spot_imgspot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
09-dec.-2023

Preşedintele Turciei îşi face timp pentru Ahmadinejad, nu şi pentru Peres

- Advertisement -

Preşedintele turc Abdullah Gul a anunţat astăzi că nu se va mai putea întâlni cu omologul său israelian Shimon Peres în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite, motivând că are o agendă foarte încărcată.

Liderul de la Ankara se va întâlni, în schimb, cu preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, subliniind că dosarul iranian va face obiectul mai multor discuţii bilaterale la reuniunea de la New York, care a început astăzi.

Cotidianul turc „Zaman” relata săptămâna trecută că Gul şi Peres vor avea o întrevedere în timpul Adunării Generale ONU, prima la acest nivel după raidul armatei israeliene din mai asupra convoiului umanitar turc, care a declanşat o criză fără precedent între cele două ţări foste aliate.

Pretenții la nivel înalt

Ziarul mai cita o serie de persoane din anturajul preşedintelui potrivit cărora Gul era ferm decis să îi ceară din nou lui Peres despăgubiri pentru moartea celor nouă turci în incidentul de acum cinci luni, alături de scuzele oficiale ale statului evreu. Normalizarea relaţiilor dintre foştii aliaţi depinde strict de îndeplinirea celor două condiţii, urma să îi mai transmită Gul lui Peres.

Diplomaţia de la Ierusalim a spus răspicat în iunie că nu va prezenta scuze pentru operaţiunea marinei israeliene. Condiţia pusă de Ankara este doar un pretext avansat de premierul Recep Tayyip Erdogan pentru a justifica o eventuală rupere a relaţiilor cu Israelul, au mai precizat atunci oficiali din ministerul israelian de Externe.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.