spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Povestea celor 15 elevi din Vaslui, care au creat un robot de la zero

- Advertisement -

INGENIOSI… Sunt tineri, locuiesc în Vaslui, iar din mâinile lor a iesit un super-robot, participant în competitia “BRD First Tech Challenge Romania”. Realizatorii acestuia, reuniti sub genericul “Helios”, sunt elevi la unitãtile de învãtãmânt din judet, 13 studiazã la Liceul “Stefan Procopoiu”, unul la Liceul “Mihail Kogãlniceanu” si altul de la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi. Am lucrat în laboratorul de fizicã al liceului “Stefan Procopiu”, inclusiv sâmbãta, duminica si în vacantã, uneori si câte 12 ore pe zi si câte opt membri odatã, fiecare asamblând câte ceva. Prin octombrie robotul putea fi condus pe o arenã ansamblatã în laborator, spre bucuria colegilor si a profesorilor care ne vizitau curiosi. Apoi a început programarea robotului, urmatã de exercitiile de driving”, a povestit Radu Mandrea, unul dintre elevii implicati în proiect. În continuare, acestia lucreazã la robot, pentru a-l face mai rapid, mai stabil, mai fiabil si mai performant. Luna viitoare, la Iasi, vor participa cu el la regionala de roboticã a competitiei. Mai multe despre munca acestor elevi, cititi în rândurile urmãtoare, cãci unul dintre acestia ne-a povestit cum a început tot acest proiect.

“Povestea noastrã a început în septembrie 2018, când aplicatia liceului nostru a fost acceptatã pentru a participa la competitia “BRD First Tech Challenge Romania”, initiatã la nivel national de Asociatia “Natie prin Educatie”. Scopul acestei provocãri, sponsorizatã de BRD Group Société Générale, este construirea unui robot de la zero, programarea acestuia si participarea la o competitie în care echipa noastrã se aliazã pe rând cu alte echipe în diferite meciuri, pentru a îndeplini o sarcinã de lucru. Cu ocazia înscrierii la acest proiect a ajuns în liceul nostru si prima imprimantã 3D, la care am realizat emblema proiectului. Echipa de la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui se numeste “Helios” si este îndrumatã de domnul profesor Leonas Dumitrascu si doamna inspector Irina Dumitrascu, care sunt în permanentã lângã noi si ne oferã un model de perseverentã si optimism atunci când ne este mai greu. Suntem 15 membri, dintre care unul este de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si unul este de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi. Fiecare are roluri diferite, deoarece pe lângã constructie, programare si driving, concursul puncteazã si alte aspecte la fel de importante cum ar fi: elaborarea unui engineering notebook, înregistrarea activitãtilor pe contul de Instagram si Facebook si promovarea si reclama fãcutã proiectului în întregime. Am început lucrul imediat în septembrie, plini de entuziasm si curiozitate. Am primit kitul robotului si am trecut la asamblarea acestuia. Am lucrat în laboratorul de fizicã al liceului, inclusiv sâmbãta, duminica si în vacantã, uneori si câte 12 ore pe zi si câte 8 membri odatã, fiecare asamblând câte ceva. Prin octombrie robotul putea fi condus pe o arenã asamblatã în laborator, spre bucuria colegilor si profesorilor care ne vizitau curiosi. Apoi a început programarea robotului, urmatã de exercitiile de driving, deoarece robotul trebuie sã identifice “minerale” si sã le depoziteze într-un “lander”, adicã un fel de depozit pe care tot noi l-am construit .Totodatã, trebuie sã aibã autonomie, adica sã se agate si sã se desprindã de lander”, a povestit Radu Mandrea, unul dintre elevii participanti în proiect.

“Suntem foarte motivati. Sperãm în victorie”

La începutul acestui an, pe 5 ianuarie, echipa “Helios” a participat la un concurs demonstrativ cu meciuri disputate între 26 de echipe din diferite judete ale Moldovei, demo ce s-a desfãsurat la Iasi, la Universitatea “Al. I. Cuza” în “Sala Pasilor Pierduti”. “La început am fost emotionati, dar am cãpãtat treptat încredere cã avem sanse de reusitã. Mi-a plãcut în special faptul cã echipele au demonstrat fair-play, o regulã importantã a jocului. Am terminat la mijlocul clasamentului, dupã patru meciuri care ne-au tinut cu sufletul la gurã. Încã mai lucrãm la robot zilnic, pentru cã mereu apare o idee care sã îl facã mai rapid, mai stabil, mai fiabil si mai performant. Trebuie sã spun ca domnul profesor Leonas Dumitrascu este un perfectionist, are un stil de lucru plin de energie, si ne dorim sã fim si noi la fel, sã îl facem mândru de realizãrile noastre si ale echipei. Doamna director Gina Cucos si ceilalti directori ai Liceului “Stefan Procopiu” Vaslui sunt mereu alãturi de noi, ne laudã si se intereseazã de evolutia proiectului. De asemenea este foarte important cã, pe lângã familia profesorilor Dumitrascu, acestia ne sustin financiar pentru deplasãri si pentru materiale, iar în curând vom avea si tricouri care sã reprezinte echipa de roboticã, “Helios”. Dintre membrii echipei, lucreazã zilnic, pânã seara târziu, colegii mei Lupu Lucian, Tanasã George – Andrei si Croitoru Rãzvan. Pentru noi aceasta este o sansã de a îmbina teoria cu practica si de a învãta sã ne acceptam în echipã, sã ne concentrãm pe ce e mai bun din ideile tuturor si sã trecem rapid peste obstacole pentru a evolua. Suntem foarte motivati. Acum ne pregãtim pentru primul concurs adevãrat, regionala de roboticã care va avea loc tot la Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi în februarie si sperãm sã ne calificãm la etapa urmãtoare care va aduce cele mai bune echipe în întrecerea nationalã, din varã, de la Bucuresti. Sperãm în victorie. Succes tuturor participantilor la aceste competitii!”, a mai transmis Radu Mandrea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.