spot_img
spot_imgspot_img
15.7 C
Vaslui
16-mai-2024

Porumboiu dã cãrtile pe fatã, fãcând noi dezvãluiri despre cum Eximbank i-a dãrmat firmele! (VIDEO)

- Advertisement -

ACUZATII GRAVE… Într-un interviu acordat analistului economic Radu Soviani, omul de afaceri Adrian Porumboiu face noi dezvãluiri incendiare, care au dus la declinul fostelor sale firme din grupul Racova-Com-Agro-Pan. În interviu, Adrian Porumboiu descrie mecanismul prin care afacerile sale din agriculturã au fost preluate cu complicitatea unor functionari ai statului, de cãtre grupuri de interese. Mai mult, acesta povesteste cã, în momentul în care a refuzat sã dea spagã, asupra lui s-a dezlãntuit un adevãrat iad care a culminat cu disparitia de pe piatã a firmelor care lucrau peste 50.000 de hectare de teren arabil si ofereau un loc de muncã la peste 6.500 de persoane. Omul de afaceri vasluian comparã protectia de care au beneficiat cei care i-au vandalizat firmele cu un „gard viu care creste încontinuu”. Acesta a dat si un exemplu, Eximbank, banca care alãturi de CEC apartine în totalitate statului român. Acesta aratã si cum beneficiarii preluãrii afacerii lui au reusit sã o goleascã de active, sub ochii Eximbank, care trebuia, mãcar de ochii lumii, sã facã niste plângeri penale. Au trecut ani de zile de procese, de cercetãri penale si iatã cã, acum, Porumboiu iese la rampã si aratã cu degetul înspre sistemul care l-a îngenunchiat. Si aici a arãtat înspre Exim Bank, banca de stat condusã de omul de încredere al lui Victor Ponta, Traian Halalai si spre fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, omul despre care acesta spune cã este cel care a dat ordinul ca grupul de firme sã fie amendat cu 17 milioane de euro de cãtre cei de la APIA. Porumboiu a câstigat toate procesele în instante pe aceastã spetã, dar ce folos dacã firmele nu mai sunt. Si cu EximBank a câstigat în instantã, dupã ce acesta a fost pus sã plãteascã peste 74 de milioane de euro, fãrã niciun temei, doar cã îl chema Porumboiu.

 

Adrian Porumboiu face dezvãluiri în cadrul interviului sustinut de analistul economic, Radu Soviani. Acesta afirmã cã Eximbank si Ministerul Agriculturii, prin doi demnitari corupti, i-au îngenunchiat grupul de firme. A arãtat cum un director de la Eximbank a încercat sã ascundã spagã mimând o operatie la creier. Porumboiu povesteste cum a fost distrus grupul sãu de firme, care la un moment dat gestiona o plantatie agricolã de 50.000 de hectare de teren, cu peste 6.500 de angajati. A produs peste 3 milioane de tone de cereale si a plãtit milioane de euro bugetului statului. Au trecut ani de zile de procese, de cercetãri penale, si iatã cã acum acesta iese la rampã si aratã cu degetul înspre sistemul care l-a îngenunchiat. Mai exact, a arãtat înspre Exim Bank, banca de stat condusã de omul de încredere al lui Victor Ponta, Traian Halalai si spre fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, omul despre care acesta spune cã este cel care a dat ordinul ca grupul de firme sã fie amendat cu 17 milioane de euro. Porumboiu a câstigat toate procesele în instante. Si cele cu APIA, în care amenda a fost anulatã si cele cu Exim Bank , care a încercat sã-l punã sã plãteascã peste 74 de milioane de euro în nume propriu. Fostul arbitru spune cã tot rãul firmelor sale i se trage de la cei doi, care au cerut spagã si acesta nu a vrut sã le dea. Ca urmare, s-a dezlãntuit iadul. Creditele i-au fost stopate, au curs amenzi astronomice, de ordinul milioanelor de euro si asta tocmai când firmele lui Porumboiu treceau printr-o crizã cauzatã de anii de secetã consecutivi. „Toatã disputa a plecat de la bani si de la spãgi. Când nu dai, cineva te trece pe un rãboj si când te prinde, te arde. Vinovatii sunt în interiorul tãrii noastre. Ei nu se multumesc cu zece sau douãzeci de mii de euro, ci vor foarte mult, mai mult. Sistemul e unul urât, urât de tot”. Sã nu uitãm cã perla acestui grup mare de firme a fost FC Vaslui, o echipã care a creat rumoare atât în Liga 1, cât si în Europa, de unde se întorcea neînvinsã de pe marele arene fotbalistice din Italia, Turcia sau Portugalia.

