spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Posturile de director de școală se ocupă greu: doar 12 candidați au promovat concursul, 30 de posturi vacante în continuare

- Advertisement -
ADMIȘI… Printre directorii care au promovat concursul de director se numără prof. Mihaela Cîrjonțu (director adjunct) la Colegiul Național “Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, Dragoș Hăulică (director adjunct) la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, Simona Țarălungă (director) la Școala Gimnazială “Alexandra Nechita” Vaslui și Alina Roșca (director) la Școala Gimnazială “Manolache Costache Epureanu” Bârlad.

REZULTATE… Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat a ajuns la final. Proba scrisă a pus, din nou, probleme candidaților pentru că mai bine de jumătate dintre aceștia nu au reușit să obțină nota minimă – 7. Potrivit rezultatelor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, din cei 41 de candidați înscriși, 10 nici nu s-au mai prezentat la examen. Astfel, au susținut proba scrisă doar 31 de cadre didactice: un candidat s-a retras in timpul probei, iar 17 participanți au picat, majoritatea cu note între 6,40 și 6,60. Au susținut interviul 12 candidați, pentru că unul dintre ei nu s-a mai prezentat, și toți au fost declarați “admiși”. Din noua serie de directori fac parte prof. Mihaela Cîrjonțu (director adjunct) la Colegiul Național “Gh. Roșca Codreanu” Bârlad, Dragoș Hăulică (director adjunct) la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, Simona Țarălungă (director) la Școala Gimnazială “Alexandra Nechita” Vaslui și Alina Roșca (director) la Școala Gimnazială “Manolache Costache Epureanu” Bârlad.

Proba scrisă s-a desfășurat pe 8 septembrie la Liceul “Ion Mincu” Vaslui.

În prima parte a probei, candidații au avut de făcut analogii: prin ce se aseamănă cel mai bine, din varaintele date, filmele și romanele, hidrogenul și oxigenul, pasărea Phoenix și un dragon. La punctul Subtest Itemi Situaționali – Leadership, candidații trebuiau să rezolve probleme precum: “Recent, a avut loc un incident violent în școala dvs. În urma acestuia, o mare parte din părinți pun presiune pe dvs. să implementați anumite schimbări. Deși și dvs. ați vrea să acționați cât mai repede, sunteți limitat din cauza procedurilor care trebuie urmate, care nu depind de dvs. și care decurg lent. Acest lucru vă pune într-o poziție dificilă, căci părinții pun multă presiune pe dvs. pentru a performa rapid și eficient. Care e decizia cea mai adecvată? a. Rugați unul din profesori să preia responsabilitatea comunicării cu părinții, în această problemă, pentru a vă degreva de stresul cauzat de aceștia; b. Vă luați o zi liberă astfel încât să vă puteți întoarce odihnit și gata de muncă; c. Întrebați profesorii ce ar trebui să faceți în această situație; d. Comunicați tuturor dificultățile cu care vă confruntați și îi rugați să aibă răbdare pentru ca procedurile legale să se desfășoare până la capăt” (Răspuns corect -d). Un alt item situațional a fost următorul: “Fiind prima dată în rolul de director de școală, constatați că trebuie să întocmiți o serie de rapoarte despre care nu ați mai auzit niciodată. Care e decizia cea mai adecvată? a. Căutați pe internet sau în alte surse informații care să explice cum se întocmesc și faceți tot posibilul să înțelegeți cum se realizează aceste rapoarte; b. Rugați secretara dvs. să găsească pe cineva care să vă arate cum să realizați sarcina și până atunci nu faceți nimic; c. Nu predați rapoartele, pentru că nu știți să le faceți; d. Căutați pe cineva căruia să îi delegați sarcina” (Răspuns corect – a). Evaluarea testului standardizat s-a făcut în prezența candidatului și a observatorilor. Fiecare item corect rezolvat a fost notat cu două puncte.

