spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Prefectul Onofrei, după finalizarea controalelor în centrele de bătrâni: “voi continua să monitorizez aceste centre rezidențiale”

- Advertisement -
VERIFICĂRI… Prefectul județului susține că aceste controale au avut drept scop principal corectarea neregulilor și asigurarea unui mediu sigur și corespunzător pentru persoanele vulnerabile pe care aceste centre le găzduiesc.

CONCLUZII… Prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, a susținut marți o conferință de presă alături de reprezentanții IPJ, ISU și DSVSA Vaslui în cadrul căreia s-au prezentat rezultatele controalelor efectuate în perioada 10-16 iulie în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor. Potrivit reprezentanților Prefecturii Vaslui, aceste controale nu au fost inițiate cu intenția de a se etala excesul de zel al autorităților locale sau de a sublinia problemele apărute în aceste centre rezidențiale. Din contră, ele au avut drept scop principal corectarea neregulilor și asigurarea unui mediu sigur și corespunzător pentru persoanele vulnerabile pe care aceste centre le găzduiesc.

În urma controalelor efectuate, s-au identificat anumite aspecte care necesită atenție și intervenție imediată. La fel de important este și faptul că în majoritatea cazurilor s-au constatat progrese semnificative în asigurarea unui mediu adecvat, sigur și îngrijit pentru beneficiarii acestor centre rezidențiale. Controalele au fost efectuate de o comisie mixtă constituită prin ordin de prefect și formată din reprezentanți ai următoarelor instituții: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Vaslui. Au fost controlate toate cele 54 de centre rezidențiale din județ. Dintre acestea, 47 sunt deținute de instituții publice, iar 7 sunt deținute de entități private. Controalele au vizat centrele sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, copiilor din sistemul de protecție socială și persoanelor vârstnice. Scopul principal al acestor controale a fost asigurarea respectării tuturor normelor și reglementărilor în vigoare în aceste instituții, pentru a se asigura un mediu sigur și adecvat pentru toți rezidenții. Reprezentanții instituțiilor au examinat aspecte legate de igienă, sănătate, securitate, alimentație și respectarea drepturilor rezidenților. Comisiile mixte au analizat condițiile de cazare, serviciile medicale și sociale oferite, respectarea protocoalelor și procedurilor de lucru, precum și conformitatea cu normele de siguranță și protecția muncii. În urma controalelor efectuate la centrele sociale s-au aplicat un număr de 729 de sancțiuni contravenționale, constând în avertismente și amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate pe întreaga perioadă de control a fost de 190,6 mii lei.

Principalele deficiențe constatate în urma acestor verificări au fost : funcționează fără autorizație de securitate la incendiu (ISU); angajatorul nu păstrează la locul de muncă o copie a contractelor de muncă pentru fiecare salariat care prestează activitate în acel loc (ITM); nu au fost prezentate documentele în domeniul securitate și sănătate în muncă: fișe de aptitudini pentru tot personalul, verificare instalații electrice, verificare centrale termice, verificare gaze naturale (ITM); lipsa instruirii personalului cu modul de utilizare a substantelor biocide (DSP); programul de igienizare este incomplet (DSP); mobilierul și agregatele frigorifice sunt uzate (DSP); meniurile zilnice nu sunt avizate de un medic nutritionist sau asistent dietetician (DSP); gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din actvitatea medicală; nerespectarea condițiilor de păstrare a alimentelor sau depozitarea necorespunzătoare a acestora (DSVSA).

Niciun centru nu a fost închis, niciun azil clandenstin nu a fost găsit

Conform conducerii Prefecturii Vaslui, o parte din centrele care funcționau fără autorizație sanitară și-au depus documentația necesară obținerii acesteia, iar multe din probleme constatate și cărora li s-au dat termen de rezolvare se vor examina în cursul acestei săptămâni. Totodată, mai trebuie subliniat faptul că nu au fost constatate deficiente majore care să ducă la închiderea niciunui centru social și nici centre clandestine pe raza județului Vaslui. “În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, voi continua să monitorizez aceste centre rezidențiale și voi colabora strâns cu autoritățile locale și instituțiile responsabile pentru a mă asigura că măsurile de corecție necesare sunt implementate în mod eficient și prompt. Consider că fiecare persoană merită să trăiască într-un mediu sigur, cu acces la îngrijire de calitate și la servicii adecvate nevoilor sale. Închei cu gândul că acțiunile noastre trebuie să fie ghidate de empatie și compasiune față de cei care au nevoie de sprijinul nostru. Așteptăm cu încredere o evoluție pozitivă în centrele rezidențiale și suntem hotărîți să depunem toate eforturile necesare pentru a aduce schimbările dorite” a declarat Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Numai în azile să fie controale? Verificați primăriile , care vă sunt în subordine , și veți descoperi bătrâni lăsați fără pământ, cu intabulări făcute cu dedicație fără acceptul proprietarilor …..O mafie care aleargă după pământuri, contabili, juriști făcuți la parter de bloc, agenți agricoli, îi deposedează și apoi spun urmașilor că bătrânii au semnat înstrăinarea pământurilor. Toți din primăriile de la țară vânează terenurile bătrânilor….Alo….Consiliul Județean! Faceți verificări!!!

    • F f f corect în agricultură esteo mafie o caracatiță măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru. Agricultură este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru.

  2. Asta e garcea ….. fotbalistul…… el centrează…. el da cu capu…..el matkeaza…… el e arbitru….. el e în tribune….. jucător…. fără bășika….. da bun la toate……perfectu județului….. spaima mistrețul…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.