19.8 C
Vaslui
06-oct.-2022

Poveste de amor între un cãlugãr si o mãicutã!

- Advertisement -

Mãnãstirea balamuc de la Copãceana

ISPITE… CÃLUGÃRESTI Scandal între “cãlugãrii” de la Copãceana! La nici trei ani de când s-au apucat de fapte schismatice, ridicând de capul lor o asa-zisã mãnãstire pe stil vechi, pãrintele Veniamin si autointitulatul “Episcop” Serafim Vasluianul nu se mai înteleg deloc, acuzându-se reciproc de lucruri din cele mai… necurate. Cel mai îndârjit pare acum Veniamin, care îl acuzã pe “Episcopul” de Copãceana cã ar fi încãlcat cu bunã stiintã regulile mãnãstirii, preotind câtiva indivizi fãrã legãturã cu religia, între care si un bolnav de schizofrenie. Mai mult, Veniamin îl dã în vileag pe Serafim si-ar fi adus la Copãceana si o… maicã, Cristina, cu care înnopteazã în “locas“. Pentru a nu se crede cã supãrarea si acuzele sale sunt vorbe în vânt, Veniamin a transmis pe internet un mesaj public, intitulat pompos ““Petitie ortodoxã online adresatã Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Rusesti, pentru caterisirea episcopului Serafim Vasluianul”. Si ca balamucul sã fie complet, protestatarul de la Copãceana recunoaste cu o sinceritate debordantã cã, de fapt, si el e însurat în Brãila de un an, însã îsi continuã misiunea bisericeascã fiind preot… de mir. 

BANII VORBESC! S-au tulburat apele la Copãceana, acolo unde, în urmã cu trei ani, doi tineri ciudati, care se recomandau a fi cãlugãri de rit vechi, Serafim si Veniamin, s-au apucat sã îsi facã ei singuri o mãnãstire! Dupã ce, cu ajutorul unor sponsori, au ridicat o clãdire în acest sens, se pare cã tinerii nu s-au mai înteles de la bani. Cel mai supãrat a fost Veniamin. „Totul a început în luna noiembrie, decembrie 2010. Atunci un sponsor, un apropiat al meu, a spus cã vrea sã facã douã mãnãstiri, între care una la mine, la Brãila. Serafim s-a împotrivit si eu atunci am stiut cã el e pe interes. Eu nu sunt cu ochii dupã bani, ca el”, povesteste Veniamin, care, de supãrare, s-a pregãtit sã dea în vileag toate „necuviintele” fostului sãu tovarãs, Serafim. „Am încercat sã stau de vorbã cu el, omeneste, dar el a continuat cu multe fapte, multe rele, pe care eu nu le-am putut rãbda. Tot ce am scris eu în petitie este adevãrat. El a început sã facã clerici pe unii care nu au nicio legãturã cu Biserica pe stil vechi. Ba unul e si bolnav de schizofrenie. Asa ceva nu se poate. De toate acestea au auzit si mai marii bisericii noastre de la Chisinãu. Ba si la Moscova s-a auzit toate acestea si am înteles cã l-au mustrat. Dar eu am propus sã fie caterisitã persoana asta, cã el nu respectã nimic din credinta noastrã. Eu nu cred cã Sfintii Pãrinti au vorbit ce-au vorbit degeaba”, zice Veniamin, abia începând seria dezvãluirilor lui de dincolo de peretii asa-numitei mãnãstiri de la Copãceana.

„Episcopul Serafim si-a adus-o la Copãceana pe maica Cristina, care înnopteazã la mãnãstire”!

