Presa oficială chineză cenzurează informațiile despre succesul la Oscar al regizoarei Chloe Zhao

Presa de stat din China nu a relatat, luni, despre succesul istoric pe care l-a avut americanca de origine chineză Chloe Zhao, recompensată cu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul său „Nomadland”. Chloe Zhao este prima femeie de origine asiatică care câştigă preţioasa statuetă la această această categorie, însă regimul de la Beijing este deranjat de unele declarații pe care cineasta le-a făcut în urmă cu mai mulți ani.

Luni, căutările pe reţeaua socială Weibo (echivalentul chinez al Twitter) ale cuvintelor „Nomadland” sau „Chloe Zhao” în chineză nu au dat rezultate, iar multe link-uri spre articole de presă din motorul de căutare Baidu trimiteau la texte deja retrase de pe platforme, scrie agenția EFE, citată de Agerpres.

Mai mulţi cinefili şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cenzura de pe reţelele sociale şi au considerat că Oscarul istoric primit de Zhao ar putea contribui la refacerea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Declarația cu care Chloe Zhao a supărat regimul de la Beijing

Doar publicația Global Times a postat un mesaj pe Twitter anunţând acest premiu, un text care a minimalizat interesul publicului chinez faţă de acest film. Oficiosul de limbă engleză menționează, în schimb, posibilul rol de mediator al cineastei Zhao între SUA şi China, dar pretinde de la aceasta „o mai mare maturitate”. Publicația reamintește controversa din jurul lui Chloe Zhao, suscitată de declaraţiile sale din 2013, potrivit cărora China este „un loc în care minciuna există în toate părţile”.

Presa din Hong Kong a scris însă despre acest premiu istoric, deşi, pentru prima oară în 50 de ani, ceremonia Oscarurilor nu a fost transmisă în direct pe acest teritoriu semiautonom, în urma unei decizii a autorităților.

Cenzurarea şi ignorarea realizatoarei de origine chineză au fost deja vizibile de luna trecută, când Zhao a fost nominalizată la Globurile de Aur pentru cea mai bună regie. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/presa-oficiala-chineza-cenzureaza-informatiile-despre-succesul-la-oscar-al-regizoarei-chloe-zhao-1509251
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