Spaga cerutã de directorul Exim Iasi, Gabriel Iordache, de 200.000 de euro pentru o refinantare.

Omul de afaceri a mai vorbit de mita pe care Traian Halalai a dat-o pentru a deveni presedintele Eximbank, o bancã de stat si cum i-a cerut directorul de la Iasi o spagã de 200.000 de euro, pentru o refinantare la un credit, achitat în proportie de 75%. „Ce sã vorbim de sistem, când actualul presedinte de la Exim (scrie presa, a fost la DNA) a dat un million de euro spagã ca sã fie acolo. La DNA existã declaratiile celui care a reclamat. Omul acela care a împrumutat banii avea un scop. De ce i-a împrumutat banii? Cu scopul sã ajungã presedinte la Exim. În 2014, firmele mele au trecut printr-o crizã, ca urmare a trei ani de secetã, mai ales cã aveam productie vegetalã. Aveam un credit luat de la Eximbank, care era bancã de stat, în valoare de peste 100 de milioane de lei, pe Mopan si Comcereal, din care achitasem 80 de milioane de lei. Mai aveam de plãtit 43 de milioane. Cât a functionat grupul, am plãtit toate ratele la zi. Aveam garantii de 200%. Eximbank nu am ales-o eu. Au venit ei, cu directorul lor de la Iasi. Am cerut o refinantare de la Exim si mi s-a garantat acest lucru. Chiar cu o zi înainte de a fi refuzatã aceastã refinantare, directorul de la Iasi a venit la noi si în prezenta a 12 directori de la noi, a garantat cã totul este ok. Apoi a vrut sã discute cu mine în particular, în curtea societãtii mele. Mi-a spus cã are o problemã, cã are probleme de sãnãtate si trebuie sã meargã la Budapesta sã se opereze. O treabã de asta o privesti cu atentie si omenie. Noi, ca firme, si eu, ca personã, am ajutat cu milioane de euro oameni în suferintã. Nu mi s-a pãrut normal, mai ales cã noi am discutat cu el de refinantare, dar am spus din omenie, cã plãtim noi operatia aceasta de 200.000 de euro. Mi-a replicat sec cã nu vrea banii asa, cã îi vrea cash. Eu, calm, am spus cã îl chem pe directorul economic. A venit si i-am spus ce vrea directorul de la bancã. Normal cã acesta a spus ce i-am transmis si eu, cã îi plãtim operatia. Dar el voia cash. Am refuzat si am plecat la Bucuresti. A doua zi, sedintã la Exim si mi s-a refuzat creditul. Fiecare crede ce vrea de aici. Eu spun lucrurile asa cum s-au petrecut. Am fãcut si o reclamatie la presedintele bãncii. I-am anuntat verbal si în scris. Am primit rãspunsul, tot în scris, cã s-a analizat în comisia lor de integritate si nu-i adevãrat. Eu mã întreb, de ce nu ne-a chemat si pe noi, pe mine si pe directorul economic. Si spuneam cã cineva minte. Dar când mi-a vorbit Halalai de integritate, atunci mi-am dat seama cât de integru este. Am fãcut greseli, pentru cã toti oamenii gresesc. Dupã ce mi s-a refuzat creditul, am luat cea mai proastã decizie. Când am vãzut cã sunt refuzat de toatã lumea, atunci eu trebuia sã bag firmele în insolventã. Eram cel mai destept om posibil. Pãi eu mi-am spus atunci: cum sã bag firmele în insolventã?”

Porumboiu: „Suntem pe mâna unora care mãcelãresc banul public”. Cazul Blue Air vs. firmele lui Porumboiu

COMPARATIE…Tot în cadrul aceluiasi interviu, Porumboiu face referire inclusiv la cazul Blue Air, pentru a arãta în antitezã cum au fost mãcelãrite firmele sale. Statul român, prin Eximbank si cu garantii de stat, a dat un credit care nu a fost niciodatã plãtit, credit de 300 de milioane de lei, de compania aviaticã, cu stiinta cã nu va fi plãtit. „Comenzile vin din toate pãrtile”. Blue Air nu a plãtit nicio ratã la împrumutul EximBank, statul si-a asumat cã plãteste ratele în locul companiei la creditul pe care tot el l-a garantat. Eximbank a avertizat cã operatorul aerian nu va putea rambursa datoria din cauza situatiei economice precare înainte de acordarea ajutorului de stat. Din împrumutul de 300 milioane de lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garantia statului, compania aerianã nu a plãtit nici mãcar o ratã, statul fiind cel care si-a asumat plata acestora din noiembrie 2021 si pânã în prezent. „Au fost achitate 10 rate în perioada noiembrie 2021-august 2022, în valoare de 50.129.166 lei”, spun reprezentantii Blue Air, care aratã cã datele nu au fost achitate de companie. Blue Air a avut o perioadã de gratie de 12 luni din momentul în care a primit creditul în valoare de 300 milioane de lei si pânã la efectuarea primei plãti. Statul si-a asumat plata ratelor în numele companiei pentru creditul pe care tot el i l-a dat.