ACUZE Veniamin confirmã cã el a scris petitia online contra „episcopului” Serafim, însã spune cã nu a fãcut-o ca sã se rãzbune pe amicul sãu, ci pentru un scop nobil: salvarea imaginii Bisericii Ortodoxe pe stil vechi. Fãrã a mai vrea sã recunoascã legãturile sale cu mãnãstirea de la Copãceana, Veniamin crede cã este sarcina sa din oficiu sã apere interesele Bisericii Ortodoxe de rit vechi. „Eu apãr doar imaginea bisericii noastre. Omul acesta a murdãrit imaginea Bisericii. El trebuie caterisit”. Ca sã fie si mai convingãtor, enumerã câteva fapte care, spune el, se petrec dincolo de zidurile „locasului” încropit de ei în comuna Fãlciu. „Acest Serafim, pe care eu nu îl mai recunosc deloc ca preot, ca nimic, nu respectã dogma. Eu, în mãnãstirea aceea, nu am vãzut ca sã se tinã vreodatã post asa cum trebuie. Si fac slujbe îmbuibati de carne, de bãuturã si de alte pofte… Eu stiu tot, cã si mie îmi spun oamenii ce e acolo. Cum am înteles cã si-a adus-o pe maica Cristina, una fugitã de la o mãnãstire ortodoxã de prin Alba Iulia. Are vreo 30 de ani. El a luat-o de acolo, ca sã o ducã la Bucuresti, unde ea avea mare evlavie la moastele unui Sfânt, nu mai tin minte care. A luat-o si a adus-o la Copãceana. Si stã cu maica Cristina noaptea, în mãnãstire, amândoi. Pãi, ce sã caute o maicã într-o mãnãstire de cãlugãri, întreb?! Mie asa ceva nu îmi place. De aceea, am cãutat sã cer caterisirea lui, cã el nu are nimic sfânt. Toti cei care vor sã semneze petitia, sã o facã”, a cerut preotul Veniamin.

Nici cãlugãrul protestatar Veniamin nu e usa de…bisericã: a recunoscut cã e însurat de un an!

PROBLEMÃ În replicã, nici despre protestatarul Veniamin nu rãmân lucrurile nespuse, contestatarii sãi dezvãluind faptul cã ascetul ar fi, de fapt,… însurat. Întrebat, Veniamin recunoaste cu nonsalantã: „Da, sunt însurat. Sunt însurat de un an de zile”, se scuzã acesta. Fireste, nu este credibil, pentru cã în urmã cu mai bine de un an, ziarul Vremea Nouã a publicat o serie de fotografii în care „ascetul” de la Copãceana, Veniamin, se poza în Italia pentru un site matrimonial, fumând trabuc si jucând la „pãcãnele”. Atunci, Veniamin s-a scuzat, spunând cã „era într-o perioadã în care nu mai era în mãnãstire”. Revenit la credintã, Veniamin s-a apucat din nou de cãlugãrie la Copãceana, însã nici de aceastã datã cu prea mare succes: s-a certat cu „episcopul” locului si si-a amintit instantaneu cã este, de fapt… cãsãtorit!

„Ei nu sunt cãlugãri sau preoti, ei sunt doar niste biete oi rãtãcite”!

PRECIZÃRI Asa stând lucrurile, precizãrile fãcute încã din 2009, de Episcopia Husilor, pe marginea falsei mãnãstiri de la Copãceana, se contureazã si se adeveresc. „Acestia nu sunt cãlugãri, nici preoti, nici nimic. Episcopia Husilor nu ar fi acceptat niciodatã asemenea neaveniti, fãrã har, fãrã o pregãtire duhovniceascã si chiar scolarã elementarã, sã fie cârmuitori ai poporului. Sunt doar niste oi rãtãcite, care au încercat sã facã o diversiune, sã nãuceascã lumea din zona Fãlciu, dar au sfârsit prin a fi ridicoli si fãrã noimã. Bine cã au arãtat destul de repede de ce sunt în stare, pentru cã unii credinciosi, mai slabi de înger, i-ar fi putut lua în serios, Fereascã Dumnezeu!”, a spus profesorul de religie Cristian Vlad Harnagea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

53 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.