-7.2 C
Vaslui
08-feb.-2023

Poveste cu prosti si multã … zãpadã la Vama Albita.

- Advertisement -

PÃCATELE DESZÃPEZIRII… Detalii de tot râsul, în dosarul în care vamesii si politistii de frontierã au ajuns sã dea “cu subsemnatul” la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi, din cauza unui utilaj de deszãpezire! Se pare cã cei care au fugit cu pâra la Parchet, au fost chiar politistii de frontierã, care ar fi fost revoltati de faptul cã utilajul care a fãcut deszãpeziri în 2016, în Vama Albita, a trecut în jumãtatea moldoveneascã a podului, chiar sub ochii vamesilor. “E ca în bancurile cu Bulã! Adicã, omul trebuia sã curete zãpada de pe pod, doar pe jumãtatea româneascã, stiut fiind faptul cã granita dintre R. Moldova si România este exact la mijloc? Sau sã întoarcã utilajul pe pod, dacã ar fi avut loc? Cum sã cureti un pod, dacã nu duci mormanul de zãpadã pânã la capãt? Sã întelegem cã trebuia lãsat muntele de zãpadã în mijlocul podului, adicã pe granitã?”, se întreabã, supãrati, vamesii. Presedintele R. Moldova, Igor Dodon, ar fi primul care ar vrea sã ridice un zid înspre România. Iatã cã o fac însã procurorii si politistii de frontierã de la Albita, care propun în locul podului cu flori, un zid de zãpadã. Cu sigurantã Dodon i-ar face cetãteni de onoare ai R. Moldova pe procurori, dacã îi gãsesc vinovati pe vamesi pentru cã au spart zidul de zãpadã între România si Moldova. Gurile rele spun cã, de fapt, situatia nu este decât o altã rundã de “frecusuri” între vamesii si politistii de frontierã de la Albita, recunoscuti pentru animozitatea dintre ei.

Mai multi vamesi si politisti de frontierã, care îsi desfãsoarã activitatea în Vama Albita, au fost citati pentru luni, 16 octombrie, la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Husi, într-un caz mai putin obisnuit. Se pare cã tot tãrãboiul ar fi pornit de la un utilaj de deszãpezire, condus de un angajat al unei firme private, care ar fi trecut pe malul moldovenesc al Prutului, fãrã sã se gândeascã la acest lucru. Cu ochi de vultur, politistii de frontierã l-au zãrit pe truditorul care se chinuia sã dea nãmetii de pe celebrul “Pod de flori” si nu a durat mult pânã sã facã reclamatie în acest sens, se plâng vamesii. “Este ceva de râsul lumii. Omul care lucra pe acel utilaj se chinuia sã dea zãpada. Pânã aici, nimic deosebit. Dar ce ne facem cã domnii colegi de la Frontierã au observat cã persoana, tot împingând mormanul de zãpadã, intrã pe partea moldoveneascã a podului. Ne-au acuzat cã de ce i-am dat voie. Sau cã de ce nu e înregistrat în calculator, dacã a trecut în partea moldoveneascã. Dar acum sã ne întrebãm si noi: cum era sã întoarcã utilajul acest om, dacã nu mergând pe pod, fie si pe partea moldoveneascã? Sau muntele de zãpadã trebuia împins pânã la jumãtatea podului si atât? Sunt întrebãri logice, dar, asta este, nu avem ce face. Vom merge la Parchet si vom explica. Noi suntem martori, dar soferul utilajului nu stim ce calitate are în dosar”, au spus vamesii.

Deocamdatã, martori!

“Soferul respectivului utilaj de deszãpezire nu este angajatul nostru. Persoana în cauzã este angajatul firmei care efectua deszãpezirea acolo, în mod legal, în baza unui contract. Din ce stim noi, persoana care trebuia sã deszãpezeascã podul de la Albita, mai exact jumãtate de pod, a trecut dincolo, la Leuseni. Sau cel putin asa i s-a reprosat. Mai multe nu stim, dar cert este cã nu e angajatul nostru, ci al firmei private care a fãcut în 2016 deszãpezirea pentru noi la Albita”, a precizat reprezentantul “Drumurilor Nationale” Iasi, inginerul Ovidiu Laicu. Pe citatiile primite de vamesii si politistii de frontierã se precizeazã cã ei au calitate de “martori” în acest dosar. “Da, într-adevãr, mai multe persoane care lucreazã în vama Albita au fost citate pentru luni, 16 octombrie. La momentul acesta al cercetãrilor, nu putem spune decât cã ei au calitate de martori”, au precizat reprezentantii Parchetului de pe lângã Judecãtoria Husi.

Sfatul unui vames glumet

Vamesii din Albita sunt revoltati pe colegii lor de la Frontierã pentru cã îi carã la Parchet cu o chestiune mai degrabã de râs decât de reclamat. Ei propun ca în iarna care tocmai bate la usã sã urce în utilajul care curãtã zãpada si sã stea lângã soferi ca sã-i pãzeascã cât efectueazã operatiunile de deszãpezire, ca nu cumva când ajung în partea cealaltã, în Moldova, sã cumpere de la magazinele Duty- Free tigãri sau cafea. ”Noi nu putem sã le facem vama celor care deszãpezesc fiindcã nu sunt înregistrati ca tranzitând frontiera de stat. Dar dacã politistii sunt asa de vigilenti, de ce nu urcã în cabinã cu soferii si sã facã deszãpezirea împreunã. Sunt sigur cã o sã primeascã o tigarã recompensã cumpãratã din Duty Free”, a spus un vames glumet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.