spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
20-apr.-2024

Preoții, chemați în lupta anti-COVID-19

- Advertisement -
ACUM SUNT BUNI… Pe toată durata pandemiei, preoții au fost acuzați și puși la colț, pe nedrept, că prin comportamentul lor instigă la nerespectarea măsurilor de protecție, însă acum autoritățile sanitare au nevoie de ajutorul lor pentru a convinge populația să se vaccineze.

Zeci de preoți din regiunea Moldovei au fost solicitați să intervină în procesul de vaccinare anti-Covid-19. Mai exact, autoritățile din județul Botoșani vor ca preoții să le explice enoriașilor beneficiile serului de vaccinare și a imunizării în fața virusului COVID-19. Consilierul pe Sectorul Cultural și comunicații media al Episcopiei Hușilor, părintele Cosmin Gubernat, ne-a declarat că, deocamdată, la Vaslui nu a fost făcută o astfel de solicitare. Nu este exclus însă să se ajungă aici, având în vedere că ritmul vaccinării nu este tocmai cel dorit, mai ales că în prima fază a imunizării au fost programate cadrele medicale, cele care ar trebui să fie cel mai bine informate cu privire la beneficiile vaccinului.

Zecile de milioane de euro pe care statul român le-a băgat în campania de promovare a vaccinului anti-COVID nu au dat rezultatele așteptate, ritmul de vaccinare la nivel național fiind extrem de scăzut. Nici măcar cadrele medicale nu se grăbesc să se imunizeze, din lipsă de informații oficiale privind beneficiile acestui vaccin. Cum etapele a II-a și a III-a bat la ușă, iar riscul ca centrele de vaccinare să rămână cu dozele în frigider este foarte mare, autoritățile sanitare caută tot felul de soluții pentru a convinge populația să se imunizeze. La Botoșani s-a ajuns ca Direcția de Sănătate Publică să ceară sprijinul preoților, care au o putere de convingere mult mai mare decât doctorii care apar pe la televizor. Directorul DSP Botoșani, medicul Monica Adăscăliței a recunoscut, într-o conferință de presă, că influența preoților în rândul populației este mare, iar un dialog cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române ar fi ‘constructiv’. „Vaccinarea este voluntară. Noi trebuie să aducem argumente pro-vaccinare, nu să spunem că dacă nu te vaccinezi…. O să încercăm, pentru că acolo, în biserici, într-adevăr, enoriașii ascultă de preoții din parohie”, a declarat șefa DSP Botoșani. Prezent la aceeași conferință, prefectul de Botoșani, Dan Nechifor a precizat că preoții vor intra în etapa a doua de vaccinare. „Biserica este organizată. La noi sunt protopopiate la nivelul județului. Intră în categoria, să spunem, a instituțiilor publice care sunt în etapa a doua de vaccinare. Așteptăm când se vor programa pe platformă primii dintre reprezentanții bisericii. Vom avea discuții cu reprezentanții protopopiatelor, inevitabil‘, a menționat Nechifor.

Preoții, un vector de încredere de care autoritățile sanitare încearcă să profite 

Dată fiind încrederea foarte mare de care se bucură preoții în rândul populației, nu este exclus ca modul de lucru de la Botoșani să fie copiat și în alte județe din țară. Deocamdată, în județul Vaslui, preoții nu au primit o astfel de solicitare. „În funcție de conținutul concret al unei posibile astfel de solicitări, vom putea ști în ce măsură sprijinul nostru poate fi oferit”, ne-a declarat părintele Cosmin Gubernat. Episcopia Hușilor, la fel ca Patriarhia Română, militează pentru o informare cât mai corectă a populației cu privire la această vaccinare. „Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație. În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou și descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv. În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit. Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor și a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate. În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române cu privire la subiectul imunizării cu vaccinul anti-COVID.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.