spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Povestea freziilor (foto)

- Advertisement -

Freziile…de mai bine de 20 de ani primãvara multo vasluience începe cu ele. La fiecare început de martie din serele Goscomului pleacã zeci de mii de fire de astfel de flori, spre bucuria si încântarea doamnelor. Parfumul, culoarea si strãlucirea primãverii din buchetul freziilor fac fatã admirabil ochioaselor olandeze care în ultimul timp ocupã din ce în ce mai mult spatiu pe tarabele florarilor.

Cu o floare nu se face, dar se simte primãvarã, mai ales acum în prag de 8 Martie, când încã vasluiencele se pot bucura de flori românesti, în conditiile în care aproape 90% din florile din comert vin din import. În ceea ce priveste micile atentii care bucurã doamnele la începutul primãverii, Vasluiul poate spune cã se bucurã de o adevãratã traditie a freziei, de mai bine de 25 de ani eleganta acestei flori încã ne cucereste. Majoritatea le aleg pentru mireasma lor, altii le gãsesc accesibile în ceea ce priveste pretul, altii considerã cã sunt prea comune si prea scumpe, drept pentru care dau întotdeauna câtiva lei în plus pe o floare mai ochioasã, dar putini sunt cei care stiu ce se ascunde în spatele unui buchet de flori, în spatele parfumului si culorii lor, emblematice pentru luna martie. Ca doamnele si domnisoarele sã se poatã bucura de ele în martie, povestea lor începe cu multe luni înainte, în sere, unde zece, cincisprezece oameni se îngrijesc de ele zi de zi pânã în ajunul primãverii.

Sapte, opt luni muncesti pentru un început de primãvarã

Cultura florilor presupune multã muncã si o atentie deosebitã, în special cea a freziilor despre care specialistii spun cã sunt destul de sensibile. Povestea florilor pe care sute de doamne si domnisoare le vor primi în dar de ziua lor a început cu sapte luni în urmã. „Pentru ca în martie sã avem frezii, munca în serã începe în luna septembrie, atunci se planteazã bulbii în pãmânt, nu înainte de a trata si pregãti terenul. Au nevoie de la început pânã la sfârsit de o temperaturã cuprinsã între 11-15 grade, dupã treizeci de zile germineazã, apoi sunt supravegheate tot timpul, se trateazã, li se administreazã îngrãsãmânt, florile încep sã creascã, le punem plasã palisatã pe mãsurã ce cresc, fiecare plantă este trecutã atent prin ochiurile de plasã pentru a se dezvolta drepte”, ne-a explicat Cezar Bahrim, inginer sef Goscom. Recoltarea lor se face în apropierea datei de 1 Martie, sunt culese fir cu fir, sunt fãcute pachete si depozitate într-un mediu prielnic , apoi aceleasi mâini dibace care au atâtea luni grija lor , le fac parcã si mai frumoase, gata de dãruit doamnelor de ziua lor.

Anul acesta din serele Goscom s-au recoltat peste 20.000 de fire de frezii

Dupã o iarnã grea, în care societatea a fãcut eforturi sustinute sã asigure buna functionare a serelor, cu facturi la gaz de aproape 200 de milioane lunar, cu neplăceri cauzate de cãderile mari de zãpadã care au deteriorat o parte din sere, anul acesta din serele Goscom s-au recoltat peste 20.000 de fire de frezii. Pe lângã acestea, angajatii serei au grija altor mii de flori, de la rãsaduri care abia au câtiva milimetri, care în câteva luni vor înfumuseta orasul, pânã la palmieri si alte plante exotice sau castani care si-au început viata în câteva ghivece. ” Pânã sã intru în sera Goscomului, sincer sã fiu, nu m-am gândit niciodatã la munca pe care o presupune cresterea unei flori. Am stat printre oameni de aici si când vezi numai ce înseamnã sã iei fir cu fir o plãntutã de câtiva milimetri, sã o asezi pe fiecare în ghiveciul ei, sã-i pui fiecãrei în parte ceea ce-i trebuie, sã treci pe la fiecare ghiveci, pe la fiecare fir mãcar de 2-3 ori pe sãptãmânã, îti dai seama cã oamenii si munca lor meritã mai mult. Noi aici luptãm din greu sã pãstrãm traditia, sã pãstrãm în continuare metodele clasice folosite în cultura florilor. Aici cincisprezece oameni fac totul manual, de la pusul pãmântului în ghivece, pânã la un aranjamentul floral. Freziile reprezintã pentru noi o traditie, de 25 de ani aceastã floare nu lipseste din serele din Vaslui, de la an la an am încercat sã aducem si alte tipuri, unele rosii, violet, dar tot acestea clasice s-au dovedit a fi mai bune. Am fãcut investitii, am fãcut investitii în centala termicã, am reparat sere, le-am izolat, cheltuielile sunt mari, aproape nimeni nu se gândeste, angajatii muncesc mai mult de 10 ore, si cu toate astea un fir de frezie este 2 lei, sau 2,5 lei. Concurenta noastrã vine din Olanda, noi oferim flori românesti, crescute cu mâna, nu crescute din tasta unui calculator, cu toate astea facem fatã cu brio, mai ales acum în luna florilor”, a declarat Cãtãlin Bârleanu, director Goscom

7 martie, noaptea cea mai lungã

” Luna martie e una din lunile cele mai aglomerate pentru noi, cred cã pe 7 martie vom sta si noaptea la servici, dar asta e, practic si pentru asta muncim, pregãtim flori pentru clienti, pentru florãria noastrã, sã bucure doamnele în dimineata zilei de 8 Martie. Dacã ai florile, sã faci un astfel de aranjament nu dureazã mai mult de 20 de minute. Freziile, verdeata ornamentalã si buscusul, sunt crescute în serã de noi. Aici e munca mai grea, presupune multã atentie si migalã. Știti cum e, trebuie sã-i dai plantei tot ce are nevoie astãzi, dacã nu, degeaba îti aduci aminte si îi dai mâine. Toatã lumea admirã florile si cele din florãrie care sunt dãruite si alea pe care le crestem si le îngrijim pentru decorarea orasului, dar nimeni nu se gândeste de unde provine frumusetea lor. Numai noi stăm si le urmãrim, iesim pe stradã sã vedem ce ne fac bulbii si stãm cu grijã sã nu cumva sã înfloreascã prea devreme, sã nu le fi afectat zãpada”, ne-a declarat Viorica Stoleriu, una din doamnele care poartã de grijã florilor.

În focuri, non-stop

„Într-o serã este foarte important ca temperatura sã fie mentinutã la nivelul la care trebuie, e suficient sã fii neatent sã scapi oleacã temperatura de sub control si s-au topit florile. Pentru frezii, 11-12 grade, maxim 15; sunt unele din cele mai gingase. Chiar nu ne permitem la atâta muncã niciun moment de neatentie. Iarna asta a fost destul de grea, date fiind temeperaturile care au fost, dar una peste alta nu am avut probleme, am mers cu focul non-stop.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

98 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.