Povestea lui Rares Trufea, tânãrul de Golden Buzz care a impresionat la Românii au talent. Tatãl sãu, un cunoscut solist vocal din Vaslui! | VIDEO

BRAVO… Vasluianul Rares Trufea, tânãrul care a impresionat o tarã întreagã la emisiunea Românii au talent, are o poveste frumoasã de viatã. Provine dintr-o familie de muzicanti din Vaslui, tatãl sãu, Ionel Trufea, este un cunoscut solist vocal, membru al Orchestrei Rapsodia Vasluiului. De la el a mostenit talentul muzical, însã cea care i l-a slefuit este profesoara Galina Parfeni. A început sã se pregãteascã cu ea la vârsta de 6 ani, iar câtiva ani mai târziu începea sã obtinã deja numeroase premii. Cel mai important rãmâne, însã, marele premiu la Concursul National de Pian “Carl Czerny”. “Este foarte apreciat, este unul dintre cei mai buni pianisti din zona Moldova si nu exagerez, pentru cã e foarte bun, foarte puternic, muncitor si are lucrãri foarte complicate”, ne-a declarat profesoara Galina Parfene.

 

În vârstã de 17 ani, tânãrul a primit Golden Buzz de la Smiley si Pavel Bartos, intrând, astfel, în semifinala concursului. „Bãi, cum a cântat… Pe mine m-a spart”, i-a spus Smiley lui Pavel Bartos, imediat dupã finalul melodiei interpretate de Rares. “Le multumesc enorm, mã bucur cã au simtit nevoia sã îmi dea Golden Buzz-ul, pentru cã au simtit în mine un potential talent, le multumesc din toatã inima”, a spus Rares Trufea. Tânãrul i-a uimit pe membrii juriului cu melodia interpretatã atât cu vocea, cât si la pian. „Este minunat. Vocea ta sunã impecabil. Si faptul cã tu stii sã cânti atât de frumos la pian face din combinatia asta… Dacã e doar pe simt, e perfect! Jos pãlãria, nici nu o mai pun la loc”, a spus Andi Moisescu. „Mi-e greu sã mai spun ceva dupã ce am auzit acest cântec atât de bine interpretat de tine. Mie nu-mi vine sã cred cã tu, la 16 ani (n.r. vârsta lui Rares la momentul auditiilor), poti sã cânti atât de bine acest cântec. Esti din lumea mea, apreciez, ai atins punctul meu sensibil si mi-a plãcut tare mult”, a spus Andra. „A fost superb, impecabil, orice cuvânt e de prisos”, a spus si Alexandra Dinu. “Mã simt socat, foarte fericit, nu pot sã cred cã am reusit asa ceva. Eu speram sã trec în etapa urmãtoare cu patru de “da”, dar se pare cã a fost cu mult mai bine. Sunt în al nouãlea cer, foarte bucuros. Mai am de lucrat la încrederea în mine. De obicei nu sunt foarte încrezãtor în fortele mele proprii. Mereu am fost asa, indiferent cã era extrem de bine, eu voiam sã fie perfect”, a spus tânãrul.

Talentul lui Rares Trufea, mostenit din familie

Rares Trufea a început sã studieze pianul de mic, întâi alãturi de tatãl sãu, apoi alãturi de prof. Galina Parfeni. “Totul a început de când eram mic. În loc sã plâng cu interjectia “uai”, eu ziceam “mi”. Chiar asa plângeam. Am încercat sã cânt si la chitarã, si la tobã, dar nu mi-a plãcut. La un moment dat, întâmplãtor, tatãl meu a dat cu lingura de un pahar, iar eu am zis nota emisã de sunetul paharului. Vãzând asta, m-a dus la pian. Ce-i drept, în primii ani nu prea stiam ce înseamnã studiul pianului, m-am apucat mai serios prin clasa a III-a, dar simteam cã nu e destul cât sã excelez. În clasa a IX-a am mers la Liceul de Arte  la îndrumarea profesoarei mele Galina Parfeni. Îi multumesc din suflet, îmi este ca o a doua mamã. M-a dus la alte douã doamne profesoare exceptionale, doamna Horghidan si doamna Spiridon, care mã îndrumã foarte frumos pe acest drum. Fac pian cu domniile sale si alcãtuim un proiect extraordinar de viitor. Tatãl meu cântã cu vocea, iar fratii lui la anumite intrumente. Bunicul meu, de asemenea, a cântat la instrumente, deci provin dintr-o familie de muzicanti”, a povestit tânãrul.

