19.8 C
Vaslui
06-oct.-2022

Premiantii de la Voinesti nu vor mai învãta la… lampã (foto)

- Advertisement -

Minune in Saptamana Mare

FILANTROPUL … Pentru familia Ungureanu, în Sãptãmâna Mare, s-a petrecut o minune. Dupã ce o viatã si-au petrecut-o fãrã curent electric, un om cu suflet mare din Vaslui i-a ajutat. De Paste vor avea luminã si nu vor mai trebui sã învete la lampã. Sãptãmâna trecutã, ziarul nostru a publicat un material, „Premiantii din cocioabã”, despre destinul acestor copii buni la carte, iar în ajutorul lor a sãrit Doru Ilas, un vasluian care a fãcut, într-un timp record, toate diligentele necesare pentru ca locuinta acestora sã fie alimentatã cu energie electricã. A achitat toate taxele la E-On si le-a fãcut instalatia electricã. A rãmas ca „nemtii” de la uzina electricã sã le punã contorul si sã-i alimenteze la retea. Reactia familiei a fost pe mãsurã, bucurosi cã au scãpat de un chin. Acestia spun cã vor putea achita factura de la E-On, fiindcã oricum gazul de lampã costã pe lunã 250 de lei. Pentru cei 12 membri ai familiei vor fi niste sãrbãtori luminoase, fiindcã omul care le-a adus luminã a venit încãrcat cu bucate pentru Paste.

S-a fãcut luminã pentru familia Ungureanu din Voinesti. Un om cu suflet mare din Vaslui i-a ajutat pe copiii premianti care învãtau la lampã. În Sãptãmâna Mare, o echipã de la firma sa a plecat la Voinesti si a fãcut instalatia electricã. Mai trebuie ca cei de la E-On sã le facã contractul si bransamentul si pe Paste, pe lângã lumina divinã, în casa celor zece copii, Denis – 2 ani, George – 5 ani, Cosmin – 6 ani, Nicoleta – 9 ani, Corina – 11 ani, Andreea – 13 ani, Vlad – 14 ani, Lenuta – 15 ani si Ionut – 16 ani, va lumina un bec. „Nu-mi vine sã cred cã vom avea luminã. E o minune si-i multumesc domnului Ilas pentru gestul sãu. S-a coborât si la noi Dumnezeu, chiar în Sãptãmâna Mare. Îi promit acestui om, cã voi învata mai mult, iar toate notele mele de la olimpiade i le voi dedica lui”, ne-a spus „olimpica” familiei Andreea, elevã în clasa a VI-a din Voinesti. Anul acesta eleva a mers la olimpiada de limba românã, unde a luat un punctaj foarte mare. Cei doi pãrinti au rãmas muti de uimire, când luni dimineatã, în casa lor a venit o echipã care a fãcut mãsurãtori pentru a le aduce lumina în casã. „Când ati venit dvs. (n.r. redactorii „Vremea Nouã”), sãptãmâna trecutã, nu credeam cã se va gãsi cineva sã ne ajute. Noi nu avem posibilitãti. Ne-am interesat la Bârlad si ne-ar fi costat cam 2.500 de lei. Nu avem de unde. Am încercat sã lucrez în Germania, unde este o sorã de a mea. Am lucrat trei luni, dar dupã aceea a trebuit sã mã întorc. Vara trecutã m-am angajat vãcar în sat. Fiind 12 guri de hrãnit, nu am apucat sã punem nimic deoparte. Avem doar 10 ari de pãmânt si din motivul acesta lucrãm cu ziua prin sat. Luãm cam 30 de lei pe zi, dar tot este putin. Bãiatul cel mare nu a mai mers la scoalã de câteva zile. Stã cu mine ca sã câstigãm mai mult. Mã doare cã vrea sã abandoneze liceul. Nici bani pentru navetã nu mai am sã-i dau. Învatã la Puiesti si n-ar fi cine stie cât, dar atunci când nu ai totul pare scump”, a spus tatãl celor zece copii.

