spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
23-feb.-2024

Premieră la Consiliul Local Vaslui: toate proiectele au picat la vot, din ambiții și orgolii politice!

- Advertisement -
PREMIERĂ… Pentru prima dată în istoria legislativului local toate cele 18 proiecte de hotărâre inițiate de primarul Vasile Pavăl nu au trecut la vot, după ce consilierii PSD s-au războit cu cei de la PNL-USR!

ORGOLII POLITICE… Ședința Consiliului Local Vaslui, desfășurată joi, a fost una extrem de disputată, în care s-a reușit performanța ca toate cele 18 proiecte de hotărâre inițiate de primarul Vasile Pavăl să nu treacă la vot. Este pentru prima dată în istoria legislativului local când se întâmplă acest lucru, iar totul a pornit chiar de la primul punct de pe ordinea de zi, când consilierii locali de la PSD s-au abținut la votul privind hotărârea de vacantare a postului de consilier local, după ce profesorul Vasile Filipescu (USR-PLUS) și-a dat demisia. Practic, prin această mutare, social-democrații au vrut să dea un șah consilierilor de la PNL-USR, care, nemaiputându-se baza pe colegul lor în viitoarele ședințe și neputându-l înlocui, pierd majoritatea. Întruniți într-o mică ședință de urgență, ținută pe hol, consilierii liberali și cei de la USR-PLUS au decis să răspundă cu aceeași monedă și au refuzat să participe la vot la toate cele 18 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Cum echilibrul numeric a fost perfect, de 11 consilieri la 11, proiectele au fost respinse rând pe rând pentru că niciunul nu a întrunit votul majorității. Totul, spre nemulțumirea primarului Vasile Pavăl, dar și a celor aflați în aparatul primăriei. Aceștia din urmă vor trebui să refacă toată documentația pentru o ședință extraordinară care va fi organizată în cel mai scurt timp, pentru că unele proiecte trebuie votate cât mai urgent.

Primul punct de pe ordinea de zi a ședinței de joi trebuia să fie o simplă formalitate pentru consilierii locali vasluieni, după ce în data de 14 iunie, Vasile Filipescu, colegul lor de la USR-PLUS, și-a dat demisia din legislativul local. Practic, ieri, cei 22 de consilieri locali nu trebuiau decât să adopte o hotărâre de constatare a încetării mandatului și de vacantare a postului lăsat liber de Filipescu, urmând ca în locul său să vină un alt membru USR-PLUS, aflat pe lista de candidați. Astfel de hotărâri au mai fost supuse votului în Consiliul Local Vaslui și toate au trecut. Numai că ieri, consilierii social-democrați au decis să se abată de la această cutumă și s-au abținut de la vot. Mai grav în acest caz este că nu doar cutuma a fost încălcată, ci și articolul 7 din OUG 57/2019 privind încetarea mandatului de consilier local sau consilier județean, unde scrie, alb pe negru, următoarele: “Consiliul local, respectiv consiliul județean are obligația de a adopta hotărârea prevăzută la alin. 6 în termen de 30 de zile de la introducerea pe proiectul ordinii de zi a referatului constatator semnat de primar și de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale ori de președintele consiliului județean și de secretarul general al județului”. Așadar, potrivit legii, constatarea vacantării postului nu e opțională pentru consilieri, ci este o obligație care trebuie îndeplinită în termen de 30 de zile. Consilierii social-democrați și-au motivat abținerea de la vot invocând profesionalismul colegului lor demisionar, pe care și l-ar dori, în continuare, în legislativ. Acestora li s-a alăturat și consilierul ALDE, Sorin Radu, care a specificat faptul că el nu se bagă în problemele interne ale altor partide. Cu 11 abțineri și 11 voturi “pentru”, hotărârea privind constatarea încetării mandatului a fost respinsă, astfel că postul nu a fost vacantat. Drept consecință, USR-PLUS nu își poate desemna un alt consilier care să-l înlocuiască pe profesorul Vasile Filipescu, iar prin absența lui de la viitoarele ședințe de consiliu local, partidele PNL și USR-PLUS nu mai au majoritate.

Reversul monedei

Imediat după respingerea hotărârii, viceprimarul Lucian Braniște a cerut o pauză de 3 minute. Întruniți într-o ședință pe hol, liberalii și usr-iștii au decis să răspundă consilierilor de la PSD cu aceeași unitate de măsură, refuzând să participe la vot la cele 18 proiecte de hotărâre inițiate de primarul Vasile Pavăl. La punctul 2 de pe ordinea de zi se afla noul regulament de organizare și funcționare a piețelor, iar la punctul 3, noile taxe pentru utilizarea temporară a domeniului public și privat al municipiului Vaslui, aplicate de Direcția Administrare Piețe Târgu și Oboare (DAPTO). Îngrijorat mai mult sau mai puțin, consilierul Alexandru Barbu nu a ratat ocazia să îl întrebe pe directorul DAPTO Vaslui cum va fi afectată Direcția pe care o păstorește după respingerea celor două proiecte. Cristinel Nechita a răspuns că neaprobarea regulamentului și a noilor taxelor duce la pierderea predictibilității în activitate. “În acest proiect de hotărâre am propus mărirea unor taxe în perspectiva recuperării cheltuielilor pe care le vom face la organizarea acestui eveniment (n.r. bâlciul anual). Vom fi afectați, există riscul nerecuperării cheltuielilor efectuate. Este o problemă pentru noi, suntem un serviciu public care se autofinanțează, trăim din încasări, în funcție de ce recuperăm, așa ne vom desfășura activitatea. Achiziția serviciilor se face în sistemul electronic într-o anumită perioadă, nu atunci când are loc evenimentul. Trebuie să avem o predictibilitate în activitate. Îmi pare rău că spun asta, nu ne putem desfășura activitatea de azi pe mâine, în stil pompieristic. Noi trebuie să știm de pe acum dacă vor fi aceste taxe, ca să știm în ce cheltuieli ne vom angaja”, a declarat directorul DAPTO Vaslui.

