Prefectul Marcel Lăudatu și-a făcut botezul, plângere la Parchet pentru abuz în serviciu

IMPARȚIAL ȘI NU PREA… Fostul secretar al Primăriei Văleni este supărat pe prefectul Marcel Lăudatu, pentru că s-ar fi poziționat mai mult de partea primăriei în războiul pe care cele două tabere îl duc în instanță.

PÂRÂT LA PROCURORI… După nici trei luni de la depunerea jurământului, prefectul județului Vaslui, Marcel Lăudatu, pică în mijlocul unui război de anduranță pe care fostul secretar al comunei Văleni, Dragoș Mastacan, îl poartă cu actualul primar, Radu Beligan și se alege cu o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui. S-a ajuns în această situație după ce anul trecut, edilul Radu Beligan a atras atenția comisiei de disciplină din cadrul Prefecturii Vaslui că Mastacan, în calitate de secretar al primăriei, candidează pe listele unui partid politic, deși Codul Administrativ interzice acest lucru. Găsit vinovat, Dragoș Mastacan a fost pus pe liber, nu înainte de a da în judecată Unitatea Administrativ Teritorială Văleni, pe primarul comunei, dar și comisia de disciplină a Prefecturii Județului Vaslui. În plin proces, prefectul Marcel Lăudatu ar fi pus la dispoziția avocatei Primăriei Văleni mai multe documente din dosar, lucru pe care Dragoș Mastacan l-a adus în atenția procurorilor. Acesta a depus o plângere penală pe numele prefectului Marcel Lăudatu pentru abuz în serviciu, precizând pentru Vremea Nouă că demersul avocatei de a intra în posesia unor documente trebuia făcut prin intermediul instanței, nicidecum prin birourile Prefecturii. Contactat telefonic, Marcel Lăudatu a precizat că nu știe nimic de plângerea fostului secretar al primăriei Văleni, cerându-ne timp pentru a se informa despre toată această situație.

Buni prieteni timp de aproape trei ani, edilul Văleniului, Radu Beligan și Dragoș Mastacan au avut o relație de colaborare benefică în primul rând pentru locuitorii comunei. Adus inițial la primărie în calitate de consilier personal al primarului, Dragoș Mastacan a preluat în timp din ce în ce mai multe sarcini, ocupându-se și de întocmirea proiectelor pe fonduri europene și de achiziții, iar într-un final și de secretariatul instituției. Odată cu trecerea anilor, apele au început să se tulbure între cei doi și nu a mai durat mult până când Radu Beligan și Dragoș Mastacan au ajuns în instanță. Procesul a fost deschis anul trecut, după ce edilul și-a dat afară secretarul, pe motiv că acesta ar fi candidat la alegerile locale pe lista partidului Pro România, deși Codul Administrativ îi interzicea acest lucru. Potrivit primarului Radu Beligan, destituirea secretarului s-a făcut prin intermediul comisiei de disciplină din cadrul Prefecturii Județului Vaslui. “Eu am luat decizia de a-l destitui în baza raportului primit de la comisia de disciplină din cadrul Prefecturii Vaslui. Probabil nu s-ar fi ajuns aici dacă el nu candida din partea unui partid la alegerile locale de anul trecut. Codul Administrativ interzice ca un secretar de primărie să facă parte dintr-un partid politic și să candideze la alegeri. El a contestat în instanță dispoziția de destituire, iar în prezent ne judecăm”, a declarat primarul comunei Văleni, Radu Beligan.

Motivul pentru care i-a făcut plângere prefectului Marcel Lăudatu

Întrebat ce l-a determinat să-i facă plângere prefectului, fostul secretar al comunei Văleni, Dragoș Mastacan ne-a declarat că nu se ajungea în această situație dacă instituția condusă de Marcel Lăudatu dădea dovadă de mai multă imparțialitate în războiul pe care cele două tabere îl duc în instanță.”Înainte de toate trebuie să menționez că eu nu am semnat nicio adeziune, dar cu toate astea comisia de disciplină a Prefecturii m-a executat imediat pentru că în cadrul acelei instituții domnul primar a avut un sprijin foarte important din partea unei persoane. Deloc întâmplător, fiica acelei persoane este acum avocata Primăriei Văleni și reprezintă interesele acelei instituții în procesul cu mine pentru că eu am contestat în instanță deciziea de destituire. Aceeași avocată a solicitat direct de la Prefectura Vaslui documentele din dosarul de destituire, iar Prefectura s-a conformat solicitărilor ei. Calea pe care trebuia să o urmeze doamna avocat era alta. Pentru a solicita acte de la dosar, trebuia să se adreseze instanței, nu Prefecturii. Eu nu am nimic cu domnul prefect, nu-l cunosc, dar nu mi se pare corect cum a procedat. Sub semnătura lui, s-au predat către avocata primăriei Văleni mai multe documente care se aflau în dosar, inclusiv date cu caracter personal. Acesta este motivul pentru care am făcut plângere pentru abuz în serviciu”, a afirmat Dragoș Mastacan.

“Nu știu nimic despre acest demers”

L-am contactat telefonic și pe Marcel Lăudatu, prefectul județului Vaslui, pentru a-i solicita un punct de vedere cu privire la demersul întreprins de fostul secretar al comunei Văleni. “Nu cunosc acest caz, acum aud pentru prima dată de această plângere. Logic, trebuie să mă documentez pentru că așa cum știți prin Prefectură trec foarte multe documente. În funcție de rezultatul documentării, voi încerca să iau legătura inclusiv cu domnul Mastacan, deși sunt surprins că nu m-a contactat dumnealui. Indiferent de cursul pe care domnul Mastacan dorește să o dea acțiunii pe care a inițiat-o, mi se pare fundamental ca prima dată să ia legătura cu mine. Vreau să mă documentez mai bine pentru a vă da un răspuns în cunoștință de cauză, ne-a declarat prefectul județului Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