Cifra 10 noroc sau ghinion

Cifra 10 îi urmãreste pe cei din familia Ungureanu. Au zece copii si zece ari de pãmânt. Se trag din familii unde au fost câte zece frati si surori de fiecare parte. Constantin se trage dintr-o familie cu zece copii din Rãdeni, comuna Dragomiresti, iar mama, Daniela, din satul vecin Obârseni, tot cu zece copii. „Am fost multi la pãrinti si mie tatãl meu nu a mai avut nicio palmã de pãmânt sã-mi dea. La fel si din partea sotului. Ce sã facem, avem cei zece ari de la primãrie, am reusit sã ne ridicãm o cãsutã modestã, pe care sperãm, în vara asta, sã o mai primenim. Stãm cu totii într-o camerã si mâncãm ce apucãm. Noroc cã avem o vacã, care este comoara noastrã. Din banii copiilor de la alocatii si din ce munceste sotul meu luãm mâncare si gaz de lampã. Noi nu disperãm. Când suntem cu totii ne bucurãm. Suntem uniti si nu ne lãsãm pradã gândurilor negre. Cât avem brate sã muncim si suntem sãnãtosi nu ne este teamã pentru ziua de mâine. Dumnezeu nu ne-a lãsat niciodatã“, a spus Daniela, mama celor zece copii.

Omul care a adus speranta în familia Ungureanu

GEST EMOTIONANT… Doru Ilas a citit materialul publicat de ziarul nostru si, impresionat de drama acestei familii, mai ales de copiii care au rezultate foarte bune la învãtãturã, a decis sã le dea o mânã de ajutor. Luni dimineatã a venit personal la familia Ungureanu, încãrcat cu daruri, ca Mos Crãciun, pentru a vedea ce trebuie sã facã pentru ca locuinta acestora sã fie alimentatã la energie electricã. A doua zi, o echipã de la firma sa a fãcut instalatia electricã si a pregãtit totul pentru ca cei de la E-On sã facã bransamentul: „Nu poti sã rãmâi impasibil când vezi niste copii care se zbat pentru a-si depãsi conditia. Tot timpul m-am întrebat unde se nasc valorile si acum am vãzut cu ochii mei. Gestul meu fatã de aceastã familie e minor, meritul e al lor, iar lectia de viatã pe care eu însumi am primit-o de la acesti zece copii face cât douã facultãti . Avem obligatia sã întindem o mânã de ajutor unor oameni care se zbat si vor mai mult. Sper ca exemplul meu sã fie urmat si de alti oameni, fiindcã familia Ungureanu nu are nevoie de milã, ci de cineva care sã le dea o unditã, sã pescuiascã într-un iaz de peste mare. Noi am pregãtit totul pentru ca cei de la E-on sã monteze contorul. Sper ca, de Paste sau imediat dupã, sã ardã becul în aceastã casã. Noi am plãtit taxele si am fãcut dosarul pe care l-am depus. Acum sã vedem cât de repede se vor misca cei de la E-on sã le facã o bucurie acestor oameni“, a spus omul de afaceri.

Ionut, stâlpul casei

ELECTRICIANUL… Ionut, copilul cel mai mare al familiei, gândeste ca un om matur. Are doar 16 ani si nu vrea sã mai meargã la scoalã, pentru ca sã-si ajute tatãl sã câstige mai multi bani. Învatã la liceul din Puiesti si vrea sã se facã electrician. Andreea e bunã la românã. Va ajunge la facultate. Eu o sã muncesc sã le ajut si când si-or lua zborul si fratii mei o sã mai creascã, o sã mã realizez si eu. Am ambitia ca surorile mele sã ajungã departe. De asta nu mai vreau sã merg la scoalã si sã muncesc“, a spus întâiul nãscut din familia Ungureanu.

Ce îsi doreste George

VIS… George este unul dintre mezinii familiei. Are cinci ani si este neastâmpãratul familiei. Chiar dacã surorile mai mari îl dojenesc când acesta face câte o prostioarã, el zâmbeste tot timpul. Întrebat ce-si doreste cel mai mult, acesta ne-a rãspuns putin sfios: „As vrea ca tati sã ne facã o casã nouã cu douã camere, într-una sã stãm noi bãietii cu tata, iar în cealaltã sã stea mama cu fetele. Îl luãm cu noi si pe Denis (n.r. bebelusul de doi ani), chiar dacã trebuie sã-l tinem în brate“. Un rãspuns uimitor, pentru un copil de doar cinci anisori. Alti copii de vârsta sa îsi doresc jucãrii sau dulciuri. Acesta vrea doar o camerã pentru el si fratii sãi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.