Visul lui Rares: sã urmeze Conservatorul si sã investeascã în cariera lui

De asemenea, Rares a mãrturisit cã, momentan, nu face canto de muzicã usoarã. “Nu fac, modul în care cânt vine din inspiratia pe care o am, din auzul pe care îl am. Fac canto clasic de un an de zile, nu pot sã zic cã excelez, dar fac pentru mine, ca sã învãt sã-mi controlez respiratia, întrucât conteazã foarte mult. Chiar mã ajutã. Îmi doresc sã dau la Conservator în strãinãtate sau în tarã. Dacã ar fi sã câstig marele premiu, l-as investi în cariera mea. Mi-as lua un pian, pentru a studia mult mai usor, de fiecare datã când vin acasã. Am un pian electric, dar trebuie sã învãt sã studiez pe un pian mecanic, asa cum studiez la scoalã”, a povestit Rares.

Rares Trufea, alãturi de profesoara sa, Galina Parfene, si tatãl sãu, Ionel Trufea, la Concursul National de Interpretare MuzArt.

Prof. Galina Parfeni, dupã prestatia lui Rares de la Românii au talent: “am rãmas blocatã sentimental, nu puteam sã zic nimic, stãteam în pãturã si plângeam”

TALENT… Rares Trufea a absolvit Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” Vaslui cu brio si continuã sã fie un elev foarte bun si la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamt. “Este cel mai bun elev, chiar la toate materiile. Are 10 pe linie, inclusiv aici, la Scoala Nr. 6 Vaslui, a avut 10 pe linie. Toatã lumea a rãmas miratã cum de se duce el la Liceul de Arte, când are atât de multe optiuni, pentru cã putea intra la orice liceu. Am cãzut de acord cu pãrintii ca el sã meargã la Piatra Neamt, pentru cã stiam ce cadre didactice sunt acolo. El are nevoie sã se pregãteascã lângã un profesor fatã de care se poate deschide. Dacã simte cã profesorul e rece, este ca o floare care se închide la întuneric. La Piatra Neamt le-a gãsit pe profesoarele Irina Horghidan si Mihaela Spiridon. Rãmâne sã vedem unde îsi va continua studiile, ce Conservator va alege. El munceste foarte mult, ascultã, se sfãtuieste si cu doamnele profesoare de la Piatra Neamt, si cu mine, pentru cã am rãmas apropiatã de el. Am tremurat si am plâns amândoi, când el, când eu, la multe concursuri. Are o grãmadã de premii. Este ca si copilul meu, chiar dacã poate am mai tipat la el, poate l-am mai certat… A înteles cã e spre binele lui. Oricum, si el e un copil extraordinar, mai ales cã vede cã pãrintii îi sunt dedicati lui. Tot ce fac ei, fac pentru el. E multã dragoste în jurul lui, creste frumos… Luni seara, când l-am vãzut la Românii au talent, am rãmas blocatã sentimental, nu puteam sã zic nimic, stãteam în pãturã si plângeam. Sotul meu mã întreba <mãi, de ce plângi?>, eu nu reactionam. Venea si îmi stergea lacrimile, eu plângeam în continuare. Avem un sentiment de parcã era fiul meu la televizor si parcã îmi realizasem visul de foarte multi ani. Pe toti elevii cu care lucrez îi consider copiii mei”, a povestit profesoara Galina Parfeni.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