spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
20-apr.-2024

Preasfintitul Pãrinte Ignatie, cãtre vasluieni: „azi nu avem marele privilegiu de a avea buletin de Iasi”

- Advertisement -

ATITUDINE… „Sfântã Parascheva, binecuvinteazã-ne pe noi, pe toti cei din Vaslui, care vrere am fi avut ca sã te cercetãm, sã-ti spunem smerit la raclã rugile noastre, bucuriile sau suferintele noastre, pentru cã, din pãcate, nu am fost înzestrati cu marele privilegiu, caracteristic vremilor de pandemie, sã avem buletin de Iasi”! Iatã mesajul pe care, cu amãrãciune, Episcopul Husilor, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, crede cã fiecare vasluian si, de altfel, fiecare român, oprit sã ajungã anul acesta la Sfânta Cuvioasã Parascheva, îl poate spune, ca sã aibã sufletul mai usor. În exclusivitate pentru cotidianul Vremea Nouã, Preasfintitul Ignatie a transmis credinciosilor o scrisoare de încurajare si îndemn la credintã. „Si încã ceva esential pentru aceste vremuri tulburi: „un adevãrat credincios este un surâs al lui Dumnezeu, o gurã de aer curat în ambianta de plictis si rãutate creatã de atîtia doctrinari fanatici” (Paul Evdochimov)”, a mai spus Preasfintitul Ignatie.

„Astãzi întreaga Moldovã este în rugãciune, cinstindu-o pe Sfânta Parascheva, ocrotitoarea duhovniceascã de peste trei secole si jumãtate a fiecãrui suflet care, în dorul lui dupã o viatã mai dreaptã, mai frumoasã si mai curatã, s-a apropiat si se apropie cu inima tremurândã de sfialã si cu mintea însetatã dupã limpezime si gânduri candide de moastele dãtãtoare de bine si cu nãdejdea neclintitã în certitudinea cã nimic nu îl împlineste mai deplin pe om decât credinta în Dumnezeu si încrederea prietenoasã a sfintilor Lui. Mai mult ca niciodatã, în anul acesta pandemic, când umanitatea este zguduitã de un virus, care ne tulburã sãnãtatea, viata, existenta, Sfânta Parascheva poartã povara necredintei, a urii ateiste a progresistilor din agora virtualã sau realã, a agoniei celor care vor sã anihileze orice pâlpâire firavã a credintei, a celor mândri si cu reflexe luciferice, care cred în minciuna iluziei lor cã o pot carantina pe Sfânta în casa ei. De asemenea, Sfânta Parascheva poartã povara suferintei credinciosilor, aidoma lui Iov, cãrora le-a fost furatã, prin argumente si sofisme elaborate, exact bucuria îmbrãtisãrii si întâlnirii fatã cãtre fatã cu cea pe care o simt, în puterea cuvântului, ca fiind „mult folositoarea”, spune Preasfintitul Ignatie, în mesajul adresat vasluienilor.

Iasiul, pustiu al Carantaniei!

„Iasiul a devenit pentru câteva zile un adevãrat pustiu al Carantaniei, unde Ispititorul a îmbrãcat savuros, fariseic si ipocrit, nenumãrate ipostaze, netinând cont cã bucuria sãrbãtorii se putea desfãsura în conditii de respectare, cu strictete, a recomandãrilor sanitare în vreme de pandemie si cu încredintarea cã orice crestin, iubindu-si aproapele, se protejeazã atât pe sine, cât si pe cei din jurul sãu. Dar, asa cum deja stim, sfidarea credintei nu are nevoie de argumente pentru a se instala. Este nevoie doar de determinare si, mai ales, de consecventã. Peste câteva zile îsi va cãuta nestingerit rezidentã undeva si prin Bucuresti”, a atras atentia Episcopul Husilor.

„Nu am fost înzestrati cu marele privilegiu, caracteristic vremilor de pandemie, sã avem buletin de Iasi”

„Dar sã nu ne pierdem nãdejdea. Sfânta Parascheva, frumoasã prin sfintenie si gratioasã prin bunãtate „întelege umanitatea obositã a zilelor noastre” (Arhimandritul Vasilios), învãtîndu-ne cã bunãtatea si „curãtia inimii se mãsoarã prin iubirea neputinciosilor care se poticnesc”. Si încã ceva esential pentru aceste vremuri tulburi: „un adevãrat credincios este un surâs al lui Dumnezeu, o gurã de aer curat în ambianta de plictis si rãutate creatã de atîtia doctrinari fanatici” (Paul Evdochimov). Chiar dacã multi dintre noi nu putem merge sã o salutãm pe Sfânta Parascheva de ziua ei, asa cum o facem când ne vizitãm prietenii cu ocazia zilelor de nastere sau onomasticã, ca semn al dragostei noastre, sã o aducem noi pe Sfânta în umila noastrã inimã, ca în felul acesta inima noastrã sã se strãmute în duhul plin de noblete, de milostenie si rugãciune a ocrotitoarei Moldovei, cu trãirea profundã cã „dragostea lui Dumnezeu ne-a rãnit sufletul, iar inima noastrã e pârjolitã de flãcãri; merg înainte slãvindu-Te” (Sfântul Ioan Scãrarul). Sfântã Parascheva, binecuvinteazã-ne pe noi, pe toti cei din Vaslui, care vrere am fi avut ca sã te cercetãm, sã-ti spunem smerit la raclã rugile noastre, bucuriile sau suferintele noastre, pentru cã, din pãcate, nu am fost înzestrati cu marele privilegiu, caracteristic vremilor de pandemie, sã avem buletin de Iasi. Îti promitem cã vom medita mai profund la ceea ce atât de frumos a scris poeta Magda Isanos: „Si-mi pare-asa ciudat cã se mai poate/ gãsi atâta vreme pentru urã,/ când viata e de-abia o picãturã/ între minutu-acesta care bate/ si celãlalt – si-mi pare neînteles/ si trist cã nu privim la cer mai des,/ cã nu culegem flori si nu zâmbim, /noi, care-asa de repede murim”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.