spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Premierã absolutã la Huși: faza naționalã a Olimpiadei de Matematicã, pentru clasele VII-VIII! | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

REUȘITÃ… Un eveniment extraordinar a debutat ieri, la Huși. Este vorba despre faza nationalã a Olimpiadei de Matematicã, pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a, care are loc anul acesta în „orașul dintre vii”, în perioada 2 – 7 aprilie. Nu mai puțin de 200 de olimpici, cei mai buni dintre cei buni, veniți din toate colțurile țãrii, au însuflețit ieri centrul orașului, într-un „Marș al pãcii”, inițiat ca un mesaj puternic al copiilor pentru ideea de siguranțã și armonie în lume. Organizator principal al evenimentului este Societatea de Științe Matematice, filiala Vaslui, condusã de profesorul de la Colegiul Național „Cuza Vodã” Adrian Talașman, președintele SSMR – filiala Vaslui. Într-o atmosferã festivã, la cinematograful „Dacia” recent modernizat, a avut loc festivitatea de deschidere, la care au luat parte numeroase oficialitãți. A fost prezent Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, prefectul Daniel Onofrei, primarul Ioan Ciupilan, viceprimarul Valeriu Ciupilan, prof. Dr. Theodor Codreanu, prof. Costin Clit, precum și inginerul Ioan Ciomaga, reprezentantul firmei Viacons Rutier, unul dintre susținãtorii constanți ai tuturor proiectelor care țin de educația și îndrumarea spre performanțã școlarã a copiilor. Înainte de festivitatea de deschidere, oficialitãțile au fost invitate la inaugurarea Galeriei de Artã „Ștefan Dimitrescu”, înființatã în foierul cinematografului „Dacia”. Este important de spus cã organizatorii au pregãtit momente deosebite pentru întreaga sãptãmânã în care olimpicii vor fi la Huși. Vor avea loc trei podcasturi, din domeniile Istorie si Literaturã, Inteligentã Artificialã si, respectiv, Astronomie si Astronauticã. Vor fi prezente nume de referințã din mediul academic, și, ca o imensã surprizã, a acceptat invitația, e adevãrat, prin intermediul unei legãturi online, un invitat cu totul special, astronautul Dumitru Prunariu.

Elita Matematicii din România, de la nivelul claselor a VII-a și a VIII-a, se aflã în aceste zile la Huși, aspect care onoareazã urbea, aflatã pentru prima datã în postura de gazdã a unui asemenea eveniment. Pe o vreme frumoasã și caldã, oaspeții au putut face ieri și „Marșul Pãcii”, acțiune prin care copiii au vrut sã atragã atenția asupra nevoii de siguranțã și pace în lume. Au fost prezenți la festivitatea de deschidere și talentații membri ai formației Rotaria, care au avut un recital plin de energie. Mesajele celor invitați sã transmitã gândurile lor cãtre acești olimpici cu rezultate greu de atins altfel decât prin muncã și dragoste pentru o științã atât de interesantã, complexã, dar și mereu provocatoare precum Matematica, au fost motivante pentru elevii care vor intra în competiție, dar și apreciative fațã de efortul uriaș, depus de SSRM – filiala Vaslui, de a organiza un asemenea eveniment de anvergurã.

Hușul, care nu a mai organizat niciodatã în istoria sa o Olimpiadã Naționalã de Matematicã, trebuie sã arate tot ceea ce are el mai frumos: ospitalitate, oameni grozavi, locuri frumoase

La podcasturile de Istorie și Literaturã, Inteligențã Artificialã și, respectiv, Astronomie și Astronauticã, din data de 3 aprilie, vor participa nume importante, precum prof. Dr. Theodor Codreanu, scriitoarea prof. Lina Codreanu, profesorul Costin Clit, prof. Dr. Univ. Cãtãlin Turliuc, cercetãtor gr. I și șef de departament la Academia Românã, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iasi, conferențiar univ. Ciprian Iftimoaei, precum și însuși astronautul Dumitru Prunariu, care a acceptat sã fie online prezent, atât la festivitatea de deschidere, cât si la podcastul de pe 3 aprilie. Pentru a organiza un asemenea eveniment, care are încã multe alte surprize în desfãșurãtor, a fost nevoie de un sprijin important. Societatea „Viacons Rutier” este sponsorul principal al Olimpiadei de Matematicã de la Husi, iar SC Gaz Est Vaslui este sponsorul principal pentru Olimpiada Nationalã de Matematicã ce va avea loc ulterior, la Vaslui, pentru clasele a V-a si a VI-a. S-a implicat cu susținere si Primãria Huși, prin primarul Ioan Ciupilan, Colegiul Național „Cuza Vodã”, precum și un sponsor important care a ales însã sã nu își dezvãluie numele, dar a pus umãrul serios la reușita evenimentului. De asemenea, Asociația „Raza de bine” de la Bacãu este unul dintre susținãtorii evenimentului. Banca Românã de Dezvoltare – BRD Groupe Société Générale este unul dintre sponsorii importanți. Organizatorii le mulțumesc în mod deosebit tuturor susținãtorilor, care meritã toatã aprecierea, întrucât au decis sã stimuleze fãrã rezerve școala, educația si tânãra generație. „Am pregãtit totul în detaliu, pentru cã au venit 200 de olimpici naționali, împreunã cu profesorii însoțitori, iar Husul, care nu a mai organizat niciodatã în istoria sa o Olimpiadã Naționalã de Matematicã, trebuie sã arate tot ceea ce are el mai frumos: ospitalitate, oameni grozavi, locuri frumoase. Vor vedea cã vasluienii sunt oameni minunați, care știu sã se ridice la nivelul unui asemenea eveniment”, a spus profesorul Adrian Talașman.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.