Practici securiste la IPJ Vaslui: intimidãri si amenintãri în lipsã de probe

Ionuț Simion

GRAV… Atunci când nu au probe care sã le sustinã dosarele, unii politisti vasluieni încearcã sã-si acopere abuzurile smulgând declaratii favorabile lor de la martori sau chiar de la cei anchetati. Dacã nici declaratiile nu picã asa cum ar vrea “organul legii”, atunci se trece la amenintãri fãtise, cu încãlcarea flagrantã a legii. Un astfel de episod a avut loc ieri, în sediul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, când, dupã un an de asteptãri si tãrãgãnãri ale dosarului, Ionut Simion a fost chemat sã dea din nou declaratii. Patronul firmei de transport, acuzat cã ar fi consumat bãuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, si-a sustinut prima declaratie, datã imediat dupã incident, ceea ce l-a scos din sãrite pe politistul care se ocupã de anchetã. Într-un moment de furie, acesta l-a amenintat pe Simion cã dacã nu îi va spune ce vrea el sã audã, atunci va trebui sã spunã totul în fata judecãtorului, uitând cã decizia de a trimite dosarul în instantã nu-i apartine lui, ci unui procuror.

Incidentul, care aratã o practicã a unor vremuri de mult apuse, când se mergea mai mult pe intimidare, ne-a fost adus la cunostintã de avocata lui Ionut Simion, care a fost de fatã în momentul audierii acestuia. “În timpul audierilor, politistul, probabil pentru a pune o anumitã presiune pe inculpat, vãzând cã rãspunsurile nu sunt asa cum îsi dorea el, i-a solicitat sã explice cum e cu masina spunându-i cã <<dacã nu vreti sã îmi spuneti mie, o sã spuneti instantei de judecatã când va ajunge dosarul>> . Asta, pentru noi, înseamnã trei lucruri: ori politistul coopereazã acum foarte bine cu Parchetul si stie ce solutie va da procurorul pe dosar, ori prezumtia de nevinovãtie nu se aplicã în cazul persoanelor cercetate pentru comiterea unor infractiuni, ori îsi doreste prea mult ca acest dosar sã ajungã în instantã, atât de mult încât a ajuns sã vadã în viitor. Cazul lui Ionut Simion este printre putinele din tarã unde se întocmeste dosar penal pentru sãvârsirea unei infractiuni de conducere sub influenta fãrã a fi suprins la volanul vreunui autoturism. Doar pe apelul la 112 al unui motociclist care se pare cã are si calitatea de politist si care probabil are abilitãti paranormale, reusind sã detecteze o persoana aflatã sub influenta bãuturilor alcoolice fãrã a avea mijloacele tehnice necesare”, ne-a declarat avocata Elena Zãpodeanu, cea care îl reprezintã pe Ionut Simion în acest caz. Pe lângã intimidãrile si amenintãrile politistilor, cei doi se confruntã si cu o problemã mai mult de ordin tehnic. “Avem ceva timp de când a fost depusã si o cerere de copii dupã dosar, însã nici pânã la aceastã orã nu s-a primit rãspuns. Aceasta este practica la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui unde si în alte dosare se fac cereri de copii, iar rãspunsul îl primesti când dosarul este ajuns deja în instantã”, a mai precizat avocata.

Încãtusat la ordinul unui politist aflat în timpul liber

Reamintim cã de mai bine de un an de zile, Biroul Rutier al Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui tine la sertar dosarul lui Ionut Simion, cel care a avut curaj sã-i batã obrazul unui politist aflat în timpul sãu liber. În septembrie, anul trecut, patronul firmei de transport persoane se deplasa spre Moara Grecilor, când a fost depãsit de un grup de tineri motociclisti, printre care se afla si politistul respectiv. Scos din sãrite de curajul lui Simion, care i-a atras atentia cã circulã cu vitezã prea mare, politistul motociclist si-a scos legitimatia din buzunar, a tras masina pe dreapta, a confiscat cheia, apoi si-a chemat colegii de la Rutierã în ajutor. Dupã mai bine de jumãtate de orã de asteptare, sãtul de comportamentul abuziv al omului legii, Simion s-a urcat în masina unui prieten, cu care s-a întors în oras. În dreptul Spitalului Judetean, cei doi au fost trasi pe dreapta de agentii de la Rutierã, iar Simion încãtusat si dus la sectie, pe motiv cã ar fi consumat bãuturi alcoolice înainte de a se urca în masinã. Cazul se bazeazã doar pe declaratia politistului motociclist, cãruia i s-a pãrut cã Simion emana halenã alcoolicã în timp ce vorbea cu el. Chiar si asa, Biroul Rutier i-a deschis dosar penal pentru conducerea autoturismului sub influenta bãuturilor alcoolice, suspendându-i acestuia dreptul de a mai conduce. I s-a transmis cã tupeul sãu nu va rãmâne nepedepsit si cã va avea de suferit. Ceea ce s-a si întâmplat! Azi, dupã un an si douã luni, dosarul sãu se aflã în continuare în cercetãri, la Biroul Rutier, unde politistii încearcã acum, în lipsã de probe si cu ajutorul intimidãrilor demne de Securitate, sã obtinã declaratii care i-ar putea ajuta în dosar.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