EXIMBANK, devenitã recent Exim Banca Româneascã

ISTORIC… Exim Banca Româneascã are un trecut glorios. Initial a fost banca de export-import a Românie, fiind înfiintatã în anul 1992 ca societate comercialã pe actiuni, având ca actionar majoritar statul român. Pânã de curând, pachetul majoritar de actiuni (95,3%) a fost gestionat de Ministerul Finantelor. Pornitã la drum ca agentie de export – institutie care finanteazã comertul realizat de companiile nationale implicate în activitãti internationale, EximBank si-a lãrgit în timp obiectul de activitate astfel cã, în prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare axate pe patru directii de actiune: finantare, garantare; asigurare (orice tip de societate comercialã, fie cã este IMM sau companie mare); deruleazã tranzactii internationale, ori se adreseazã numai pietei interne; retail banking (PF). În iunie 2019, EximBank si Banca Nationalã a Greciei au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Româneascã. În urma acestei tranzactii, EximBank va activa, pentru prima oarã, pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancã universalã. În ianuarie 2023, EximBank a preluat toti clientii Bãncii Românesti în urma procesului de fuziune cu aceasta. Toate sucursalele BROM au devenit, treptat, sucursale EximBank.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Alooo, DNA-ul…omul a facut un denunt de tentativa de dare de mita!!!
    Voia sa achite 200.000 euro sub forma de spaga, directorului.
    Jigodia asta de om a facut cel mai mult rau, a falimentat-o pe Iovita, i-a luat tot, pe Strungariu, pe Florescu, pe toti care ridicau capul mai sus decat el, tocmai ca sa le arate ca are putere.
    El e victima, dar ca i-a dat lui Basescu 2.000.000 euro la referendumul de demitere, tocmai pt a face campanie si sa ramana presedinte, nu spune nimic, nici el, nici voi jigodiilor din presa.

  2. „Balanța” înclină spre Porumboiu. Sigur că omul este un combinator nemilos, calcă pe cadavre, dar în același timp, holdingul pe care l-a creat trebuia protejat…inclusiv de autorități…pentru câteva vaci necrotaliate, nu dai amenzi uriașe, care să ducă la faliment. Nico țară nu face asa ceva cu investitorii săi. Erau alte metode prin care puteau sa-i dea capete în gură.

    • Exact , da bucuria la jigodiile de pe margine care au pus mana pe terenurile lui porumboiu fac evaziune fiscală munca la negru mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului. Nu țin cu acest combinator jucător de poker are și el viciile sale dar hai sa vedem partea buna , avea mii de angajați cu forme legale cu caracter permanent plătea taxe și impozite la stat dezvolta zonele rurale creează locuri de munca bine plătite aducea plus valoare economiei. Pe când aceste jigodii numite fermieri fac avere de pe terenul țăranilor amărâți alunga tinerii peste hotare. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au studii superioare în domeniul agricol nu la toți analfabeți foști tractoristi

  3. De ce nu postezi și pozele cu lingăul asta bătrân care umbla după fundul lui Ciolacu vineri? Bai oameni buni, nu va mai faceți bine niciodată! Ce cautai animalule după curul lor vineri?
    Lingăul asta o sa dea socoteala pentru toți oamenii umiliți de el. Lasa vrăjeala cu banca, ai jucat banii la poker rasule. Marele om de afaceri. Din ce poziție vorbești tu ma? Ai înstrăinat toate firmele și le-ai falimentat. Da banii la oameni. Ce om de afaceri? Huuua!!!

  4. Eximbank condusă de un țărănoi analfabet, care isi face leafa după bunul plac, isi bate joc de angajați prin salarii mizere. Un om de nimic, pe care DNA-ul trebuia sa îl ia în vizor de acum 7000 de ani.

  5. Foarte trist mai ales ptr aia 6500 de oameni care au rămas fără un loc de muncă. Mare păcat ptr acest județ ,polul sărăciei, că a dispărut acest colos industrial o afacere integrată de la creșterea animalelor cultura mare pana la procesare cu lanțurile de magazine de desfacere aferente . Poate nu este de mintea noastră cum asa un imperiu a fost pus la pământ .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.