Preotul Damian, acuzat de santaj de fostul episcop Onilã, are sanse sã scape de condamnare

LIBERARE…Judecãtoria Vaslui trebuie sã judece cererea de eliberare conditionatã a fostului preot Gheorghe Damian, cel care a fost acuzat de santaj de cãtre fostul episocp de Husi, Corneliu Onilã. Deocamdatã, judecãtorii au stabilit un nou termen de judecatã motivând faptul cã, în sala de sedinte lipseste un procuror din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Preotul Damian a fost condamnat, în martie anul trecut, la 3 ani de închisoare cu executare. În acelasi dosar au mai fost trimisi dupã gratii si preotii Rãzvan Bumbu si Sebastian Jitaru. Tinând cont de faptul cã Gheorghe Damian si-a executat deja fractia de pedeapsã, acesta are sanse sã fie lãsat acasã, înainte de executarea integralã a pedepsei.

La mai bine de un an de când a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, preotul Gheorghe Damian are sanse sã scape de închisoare înainte de executarea întregii pedepse. Acesta a cerut judecãtorilor vasluieni eliberarea conditionatã dar instanta a amânat sã judece cererea. Au motivat faptul cã, din sala de sedintã, lipseste procurorul din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Damian are sanse sã scape de gratii tinând cont de faptul cã a executat deja fractia de pedepasã care sã-i permitã sã înainteze judecãtorilor cererea de eliberare conditionatã. Damian a fost trimis dupã gratii dupã ce, alãturi de preotii Rãzvan Bumbu si Sebastian Jitaru, a fost acuzat de santaj. Victimã ar fi fost fostul episcop de Husi, Corneliu Onilã. Între timp, acesta a ajuns subiectul unui scandal sexual despre care autoritãtile nu mai spun nimic. În schimb, Onila si-a pierdut functia si a ajuns sã fie gãzduit de o mãnãstire din Bucovina.

Acuzatiile aduse preotilor

RECHIZITORIU…Aceastã poveste a început anul trecut, pe 15 iunie când Directia Nationalã Anticoruptie a fãcut perchezitii la domiciliul a doi preoti din judetul Vaslui si la Episcopia Husilor. Aici, DNA l-a avut în vedere pe preotul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, acuzat de santaj. Conform procurorilor, acesta ar fi cerut fostului episcop Corneliu functia de episcop vicar altfel va face public un film în care acesta ar apãrea în ipostaze compromitãtoare. De asemenea, de santaj au fost acuzati si preotii Rãzvan Bumbu, preot în parohia Vãleni si Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judetean Vaslui. Cei doi ar fi cerut episcopului 50.000 de euro pentru ca acelasi film compromitãtor sã nu ajungã pe masa Sinodului Metropolitan care a avut loc pe 15 iunie. Conform procurorilor, plângerea a fost fãcutã pe 12 iunie, la DNA, de cãtre Cornel Onilã, episcop al Episcopiei Husilor. Acesta a sesizat comiterea, de cãtre numitul Jitaru Cristi Sebastian, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Husi a infractiunii de santaj. Pe 30 mai, consilierii Episcopiei Husilor au fost abordati de Jitaru. Acesta a precizat cã detine un material compromitãtor cu fostul episcop. Le-a spus acestora cã, în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru functia de episcop vicar, va face publicã înregistrarea si o va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din 15 iunie, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh. Tot în referatul de arestare se precizeazã cã “în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe, împreunã cu Bumbu Rãzvan au amenintat persoana vãtãmatã Onilã Cornel cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitãtoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro. În cursul urmãririi penale, au fost administrate urmãtoarele probe: procese verbale de redare a convorbirilor interceptate în mediul ambiental, a convorbirilor telefonice, de perchezitie, declaratie persoanã vãtãmatã si martori. Din coroborarea probelor a rezultat cã suspectul Damian Gheorghe a comis infractiuni de santaj. Bumbu Rãzvan ar fi fãcut aceleasi amenintãri.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