spot_img
21.8 C
Vaslui
15-iun.-2024
spot_img

Prețul energiei s-a prăbușit. Situație nemaivăzută în România: producătorul plătește clientul

- Advertisement -

Cotațiile de piață ale electricității și gazului sunt în prăbușire, pe fondul încălzirii vremii, a resurselor regenerabile aflate la dispoziție, a stocurilor din subteran de gaze și a unui consum industrial printre cele mai mici din istorie.

La Bursa Română de Mărfuri, cotația gazului a coborât la sub 100 de lei/MWh. Acum o săptămână, era 130 de lei. Ce s-a întâmplat între timp? Termia s-a oprit în aproape toată țara, oamenii și-au oprit centralele murale iar industria tot nu consumă. Cel mai mare consumator individual, care este industria chimică, nu mai există, cu excepția fabricii Azomureș, dar care și ea nu funcționează la 100% din capacitate. Mai mult, am ieșit din iarnă cu depozitele încă pline pe jumătate, adică peste 1,5 miliarde de metri cubi, potrivit datelor oferite de Ministerul Energiei. O abundență de gaze în piață și o lipsă a consumului duce la prăbușirea prețurilor, conform celor mai elementare reguli economice. Și la energie electrică se observă același trend. Prețul gazului a scăzut de trei ori din iarnă până în prezent, acum fiind la o medie de 35 de euro. Vedem însă, de câteva zile, prețuri 0 ale energiei și chiar prețuri negative, unde producătorul plătește un client numai să-i consume electricitate produsă, lucruri care nu s-au mai văzut pe la noi. Acum însă, avem mai mulți factori la un loc: aport mare de energie fotovoltaică și eoliană(preluate automat în sistem) și hidro, consum intern mic(cu precădere industrial), așa că prețul curentului se duce în jos.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/digieconomic/energie/pretul-energiei-s-a-prabusit-situatie-nemaivazuta-in-romania-producatorul-plateste-clientul-14697

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.