“Consiliul Local trebuie să funcționeze în integralitatea lui”

Acuzați că blochează activitatea serviciilor din cadrul primăriei, liberalii au încercat, prin vocea viceprimarului Lucian Braniște, să explice decizia de a nu participa la votul celorlalte proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. “Buna funcționare a Consiliului Local înseamnă ca el să fie în integralitatea lui. Dacă unii consilieri ajung la concluzia că e potrivită boicotarea unui anumit proiect de hotărâre privind vacantarea unui post, o chestie formală, atunci să-și asume PSD acest angajament pe care și l-a luat față de CL. Legat de taxele și impozitele de la DAPTO, sunt sigur că la momentul actual are taxe și impozite, care sunt aplicabile”, a declarat liberalul. Replica a venit tot de la Alexandru Barbu. “Nu prea văd ce legătură există între faptul că noi nu ne-am exprimat un anumit vot vizavi de un coleg din grupul dumneavoastră politic și boicot. Boicotul este deja un cuvânt exagerat, pentru că până la urmă noi, numeric vorbind, nu ne-am așteptat să avem o astfel de situație. După cum bine știți, noi suntem zece persoane în grupul PSD, “nevotul” nostru a fost o exprimare a unei poziții față de toate chestiunile și luările de poziție anterioare ale grupului PNL – USR-PLUS, dar asta nu înseamnă că acum dumneavoastră trebuie să vă răzbunați pe noi de la o chestiune care vizează un singur om de la dumneavoastră din grup, care timp de o lună de zile nu va lua indemnizația de 1100 lei, să pedepsiți un oraș întreg și să lăsați Direcțiile descoperite. Puneți în balanță”. Acesta a fost completat de colegul său de partid, Ioan Mancaș: “Eu m-am abținut de la acel proiect de hotărâre pentru că vreau ca domnul Filipescu să fie consilier în continuare. Îmi este drag, într-adevăr, așa cum au spus și antevorbitorii, a fost o voce verticală de care noi avem nevoie”

Viceprimarul Cătălin Mîndru, către consilierii de la PSD: “Ați manifestat o lipsă crasă de responsabilitate”

În duelul replicilor tăioase a intrat și al doilea viceprimar al municipiului Vaslui, Cătălin Mîndru, care i-a raspuns consilierului Mancas. “În calitate de lider al consilierilor USR, vă rog să îmi permiteți să dau și eu un răspuns, prin formularea unei întrebări. Ce motivație ați avut dumneavoastră să nu votați (n.r. hotărârea de constatare a încetării mandatului)? Astfel ați dat dovadă de o lipsă crasă de responsabilitate față de ceea ce are de făcut Consiliul Local, nu față de persoana respectivă. Dumneavoastră, prin neparticiparea la vot sau votul împotrivă, ați manifestat o lipsă crasă de responsabilitate față de ceea ce aveți de făcut în acest for care lucrează pentru vasluieni”.

“Vă asumați toți responsabilitatea”

La mijlocul ședinței, văzând că liberalii și usr-iștii nu au de gând să revină la sentimente mai bune, Vasile Pavăl a luat cuvântul, încercând să împace ambele tabere. “Domnilor consilieri, haideți să dăm cu toții dovadă de maturitate. Ordinea de zi a fost transmisă și convocată de către primar pe un program pe care îl are de realizat în municipiul Vaslui cu teme foarte clare. Dacă aceste teme sunt respinse, este apanajul dumneavoastră. Repunerea pe ordinea de zi a temelor care astăzi nu primesc girul, nu mai este atributul primarului. Pentru a le reintroduce, trebuie să vin cu elemente noi or eu, acum, nu văd ce elemente noi, de repunere, ar putea fi. Sigur, nu se vor aproba astăzi, vă asumați toți responsabilitatea repunerii pe ordinea de zi și clarificarea acestor probleme. Așadar, vă rog să lăsăm orgoliile deoparte și haideți să gândim corect ceea ce avem de făcut în continuare. Eu atât am rugat: să ne respectăm unii pe alții. Eu vă respect și vă rog să aveți același sentiment și față de mine, că suntem colegi aici. Nu am niciun motiv să repun (n.r. pe o nouă ordine de zi) documentele respinse astăzi. Eu și colegii am lucrat pe ele, le-am adus în fața dumneavoastră, le-am dezbătut în comisii, le-ați votat, au fost completate și azi era votul final, dar atributul este al dumneavoastră….”. Apelul edilului nu a avut efectul scontat, astfel că până la finalul ședinței, toate proiectele de hotărâre au fost respinse. Cel mai probabil, acestea vor fi propuse spre aprobare într-o ședință extraordinară, pentru că multe dintre ele trebuie votate în perioada imediat următoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII