spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
30-sept.-2023

PREOTII LA LUPTÃ!

- Advertisement -

Scandalul Chevron „aprinde” credinciosii din judet

TREZIREA Zeci de preoti din Vaslui si Bârlad anuntã cã vor face mare scandal la forumul pe care Chevron îl programeazã pe 6 februarie, la Centrul de Afaceri. Preotii din cele douã mari protopopiate ale judetului, care reprezintã în jur de 230.000 de credinciosi, sustin cã vor sã spunã reprezentantilor companiei americane cã nu sunt bineveniti în aceastã zonã, amenintând cu ample miscãri de protest în primãvara acestui an.

Preotii vasluieni se pregãtesc, la propriu si la figurat, pentru întâlnirea cu reprezentantii companiei Chevron, care este programatã pe 6 februarie la Centrul de Afaceri din Vaslui. O întâlnire la care sunt asteptati sã participe în jur de 20 de preoti din protopopiatele Vaslui si Bârlad, care fac acum front comun împotriva exploatãrii gazelor de sist din judet de cãtre gigantul petrolier american. Dacã, la Bârlad, lucrurile sunt mai bine organizate, în sensul cã protopopiatul face parte din Comitetul de Organizare al societãtii civile împotriva exploatãrii gazelor de sist, preotii din Vaslui au decis sã ia si ei mãsuri. La sedinta cu preotii din protopopiatul Vaslui, de marti, conducerea protoieriei vrea sã cearã preotilor sã ia atitudine împotriva exploatãrii gazelor de sist în judet, mai ales cã unele zvonuri spun cã primele sonde ar urma sã fie amplasate în zona Bãcesti.

Vasile Pârcãlabu, protopop: „Nu vreau sã stãm cu moartea în brate!”

„Vrem sã discutãm cu toti preotii din protopopiat si cei care vor sã participe la forumul anuntat de Chevron sunt asteptati sã vinã pe 6 februarie, sã prezentãm si punctul de vedere al credinciosilor fatã de aceste exploatãri care vor distruge totul în judetul Vaslui, inclusiv vietile omenesti. Noi, ca reprezentanti ai credinciosilor din judet, vrem sã ducem un mesaj reprezentantilor companiei Chevron, trebuie sã apãrãm integritatea moralã si de viatã a oamenilor de la Pãltinis, de pe Valea Ivãnestiului sau din alte pãrti ale judetului. Exploatarea gazelor de sist va îmbolnãvi aerul si solul din acest judet, pe mii de ani de acum încolo, iar noi vrem sã le spunem celor de la Chevron cã nu suntem de acord cu aceastã exploatare. Vor veni preoti din cele douã protopopiate, de la Vaslui si Bârlad, pentru a transmite acest mesaj. Cred cã în jur de 20 de preoti vor veni în salã, alãturi de Comitetul care existã la Bârlad în jurul generalului Rotaru”, a spus protopopul de Vaslui, preotul Vasile Pârcãlabu. Acesta a spus cã preotii nu vor putea opri aceste exploatãri, dacã procesul va continua, însã avertizeazã cã mii de oameni vor iesi în stradã în aprilie, pentru a protesta împotriva Chevron. „Nu cred cã vrea cineva din acest judet sã stãm cu moartea în brate permanent. Dacã vor apãrea aceste exploatãri, vor muri albinele, toate plantele si, la urmã, si omul. Vrea cineva sã ajungem în aceastã situatie?”, se întreabã protopopul de Vaslui. Acesta a spus cã atitudinea civicã a preotilor este urmarea doleantelor oamenilor, „nu ne-a cerut nimeni de la Eparhie sau de la Patriarhie, pur si simplu credinciosii nu vor sã aparã aceste exploatãri în judet”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.