30 de posturi de director vacante

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, au fost declarați “admiși” 13 candidați. La interviu s-au prezentat, însă, 12 cadre didactice, care au obținut note între 8 și 10. Astfel, acestea au reușit să ocupe 12 din cele 39 de posturi scoase la concurs. Între timp, s-au mai vacantat câteva posturi, astfel că acum sunt disponibile 30 de funcții de conducere în unitățile de învățământ. De mâine, 6 octombrie, începe o nouă etapă: numirea prin detașare în interesul învățământului pentru posturile rămase neocupate. Porcedura publicată de ISJ precizeză că “în cazul în care, după finalizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de directori și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Vaslui au rămas funcții vacante, acestea vor fi ocupate astfel: directorii/directorii adjuncți care se află în funcție la data respectivă vor depune doar acordul de continuitate. Celelalte cadre didactice care doresc să ocupe o funcție de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Vaslui, vor depune dosarul condorm art. 8.4 din prezenta procedură (acordul de continuitate / dosarul de selecție). Acordul / dosarul de selecție va fi depus la secretariatul ISJ până cel târziu pe data de 07.10.2022, ora 14:00. Documentele se pot trimite și scanat în format pdf, la adresa isjvaslui@isj.vs.edu.ro“, se arată într-o informare a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Școlile vasluiene unde nimeni nu vrea să fie director: unele sunt în oraș

Cadrele didactice din Vaslui, care și-au dorit să devină directori, au fugit cât au văzut cu ochii de anumite posturi. Culmea, unele dintre ele se află la oraș, acolo unde, de obicei, este cea mai mare concurență. Nimeni nu a vrut să fie director, nici măcar adjunct, în școlile gimnaziale “Anastasie Panu” și “Mihail Sadoveanu”, ambele din Huși. De asemenea, nici pentru Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși, Colegiul Național “Cuza Vodă” Huși, Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Huși nu s-a înscris nimeni la concurs. Acestora li se mai alătură câteva unități de învățământ din comunele Averești, Băcani, Bogdana, Boțești, Codăești, Duda Epureni, Roșiești, Ibănești, Mălușteni, Zorleni, Ștefan cel Mare, Voinești.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Daa, plină de aere și impresii. Și bine zis, cu gașca ei plină de înfumurate fară cauza care nu știu decat sa-și fâțâie poalele la Simpozioane. Mai stați și mai și predați la clasă,lasați parada și pelerinajul !!!

  2. Aviz celei care știe „calculator” mai puțin decât un prichindel. Ne așteptăm să mai încurajeze folosirea tablelor interactive, a laboratoarelor de informatică sau alte chestii care țin de informatizare? De la persoane tinere aveam alte așteptări. Probabil că știe partidul.

  3. Cel care nu e din scoala trebuie sa ceara avizul CP . al scolii pentru care opteaza la functia de director . si……. nu prea se da…… de aceea la unele scoli raman aceiasi directori chiar fara concurs .
    Cu cit esti mai convingator cu…… ce sa caute director din alta scoala , sau te bagi peste mine ? cu atit stai mult si bine director fara concurs.
    La sedintele CP .
    cei cu 1 sa 2 mandate nu ar mai trebui lasati directori …

  4. Sper ca Dl Haulica „marele” director adjunct sa isi faca treaba si la celelalte ramuri sportive,nu doar la ramura care o detine el,ati promis Domnnule director adjunct Haulica,ca il veti da afara pe BETIVANUL de damian,dar nu ati luat nici o masura,nu a-ți lasat parintii sa mearga la inspectorat,pt ca ati promis ca se va rezolva la nivel de liceu si ce sa rezolvat NIMIC
    BETIVANUL este in continuare intre copii,luand cu imprumut bani de la parinti si cerandule in turnee bautura si gratare…

    • Nu manca cacat Domnule profesor Ionut , asumati ce spui pentru ca va veni vremea sa dai cu subsemnatul , pentru tot ce ai facut cat ai fost director , pentru cat ai carat la partid…la primar….e.t.c stim noi doi mai bine

  5. Bravo lor! Sa aibă succes in misiunea grea la care s-au angajat. Școlile au nevoie de conducători capabili și cu putere de munca.
    Cât despre perdanți, dați va rog poza cu moaca acra, isterica și aroganta a minusculei învățătoare de la școala 9 din Barlad care s-a urcat suuus, prea sus in copac luându-și suratele cu ea pe o creanga subțire….și care au făcut pleosc in balta plină de rahat de unde au apărut!
    Dumnezeu nu doarme niciodată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.