1.7 C
Vaslui
28-ian.-2023

Potop de amenzi de la ITM Vaslui pentru angajatorii care folosesc munca „la negru”

- Advertisement -

SANCȚIONAȚI… Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, au efectuat, luna trecută,  60 de controale în domeniul relațiilor de muncă, iar neregulile constatate au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 500.000 lei. Potrivit ITM Vaslui, printre problemele găsite la angajatorii din județ se numără neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă. La șapte angajatori au fost identificate 25 de persoane pentru care nu au fost întocmite formele legale de angajare, amenda fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoană.

Potrivit informațiilor comunicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, în luna august 2021, au fost comunicate de către angajatori 11 evenimente considerate accidente la muncă. „În luna august inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii au efectuat acțiuni de prevenire și control împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și Siguranței Alimentelor Vaslui și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, având ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor Legii nr. 55/2020 – privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și HG nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia  pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acțiunile comune s-au desfășurat în zilele de vineri, sâmbăta și duminică sub coordonarea Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile cu terase, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui. Inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă în luna august au verificat din punct de vedere al efectuării triajului epidemiologic a respectării măsurii privind obligativitatea purtării măștii la locul de muncă a respectării dispozițiilor legale privind distanțarea socială și a stabilirii traseelor de siguranță, un număr de 124 de astfel de locații”, se arată în comunicatul ITM Vaslui.

Zeci de controale în domeniul relațiilor de muncă

Potrivit reprezentanților ITM Vaslui, „inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare, ș.a. În luna august, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 60 de controale la 60 de angajatori. Din cele 60 de controale efectuate, 57 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.”

Sancțiuni aplicate

În acest context în luna august au fost identificați 7 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Au fost identificate 25 de persoane care prestau muncă nedeclarată.  Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna august a fost de 500.000 lei. În luna august, în domeniul relațiilor de muncă în total au fost aplicate 16 de sancțiuni contravenționale, din care 11 amenzi în valoare de 519.000 lei și o amendă aplicată unei persoane fizice în valoare de 1000 lei.

Controale și în domeniul securității și sănătății în muncă

În luna august 2021, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 21 angajatori și au încheiat 21 procese verbale de control, fiind constate un număr de 27 de neconformități. Pentru neregulile constatate au fost sanctionați un număr de 12 angajatori, fiind aplicate 31 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 1 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 3.500 lei.

Comunicare, cercetare accidente de muncă și incidente periculoase

În luna august au fost comunicate de angajatori, 11 evenimente, în care au fost implicați lucrători. ”Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ceconstituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a declarat Gheorghe Chirvase, directorul ITM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Sunt criminali acești patroni , nu se gandesc ca acel om pe care îl lucrează la negru are familie, vrea să meargă la pensie sau la un spital . Munca la negru trebuie pedepsită aspru, după ce sunt cum sunt salariile la noi patronul nu vrea nici să te angajeze.

    • Statul e cel mai mare hoț, iti ia jumate din salariu.

      Si apoi mai sunt tot felul de meșteri care niciodată nu iti dau factura. Cheamă pe unu să-ți facă ceva prin curte, un gard, ceva, si vezi daca iti da cineva ceva. Ala vine asa, de capul lui, nici macar nu are firma…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.