spot_img
24.3 C
Vaslui
11-oct.-2024
spot_img

Prea putine locuinte din mediul rural vasluian sunt asigurate

- Advertisement -
LA ÎNDEMÂNÃ… Chiar dacã asigurarea unei case de chirpici costã cât patru pet-uri de bere, putini vasluieni aleg sã facã acest lucru, cu toate cã despãgubirile se pot ridica si la 10.000 de euro

SUB MEDIA NATIONALÃ… Inundatiile cu care judetul Vaslui s-a confruntat în ultimele zile scot la ivealã un alt clasament care nu ne face deloc cinste, cea a locuintelor asigurate. Judetul Vaslui are un grad de acoperire prin asigurare împotriva dezastrelor de 12%, iar judetul Galati are 20%, gradele de acoperire fiind astfel foarte mici si sub media nationalã, care este de 23%, a declarat directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Cosmin Tudor. Asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toate locuintele, conform Legii 260/2008, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Costul anual este de 130 de lei pentru clãdirile construite din materiale durabile si 50 de lei pentru locuintele din chirpici sau paiantã. Suma maximã asiguratã prin polita PAD este de 100.000 de lei pentru prima categorie de locuinte, respectiv 50.000 pentru cea de-a doua.

„Judetul Galati are un grad de acoperire prin asigurare de 20% iar Vasluiul are 12%, deci gradele de acoperire sunt foarte mici si sunt sub media nationalã, media nationalã fiind 23%. Partea mult mai gravã este cã în mediul rural, de obicei, acoperirile prin asigurare sunt la jumãtate. Dacã ne uitãm, de exemplu, la localitãtile afectate din Galati si Vaslui, o sã vedem cã avem grade de acoperire între 7% si 8%”, a explicat reprezentantul PAID. El a precizat cã sunt foarte putine locuinte asigurate si, „având în vedere cã în media s-au vehiculat cifre cu sursã oficialã DSU sau Ministerul Mediului, si anume 5.400-5.500 de locuinte avariate, la gradul nostru de cuprindere ne asteptãm ca maximum 1.500 de dosare de daune sã fie de platã”. Cosmin Tudor a precizat cã PAID poate plãti foarte repede despãgubirile, în câteva zile, cu conditia sã existe polite de asigurare în vigoare, iar societatea sã fie anuntatã cã existã daune. „Sunt deja societãtile de asigurare, partenere cu PAID, care distribuie aceastã politã si care fac constatãrile. Deja au plecat cu echipe cãtre zonele avariate”, a spus reprezentantul PAID. El estimeazã cã societatea de asigurãri va începe plãtile de sãptãmâna viitoare, „acolo unde sunt actele în regulã”, iar în douã-trei zile de la primirea tuturor documentelor se va face plata. „Oamenii nu au cum sã dea telefoane imediat asigurãtorilor, pentru cã prima lor grijã este sã-si limiteze pagubele, sã scoatã mâlul din locuinte, apa, si dupã aceea urmeazã sã ne anunte. La prima orã erau doar cinci notificãri, nesemnificativ, dar în cursul sãptãmânii acestea vor începe sã vinã notificãrile”, a mai afirmat directorul general adjunct al PAID, pentru Agerpres. Cosmin Tudor a mai declarat cã, deocamdatã, nu se poate estima valoarea totalã a despãgubirilor pentru cele douã judete afectate de inundatii. „Ar trebui sã vedem ce este în teren, pentru cã apa a fost foarte mare. Ne asteptãm la niste dosare destul de mari, dar trebuie sã vedem ce rãmâne dupã ce se retrage apa. Probabil cã în douã sãptãmâni vom avea o cifrã mult mai apropiatã de realitate”, a afirmat acesta. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este pregãtit financiar si operational sã despãgubeascã proprietarii asigurati afectati de inundatii, a informat anterior PAID. Societatea subliniazã cã fondurile proprii sunt suficiente pentru a rãspunde tuturor cererilor de despãgubire rezultate în urma inundatiilor produse în ultimele zile. Totodatã, reprezentantii PAID amintesc faptul cã, în cazul unui dezastru major, PAID beneficiazã de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centralã si de Est, în valoare de 1,3 de miliarde de euro, pentru reconstructia locuintelor asigurate în fata celor trei riscuri de calamitate: cutremur, alunecãri de teren si inundatii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. legea este prost gandita( sau nu?)…. asigurarea se face doar la agentii private , amenzile si verificarile sunt in atributia Primariilor. Dar primaria pe cine sa verifice daca nu are o lista a locuintelor asigurate . Ar trebui ca toate agentiile care fac asigurari sa trimita macar lunar lista cu asigurati, pe fiecare UAT. Sau obligatia asigurarii la plata impozitului pe locuinta . Asa s-ar asigura un fond pentru situatii de calamitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.