spot_img
23.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Preda: Ungureanu amenință cota liderilor USL. Poate fi din nou premier sau candidat independent la Preşedinţie în 2014

- Advertisement -

Mihai Răzvan Ungureanu poate fi proiectat ca viitor premier după alegerile din noiembrie ale acestui an sau ca un candidat independent la Preşedinţie în 2014, crede europarlamentarul PDL Cristian Preda. El susţine că în interiorul PDL există „o atitudine pozitivă” faţă de Mihai Răzvan Ungureanu, care va fi „mai clar conturată” după alegerile locale.

În opinia lui Preda, Ungureanu se poziţionează foarte clar pe dreapta.

„Adică spune: «Sunt pe această zonă şi ar fi bine să fie o coerenţă în această zonă a opoziţiei, în acest moment, faţă de stânga aflată la putere»”, explică europarlamentarul PDL, într-un interviu acordat pentru Mediafax.

El mai declară că, având în vedere experienţa pe care o are, Mihai Răzvan Ungureanu poate fi „proiectat” ca viitor prim-ministru, după alegerile parlamentare din acest an.

“Experienţa lui e semnificativă pentru bătăliile politice care ne aşteaptă. USL are un prim-ministru în funcţie. Vom vedea dacă ţine la el până la alegerile locale. (…) Cineva care, cum e cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu, a fost prim-ministru poate să fie proiectat în acest fel. Dau acest exemplu nu pentru a anunţa că Ungureanu este candidatul PDL – nu-mi revine mie să fac un asemenea anunţ – pentru poziţia de prim-ministru la toamnă, dar vă spun că o experienţă cum este a lui, de fost ministru de Externe, de prim-ministru, chiar o perioadă scurtă, e semnificativă. (…) Eu nu văd un dezavantaj în a avea o experienţă partizană restrânsă, pentru Mihai Răzvan Ungureanu. Poate că în acest moment avem nevoie de oameni care să nu fie atât de marcaţi de experienţe partizane”, mai spuen Preda.

Întrebat dacă l-ar sfătui pe Mihai Răzvan Ungureanu să intre în PDL, Preda răspunde:”Nu neapărat. Nu. Sincer, i-aş spune că trebuie să aleagă drumul pe care vrea să meargă. Pentru că există un drum al repetării postului de prim-ministru, poate să-şi propună ca într-o zi să redevină prim-ministru, există şi drumul deschis al unei campanii pentru prezidenţiale, după ce Traian Băsescu îşi încheie mandatul”.

Cristian Preda susţine că, în interiorul PDL, există „o atitudine pozitivă” faţă de Mihai Răzvan Ungureanu, care va fi „mai clar conturată” după alegerile locale.

Preda vorbeşte, în acest context, despre posibilitatea ca Ungureanu să candideze ca independent la alegerile prezidenţiale din anul 2014.

“După 2014, el poate avea în vedere, Ungureanu poate avea în vedere ca după 2014 să fie preşedinte al României. S-a vorbit despre asta înainte ca el să spună. Poate că cineva care se pregăteşte de pe acum ca independent pentru Preşedinţia României face un lucru pe care alţii nu l-au mai făcut, cei care s-au prezentat ca independenţi până acum au fost figuri mărunte. Poate că e o opţiune, se poate discuta între un Crin Antonescu foarte marcat de alianţa cu PSD şi un independent ca Răzvan Ungureanu cred că – fie, dincolo de mine, că n-aş avea o ezitare în privinţa alegerii – cred că o parte importantă din public l-ar prefera pe Ungureanu. Şi ăsta sigur nu e un sfat pentru Crin Antonescu să se depesedizeze, mi-ar fi greu să cred că o va mai putea face în acest moment, dar e posibil şi acest parcurs”, a mai subliniat eurodeputatul PDL.

În opinia sa, Ungureanu poate fi considerat deja o siglă electorală: “Este deja, cred. Da, eu cred că este şi cred că adversarii se tem”.

“Vedeţi, se pot spune multe despre picarea Guvernului pe care l-a condus MRU, una dintre cauze este şi aceea că Răzvan Ungureanu ameninţa cota de credibilitate a liderilor opoziţiei. Spre deosebire de alţi politicieni, intrarea lui în postura de prim-ministru a fost rapidă, urmată de o plasare mai degrabă bună în ceea ce priveşte popularitatea, credibilitatea. Şi Victor Ponta şi Crin Antonescu ştiu acest lucru, l-au simţit. A şi fost un joc, pentru că Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au pregătit în interiorul USL fiecare propriul parcurs. Ponta anunţând că e candidat pentru postul de prim-ministru, Antonescu pentru poziţia de preşedinte, şi atunci sigur că fiecare se poziţia în raport cu MRU, văzând în el un posibil adversar. Pentru Ponta era adversarul direct, Mihai Răzvan Ungureanu la Piaţa Victoriei şi Ponta aspirantul, în timp ce pentru Crin Antonescu, din în clipa când a început să se vorbească despre MRU ca prezidenţiabil, l-a simţit drept un concurent. Acum, amândoi aşteaptă, şi Antonescu, şi Ponta, pentru că nu ştiu ce va face MRU. E o postură bună în acest moment pentru fostul premier. Şi, repet, deocamdată cota de încredere, încrederea de care se bucură este o promisiune pentru dreapta”, conchide Preda.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.