoie de autorizatie sanitar-veterinarã. Cei care scapã din vedere îndeplinirea acestor obligatii riscã sã scoatã din buzunar o sumã de aproximativ treizeci de ori mai mare decât cea pe care ar putea sã o primeascã pentru un porc mare si de calitate. “ Amenzile contraventionale pentru sanctionarea vânzãrii si miscãrii suinelor vii pot pãrea la o primã vedere inimaginabil de mari, dar nu fac altceva decât sã reglementeze o practicã care, dacã se manifestã în conditii necorespunzãtoare, poate avea efecte negative asupra sãnãtãtii animalelor si în primul rând asupra sãnãtãtii populatiei consumatoare. Gospodarii care cresc porci pentru ai vinde trebuie sã fie constienti de responsabilitatea care le revine.” declarã Vasile Novac, medic veterinar.

“Înmatricularea porcului nu costã mai mult de 10 lei”

Obtinerea celor necesare comercializãrii porcinelor vii nu este foarte costisitoare, motiv pentru care nu ar trebui evitatã. “ Procedura de obtinere a celor necesare nu este prea complicatã, si nici costisitoare. Fiecare om trebuie sã îsi înmatriculeze porcul printr-o crotalie auricularã care nu costã mai mult de 2 lei, practic montarea acesteia se face gratuit de medicul veterinar, cei 2 lei reprezintã costul proriu-zis al dispozitivului. Marcat astfel animalul primeste un cod , intrã în baza nationalã de evidentã, i se cunoaste starea de sãnãtate, si în cazul miscãrii lui dintr-o comunã în alta nu i se pierde urma. Pe baza acestei crotalii se elibereazã si avizul sanitar-veterinar pentru comercializare si formularul de miscare atunci când se impune transportul. Pe proprietar îl mai costã cam 5 lei eliberearea certificatului.” adaugã medicul veterinar Vasile Novac. Practic, orice gospodar care doreste comercializarea cãrnii de porc în viu nu are motive sã fie în ilegalitate.

Tãranii se laudã cu “porci ecologici si sãnãtosi”

Fie cã este vorba de târguri special autorizate sau de vânzãrile în urma negocierilor purtate la înãltimea gardului, perioada noiembrie-mai este perioada idealã a comertului cu porci. Tãranii vasluieni spun cã marfa lor este de cea mai bunã calitate, incomparabilã cu cea care se gãseste în galantare. “Eu în fiecare an cresc porci, unul pentru consum propriu, unul sau doi pentru vânzare. Fac treaba asta de ani de zile, chiar dacã nu este o afacere rentabilã. Pe mine mã costã cresterea unui porc cam 700 lei pe an iar mai mult de 8 lei nu se plãteste niciodatã pentru un kilogram de carne vândutã în viu. Porcii mei sunt ecologici, nu le dau concentrate sau alte porcãrii si cu sigurantã sunt mai sãnãtosi decât toti porcii vânduti în galantare. În noiembrie si decembrie vând porc pentru Crãciun, iar primãvara, dacã am scroafã care sã fete, dau purcei pe care sã si-i creascã fiecare dupã bunul plac. Sincer nu am fost la târg niciodatã, desi animalele mele au tot ce le trebuie de la veterinar, e prea complicat. E cam lipsit de noimã sã amendezi cu atâtia bani un tãran care si asa e vai de capul lui, sã ne obligi sã mergem la târg, mai ales în conditiile în care oamenii se îmbolnãvesc si de la carnea din magazine.” declarã Vaslie L, unul din vasluienii cu porci de vânzare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.